Heupdysplasie bij de hond

Heupdysplasie

Bij heupdysplasie ( afgekort HD) is er een misvorming van 1 of beide gewrichten van de heup. De gevolgen hier van zijn dat de kop van het dijbeen niet meer goed in de bekkenkom past. HD komt vaak voor bij de hond, helemaal bij rassen zoals de Duitse Herder, de retrievers, de Border collies, de Rottweilers en de Berner Sennenhond.
HD is voor een deel een erfelijke aandoening. Als men een hond wil aanschaffen van een ras die er gevoelig voor is, is het verstandig om naar de hd-staus van de ouders te vragen.

Wat ook meespeelt  is het voedsel. HD komt vaker voor bij honden die tijdens de groei overvoed worden. Van belang is dus de honden in deze periode niet teveel te eten te geven. Bij rassen die gevoelig zijn voor HD is het zelfs beter de hond eerder ietwat te ondervoeden ter voorkoming van HD. Wat vaak gebeurt en wat niet goed is, vooral bij grote rassen, is het geven  van extra calcium aan het dieet. Dit werkt averechts! Studies hebben aangetoond, dat honden die extra calcium krijgen méér Heupdysplasie en overige gewrichtsafwijkingen ontwikkelen dan honden die dit niet krijgen.
Ook is het belangrijk dat men de gewrichten van de jonge hond in de groei niet te zwaar belast. Niet te veel spelen (lees springen) of traplopen.

Symptomen van heupdysplasie bij de hond

Rond de leeftijd van een maand of zes komen de eerste symptomen. Echter ze kunnen ook later of al vanaf een maand of 2 optreden. Mank lopen ten gevolge van pijn is het eerste symptoom. De aangetaste poot zal trekken. De hond loopt met een  'konijnenpas',  waarbij hij met de 2 achterpoten huppelt. In een verder stadium ontstaat artrose. dit komt door een ongelijke slijtage van het gewricht. Naarmate de hond ouder wordt worden de symptomen steeds erger.

Diagnose van heupdysplasie bij de hond

Door middel van radiografie wordt de diagnose gesteld.
Vaak zal de hond een roesje krijgen voor dit onderzoek. Hij wordt dan op de rug gelegd en de poten worden loodrecht naar achter getrokken. Dit is pijnlijk. Naar aanleiding van de ernst die waargenomen wordt zal een beoordeling worden gegeven van A tot D aan alle twee de heupgewrichten. Hierbij is  A het beste resultaat is. Rashonden die voor de fok worden gebruikt moeten beoordeeld worden door de keuringscommissie. Ze mogen alleen gebruikt worden voor de fok als ze voldoen aan de vereisten.Bron foto: Joel Mills

Behandeling van heupdysplasie bij de hond

Een hond met HD heeft goede spieren nodig ter ondersteunen van de gewrichten. Trainen middels korte wandelingen meerdere keren per dag is nodig. Te veel belasten is echt uit den boze, omdat dit zorgt voor verergering. Zwemmen is zeer geschikt.

Honden mogen geen overgewicht hebben. De belasting op de gewrichten verergeren hierdoor. Te dikke honden moeten op dieet gezet worden. Ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie kunnen verlichting geven. De producten chondroïtinesulfaat en glucosamine kunnen wellicht ook verlichting geven

Zwaardere HD zal men vaak operatiefbehandelen. klinieken met gespecialiseerde mensen kunnen zelfs een nieuwe (kunstmatige) heup plaatsen.

Prognose van heupdysplasie bij de hond

Dit hangt af  van de ernst van de aandoening. Genezen kan het niet. Medicijnen en operatie kunnen de ziekte onder controle brengen. In de ergste gevallen zal soms beslist worden tot euthanasie. Puur om het dier uit zijn lijden te verlossen.

Preventie van heupdysplasie bij de hond

De opgroeiende hond niet te veel eten geven, geen voedingssupplementen en matige beweging zonder overbelasting. Dit helpt allemaal in het voorkomen van hd bij de hond.
De volgende rassen zijn bekend met heupdysplasie Alaskan Malamute  Beagle  Border Collie  Boxer  Dalmatische Hond  Dobermann  Duitse herder  Duitse Staande Hond   Golden Retriever   Gordon Setter  Labrador Retriever   Mastin Espagnol   Rafeiro do Alentejo  Rottweiler   Schnauzer  Siberische Husky  Afghaanse windhond  Airedale Terrier  Akbash   Akita  Amerikaanse Bulldog  Amerikaanse Eskimo Dog  Amerikaanse Pitbull Terrier   Amerikaanse Staffordshire Terriër   Amerikaanse Cocker Spaniel  Anatolische herder (Kangal)  Argentijnse Dog  Australian Cattle Dog  Australian Shepherd  Field Spaniel  Duitse Hovawart  Newfoundlander  Vizsla  Weimaraner  Basset Hound   Kanaan Hond  Engelse Shepherd  Engelse Springer Spaniel   Entlebucher Sennenhond  Estrela Berghond  Cane Corso  Berner Sennenhond  Laekense Herdershond  Tervuerense herder  Lagotto Romagnolo  Leonberger  Mastiff  Mudi  Norfolk Terrier  Noorse Buhund  Elkhound  Tatra hond  Mastin de los Pirineos  Catahoula Leopard  Centraal-Aziatische Ovcharka  Chesapeake Bay Retriever  Chinook  Clumber Spaniel  Welsh Corgi Pembroke  Curly Coated Retriever  English Coonhound  Black and Tan Coonhound  Italiaanse Spinone  Keeshond  Perro de Presa Canario  Saluki  Aussiedoodle  Boxerdoodle  Boykin Spaniel  Bracco Italiano  Border Terrier   Cavapoo  Goberian  Zwitserse Witte herder  Cavachon  Doodleman Pinscher  Goldador  Eskapoo  Harrier  Ierse waterspaniël  Olde English Bulldogge  Peekapom  Petit Basset Griffon Vendeen  Bull Mastiff  Pyrenese herdershond  Shepadoodle  Thai ridgeback  Tibetaanse spaniël  Wolfhond (Hybride wolf)  Aidi (Atlashond)  Giant Schnauzer  Tibetaanse Terriër  Bouvier des Flandres  Grote Zwitserse Sennenhond  Bloedhond  Bearded Collie  Briard  Drentsche Patrijshond  Wetterhoun  Staffordshire-bulterriër  Catalburun  Eurasiër  Tamaskan  Saarlooswolfhond  
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee

Koningspoedel

Pups te koop voor info bel me.