De Berghond van de Maremmen: beschermend en onafhankelijk

Alles wat je wilt weten over de Berghond van de Maremmen

Over de Berghond van de Maremmen

De Berghond van de Maremmen (ook wel Maremma ) komt van oorsprong uit Italië en is een zeldzaam ras. Hun eenzame functie, zowel in het verleden als vandaag de dag is die van een hoeder van de kudde en onroerend goed.

De Berghond van de Maremmen is een robuuste en krachtige hond met een onafhankelijk en waakzaam karakter. Het is een actieve en energieke hond die graag op avontuur gaat en bescherming biedt aan zijn baas en gezin. Het is een intelligente en zelfverzekerde hond die uitstekend geschikt is voor taakgericht werk, zoals jacht en bewaking.

Wat kost een Berghond van de Maremmen

De kosten voor een Berghond van de Maremmen kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Berghond van de Maremmen ergens tussen de € 800 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Berghond van de Maremmen

De Berghond van de Maremmen heeft een majestueuze verschijning, is stevig en draagt zichzelf met waardigheid. Dit ras is groot, goed gebouwd en heeft een afstandelijk expressie.

De Berghond van de Maremmen heeft een onafhankelijk en waakzaam karakter. Het is een actieve en energieke hond die graag op avontuur gaat en bescherming biedt aan zijn baas en gezin. Het is een intelligente en zelfverzekerde hond die uitstekend geschikt is voor taakgericht werk, zoals jacht en bewaking. De Berghond van de Maremmen is loyaal, toegewijd en heeft een sterk band met zijn baas en gezin.

Temperament van een Berghond van de Maremmen

De Berghond van de Maremmen is een echte werkhond en is niet uitsluitend bedoelt als een huisdier. Dit ras is intelligent, onafhankelijk en alert. De Berghond van de Maremmen is uiterst bedreven als hoeders van het bedrijf, de kudde en de familie. Ze doen het goed met andere honden en huisdieren en zijn zeer attent voor kinderen. Ze zijn voortdurend waakzaam en blaffen veel. De Berghond van de Maremmen is trouw, aanhankelijk en toegewijd.

Verzorging van een Berghond van de Maremmen

De Berghond van de Maremmen moeten regelmatig geborsteld worden om losse en dode haren te verwijderen. Extra aandacht moet worden besteed tijdens de rui. De oren en de voetzooltjes moeten vaak worden gecontroleerd op vuil. Door hun zeldzaamheid en selectieve fok zijn er bij de Berghond van de Maremmen bijna geen gezondheidskwesties bekend. Toch kunnen de volgende aandoeningen zich voordoen:

Heupdysplasie (HD): Heupdysplasie is een erfelijke aandoening waarbij de heupgewrichten abnormaal gevormd zijn, wat leidt tot pijn en artritis.

Elleboogdysplasie (ED): Elleboogdysplasie is een erfelijke aandoening waarbij de ellebooggewrichten abnormaal gevormd zijn, wat leidt tot pijn en artritis.

Maagtorsie: Een maagtorsieis een levensbedreigende aandoening waarbij de maag van de hond zich omdraait en vervolgens opzwelt, waardoor de bloedtoevoer naar de maag afneemt.

Vacht van een Berghond van de Maremmen

De vacht van de Berghond van de Maremmen is overvloedig en dik met een wollige ondervacht en een stugge, lange bovenvacht die kan variëren van glad tot licht golvend. Het haar rond de nek en schouders vormt een "kraag" en er is bevedering aan de achterpoten. De kleur van de vacht is altijd wit, soms met wat ivoor- of lichtoranje kleurige vlekken op het hoofd, de oren en de staart. De Berghond van de Maremmen verhaart zwaar twee keer per jaar.

Trainen en opvoeden van een Berghond van de Maremmen

De Berghond van de Maremmen is een intelligent ras dat van nature een sterke beschermingsdrang heeft. Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd te beginnen met de training en socialisatie van deze honden om te voorkomen dat ze overmatig waaks of agressief worden. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat deze honden niet goed reageren op harde of dominante trainingstechnieken. Het gebruik van positieve bekrachtiging en beloning gebaseerde training is het meest effectief bij de Berghond van de Maremmen. Het is belangrijk om de trainingen afwisselend te houden, omdat deze honden snel verveeld raken. Gehoorzaamheidstraining en training voor sociale vaardigheden zijn essentieel voor het welzijn van deze honden en de veiligheid van hun eigenaren..

Activiteit en bewegen van een Berghond van de Maremmen

De Berghond van de Maremmen wordt niet aanbevolen voor een appartement of een leven in de stad. Dit ras vereist een landelijke omgeving en een buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging (ze houden van struinen, willen in beweging zijn. Een dagelijks blokje om is niet genoeg) en mentale stimulatie. Ze doen het het best met ruimte om te zwerven en willen graag werken.

Kenmerken van een Berghond van de Maremmen

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 10-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 65-73 cm. Teef: 60-68 cm
  • Gewicht: Reu: 35-45 kg. Teef: 30-40 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Berghond van de Maremmen

De Berghond van de Maremmen is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Berghond van de Maremmen is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test