Leonberger: vriendelijke reus met indrukwekkend uitstraling

Alles wat je wilt weten over de Leonberger

Over de Leonberger

De geschiedenis van de Leonberger is een beetje mysterieus. Maar we weten wel dat Heinrich Essig een belangrijke rol heeft gespeeld. Hij was een ondernemer uit Leonberg en ook hondenfokker en -handelaar. Hij zou zijn St. Bernard gekruist hebben met zijn Newfoundlander en later nog een outcross met een Pyreneese Berghond hebben gedaan om zo de Leonberger te creëren. Maar er was geen standaard voor het ras, dus er werd vaak grappig over gedaan. Pas in 1905 erkende de Duitse kennelclub het ras en kon het in het stamboek worden opgenomen. Na de dood van Essig raakte het ras in de vergetelheid, maar gelukkig werd het in de jaren '20 van de vorige eeuw weer opgebouwd door Karl Stadelmann en de oprichting van de Duitse Leonberger Club.

Wat kost een Leonberger

De kosten voor een Leonberger kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Leonberger ergens tussen de € 1.500 en de € 1.800 zal liggen.

Karakter van een Leonberger

Als gezinshond is de Leonberger echt geweldig! Hij past zich makkelijk aan bij de leefomgeving en is een fijne metgezel die je overal mee naartoe kunt nemen. Wat hem echt onderscheidt is zijn vriendelijkheid naar kinderen toe. Hij is niet angstig of agressief en zal altijd een trouwe en onverschrokken vriend zijn, wat er ook gebeurt.

De Leonberger wordt omschreven als zelfverzekerd en kalm. Hij heeft een gematigd temperament, wat ook speelsheid omvat. Ze zijn leergierig en opmerkzaam, dus het is goed mogelijk om ze gehoorzaamheid bij te brengen. Deze honden zijn ook niet snel bang voor geluiden en lawaai. Over het algemeen zijn Leonbergers hele vriendelijke en sociale honden die graag bij hun familie zijn en gezelschap opzoeken.

Temperament van een Leonberger

Het ras wordt beschouwd als een "vriendelijke reus". De Leonberger is aanhankelijk, trouw, toegewijd en betrouwbaar en dit rustige en gestage ras kan uitstekend met kinderen, honden en andere huisdieren. Ze kunnen er niet zo goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. Ze zijn zacht, beschermend en zelfverzekerd en vereisen een zeer toegewijde eigenaar.

De Leonberger is echt een grote hond! Hij is stevig gebouwd en heeft veel spieren, maar hij is nog steeds elegant en gracieus. Als je naar hem kijkt, kun je duidelijk zien dat hij is gefokt voor een bepaald doel. Het is ook opvallend hoe zelfverzekerd hij zichzelf presenteert, en zijn levendige temperament is altijd aanwezig. De mannelijke Leonberger is vooral indrukwekkend en straalt kracht uit.

Verzorging van een Leonberger

Dit ras brengt wel het nodige onderhoud met zich mee. De Leonberger moet dagelijks geborsteld worden om losse en dode haren te verwijderen. Speciale aandacht moet worden gegeven tijdens de rui. Wassen moet alleen worden gedaan wanneer dat nodig is. Het is belangrijk om regelmatig de oren en bek te reinigen.

Bij de Leonberger spelen net als bij andere grote hondenrassen bot- en gewrichtsproblemen een belangrijke rol. Heupdysplasie komt bijvoorbeeld veel voor en kan ernstige gevolgen hebben vanwege het grote formaat van de hond. Bij jonge honden kan groeipijn (enostosis) voorkomen, wat voor maandenlange pijn kan zorgen. Op latere leeftijd kan botkanker (osteosarcoom) voorkomen, wat helaas vaak fataal is. Het is belangrijk om te beseffen dat de kosten voor voeding, medicatie, operaties en verzorging bij grote honden over het algemeen hoger zijn dan bij kleinere rassen. .Ook is de Leonberger gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals entropion, ectropion en hypothyreoïdie

Vacht van een Leonberger

De vacht van de Leonberger is redelijk stevig en niet te zacht. Het haar is lang en ligt plat op het lichaam, met een mooie manenkraag rond de hals en een duidelijke bevedering op de voorbenen en broek op de achterbenen. De kleur kan variëren van geel, rood en roodbruin tot zandkleurig of crèmekleurig, maar altijd met een zwart masker. Soms hebben ze zwarte haarpunten, maar zwart mag niet de overheersende kleur zijn. Er mogen lichte aftekeningen zijn aan de onderkant van de staart, manen en bevedering, maar deze mogen niet te overheersend zijn. Een kleine witte vlek op de borst of witte haren aan de tenen zijn toegestaan.

Trainen en opvoeden van een Leonberger

Als pup hebben Leonbergers veel aandacht en training nodig om te leren wat wel en niet mag. Het zijn slimme honden die snel leren, maar ook gevoelig zijn voor de stemmingen van hun baasjes. Het is daarom belangrijk om consequent en geduldig te zijn bij het trainen en opvoeden van een Leonberger. Positieve bekrachtiging, zoals beloningen en complimentjes, werken het beste bij dit ras.

Vanwege hun grote formaat is het belangrijk om de Leonberger op jonge leeftijd te leren om rustig te zijn en niet te springen of te duwen. Ook het aanleren van basiscommando's zoals zitten, liggen en blijven is belangrijk voor een goede opvoeding.

Een Leonberger heeft veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Het is aan te raden om dagelijks lange wandelingen te maken en ook voldoende ruimte te bieden om te rennen en te spelen. Ze houden van zwemmen en zijn ook geschikt voor hondensporten zoals gehoorzaamheid, flyball en agility.

Activiteit en bewegen van een Leonberger

De Leonberger is een actieve hond die van nature graag beweegt en werkt. Hij heeft dan ook veel dagelijkse lichaamsbeweging nodig om in goede conditie te blijven. Lange wandelingen, spelen en rennen in de tuin of op het veld zijn ideale manieren om hem te laten bewegen. De Leonberger is ook geschikt voor hondensporten zoals gehoorzaamheidstraining, behendigheid en speuren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat hij niet te zwaar wordt belast, vooral op jonge leeftijd, om te voorkomen dat hij last krijgt van bot- en gewrichtsproblemen. Het is ook belangrijk om hem mentaal uit te dagen, bijvoorbeeld door hem nieuwe trucjes te leren en hem te betrekken bij activiteiten in huis.

Kenmerken van een Leonberger

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 9-11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 72-80 cm. Teef: 64-74 cm
  • Gewicht: Reu: 55-65 kg. Teef: 55-65 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Leonberger

De Leonberger is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Leonberger is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test