Rasbeschrijving van de Leonberger

De Leonbergen komt van oorsprong uit Duitsland in 1846 en dit veelzijdige ras was zeer geliefd bij het koningshuis. De Leonberger was bijna uitgestorven aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, maar er werd nieuw leven ingeblazen door verschillende Duitse fokkers die erg gewijd waren aan het ras. Ze worden beschouwd als de oudste van de Duitse rassen. De Leonberger wordt gebruikt als een werkhond en metgezel in onder andere Duitsland, Frankrijk en Scandinavië. Ze zijn echter relatief zeldzaam in andere landen

Karakter van een Leonberger

De Leonberger is elegant, groot en krachtig. Dit ras heeft een zachte uitdrukking en een indrukwekkende en koninklijke uitstraling. Leonbergers zijn stevig, goed gebouwd en zeer betrouwbaar.

Temperament van een Leonberger

Het ras wordt beschouwd als een "vriendelijke reus". De Leonberger is aanhankelijk, trouw, toegewijd en betrouwbaar en dit rustige en gestage ras kan uitstekend met kinderen, honden en andere huisdieren. Ze kunnen er niet zo goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. Ze zijn zacht, beschermend en zelfverzekerd en vereisen een zeer toegewijde eigenaar.

Verzorging van een Leonberger

Dit ras brengt wel het nodige onderhoud met zich mee. De Leonberger moet dagelijks geborsteld worden om losse en dode haren te verwijderen. Speciale aandacht moet worden gegeven tijdens de rui. Wassen moet alleen worden gedaan wanneer dat nodig is. Het is belangrijk om regelmatig de oren en bek te reinigen. Dit ras heeft een relatief korte levensduur. Ze zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, entropion, ectropion en hypothyreoïdie. Leonberger's kunnen gevoelig zijn voor bepaalde geneesmiddelen en anesthesie.

Vacht van een Leonberger

De Leonberger heeft een dubbele vacht. De bovenvacht is lang, overvloedig en recht. De ondervacht is dik en dicht. Er is een haardos op de borst en rond de hals en bevedering aan de voorpoten. Het haar op de broek is overvloedig en dik. Dit ras verhaard voortdurend zwaar.

Trainen en opvoeden van een Leonberger

Vroege socialisatie en gehoorzaamheid opleiding is vereist. De Leonberger is intelligent en enthousiast om te behagen. Ze zullen niet reageren op ruwe of hardhandige methoden. Opvoeding moet worden gegeven met respect, eerlijkheid, vastberadenheid, geduld en consistentie.

Activiteit en bewegen van een Leonberger

De Leonberger wordt niet aanbevolen voor een appartement. Ze vereisen dagelijkse beweging, familie interactie en mentale stimulatie. Dit ras doet het het beste in een grote goed omheinde tuin of landelijke omgeving. Leonbergers genieten van zwemmen, wandelen, hardlopen, en familie-activiteiten. Ze blinken uit in flexibiliteit, tracking, therapie en het water te redden.

Kenmerken van een Leonberger

Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Leeftijd: 9 - 11 jaar
Schofthoogte: Reu 76 cm, Teef: 70 cm
Gewicht: 34-50 kg
Grootte:
6
Beweging:
7
Waakhond:
7
Onderhoud:
7
Sociaal:
7
De volgende ziektes zijn bekend bij de Leonberger Hypothyro├»die   Ectropion   Entropion   Heupdysplasie   Ziekte van Addison  Osteosarcoom (Botkanker) 

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test