Entropion bij de hond

Entropion

Entropion is een aangeboren aandoening en entropion is een probleem van het ooglid, het ooglid krult namelijk naar binnen. Het kan zowel aan het bovenste ooglid optreden als onderste en zit vaak bij beide ogen.
De rashonden Shapei en de Chow-Chow zijn hier gevoelig voor. Rassen met hangende oogleden (De Newfoundlander en de Sint-Bernard) en kortsnuitige rassen, zoals Pekinezen en Engelse Bulldoggen, hebben vaker last van entropion dan andere. Bij de pup wordt het vaak al vastgesteld.

Symptomen van entropion bij de hond

Doordat het ooglid naar binnen krult, schuren de haartjes over de cornea  (hoornvlies). De wrijving beschadigd de cornea en de ogen gaan tranen. Het kan zijn dat later het beschadigde hoornvlies gaat infecteren en kan er etterige ooguitvloei ontstaan.De honden  met entropion die gaan knijpen met de ogen of knipperen. Als er niet wordt behandeld kan dit corneaulcers geven. Dit is een diepe wond in het hoornvlies. Dit geneest niet.

Diagnose van entropion bij de hond

De diagnose is makkelijk vast te stellen. Er worden bepaalde kleurstoffen in het oog gedaan en op deze manier kan Ulcers vastgesteld worden. De ulcer houdt deze fluorescine vast.

Behandeling van entropion bij de hond

De behandeling van entropion is altijd chirurgisch, waarbij er een klein beetje overtollige huid van de oogleden wordt verwijderd. Vaak zal na behandeld worden met oogdruppels.

Prognose van entropion bij de hond

Na de een kleine operatie ingreep zal de hond zonder problemen verder kunnen.

Preventie van entropion bij de hond

Entropion is erfelijke aandoening. Honden die aangetast zijn moeten uitgesloten worden van de fok.

Welke rassen zijn vatbaar voor entropion

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor entropion
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Nova Scotia Ducktolling Retriever pups

Half december zullen wij pups hebben van ons teefje en onze reu.Beide zijn onze gezelschapshonden.Pu

Herplaatsing ,reeds getrainde border Collie

Isa een teefje ,10maanden ,heb ik weggehaald omdat er teveel Junior pups zaten ,ze is nu ongeveer 6