Entropion bij de hond

Entropion

Entropion is een aangeboren aandoening en entropion is een probleem van het ooglid, het ooglid krult namelijk naar binnen. Het kan zowel aan het bovenste ooglid optreden als onderste en zit vaak bij beide ogen.
De rashonden Shapei en de Chow-Chow zijn hier gevoelig voor. Rassen met hangende oogleden (De Newfoundlander en de Sint-Bernard) en kortsnuitige rassen, zoals Pekinezen en Engelse Bulldoggen, hebben vaker last van entropion dan andere. Bij de pup wordt het vaak al vastgesteld.

Symptomen van entropion bij de hond

Doordat het ooglid naar binnen krult, schuren de haartjes over de cornea  (hoornvlies). De wrijving beschadigd de cornea en de ogen gaan tranen. Het kan zijn dat later het beschadigde hoornvlies gaat infecteren en kan er etterige ooguitvloei ontstaan.De honden  met entropion die gaan knijpen met de ogen of knipperen. Als er niet wordt behandeld kan dit corneaulcers geven. Dit is een diepe wond in het hoornvlies. Dit geneest niet.

Diagnose van entropion bij de hond

De diagnose is makkelijk vast te stellen. Er worden bepaalde kleurstoffen in het oog gedaan en op deze manier kan Ulcers vastgesteld worden. De ulcer houdt deze fluorescine vast.

Behandeling van entropion bij de hond

De behandeling van entropion is altijd chirurgisch, waarbij er een klein beetje overtollige huid van de oogleden wordt verwijderd. Vaak zal na behandeld worden met oogdruppels.

Prognose van entropion bij de hond

Na de een kleine operatie ingreep zal de hond zonder problemen verder kunnen.

Preventie van entropion bij de hond

Entropion is erfelijke aandoening. Honden die aangetast zijn moeten uitgesloten worden van de fok.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Siberische Huskies-puppy's voor herplaatsing

We hebben 2 reutjes en 2 teefjes die 13 weken oud zijn. We hebben zwart/wit en grijs/zwart/wit. Ze h

Blue merle kruising pup

Kruising border/aussie