Entropion bij de hond

Entropion

Entropion

Entropion is een aangeboren aandoening en entropion is een probleem van het ooglid, het ooglid krult namelijk naar binnen. Het kan zowel aan het bovenste ooglid optreden als onderste en zit vaak bij beide ogen.
De rashonden Shapei en de Chow-Chow zijn hier gevoelig voor. Rassen met hangende oogleden (De Newfoundlander en de Sint-Bernard) en kortsnuitige rassen, zoals Pekinezen en Engelse Bulldoggen, hebben vaker last van entropion dan andere. Bij de pup wordt het vaak al vastgesteld.

Symptomen van entropion bij de hond

Doordat het ooglid naar binnen krult, schuren de haartjes over de cornea  (hoornvlies). De wrijving beschadigd de cornea en de ogen gaan tranen. Het kan zijn dat later het beschadigde hoornvlies gaat infecteren en kan er etterige ooguitvloei ontstaan.De honden  met entropion die gaan knijpen met de ogen of knipperen. Als er niet wordt behandeld kan dit corneaulcers geven. Dit is een diepe wond in het hoornvlies. Dit geneest niet.

Diagnose van entropion bij de hond

De diagnose is makkelijk vast te stellen. Er worden bepaalde kleurstoffen in het oog gedaan en op deze manier kan Ulcers vastgesteld worden. De ulcer houdt deze fluorescine vast.

Behandeling van entropion bij de hond

De behandeling van entropion is altijd chirurgisch, waarbij er een klein beetje overtollige huid van de oogleden wordt verwijderd. Vaak zal na behandeld worden met oogdruppels.

Progonose van entropion bij de hond

Na de een kleine operatie ingreep zal de hond zonder problemen verder kunnen.

Preventie van entropion bij de hond

Entropion is erfelijke aandoening. Honden die aangetast zijn moeten uitgesloten worden van de fok.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Bronnen:

ImageSource: Joel Mills, Canine entropion, modified, CC BY-SA 3.0

Anderen bekeken ook