Cataract bij de hond

Cataract

Cataract We noemen dit ook wel grauwe staar . Er ontstaat een niet-pijnlijke grijsverkleuring of vertroebeling van de ooglens. Cataract ontstaat op zowel jonge als op oude leeftijd. Het kan zelfs aangeboren zijn.

Af en toe kan cataract ontstaan ten gevolge van een andere oogziekte of na een beschadiging van het oog . Grauwe staar kan ook het gevolg zijn van diabetes. Bron foto: Joel Mills

Symptomen van cataract bij de hond

De symptomen zijn het grijs verkleuren van de lens en een minder zicht. In extreme gevallen kan er blindheid optreden.

Diagnose van cataract bij de hond

Naar aanleiding van de symptomen is de diagnose gemakkelijk te stellen.

Behandeling van cataract bij de hond

Doordat een behandeling niet mogelijk is met medicijnen alleen en de hond er vaak geen leed van ondervindt, vindt er vaak geen behandelingen plaats. Een operatie kan overwogen worden. De lens van het aangetaste oog zal verwijderd worden, waardoor de hond weer gedeeltelijk kan zien.

Prognose van cataract bij de hond

De vooruitzichten  voor de levenskwaliteit is goed. Het gezichtsvermogen zal , mits er geopereerd word, niet herstellen, maar zelfs als de hond helemaal blind wordt zal hij zichzelf  aanpassen in zijn eigen vertrouwde omgeving.

Preventie van cataract bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Cataract bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee

Koningspoedel

Pups te koop voor info bel me.