Cataract bij de hond

Cataract

Cataract We noemen dit ook wel grauwe staar . Er ontstaat een niet-pijnlijke grijsverkleuring of vertroebeling van de ooglens. Cataract ontstaat op zowel jonge als op oude leeftijd. Het kan zelfs aangeboren zijn.

Af en toe kan cataract ontstaan ten gevolge van een andere oogziekte of na een beschadiging van het oog . Grauwe staar kan ook het gevolg zijn van diabetes. Bron foto: Joel Mills

Symptomen van cataract bij de hond

De symptomen zijn het grijs verkleuren van de lens en een minder zicht. In extreme gevallen kan er blindheid optreden.

Diagnose van cataract bij de hond

Naar aanleiding van de symptomen is de diagnose gemakkelijk te stellen.

Behandeling van cataract bij de hond

Doordat een behandeling niet mogelijk is met medicijnen alleen en de hond er vaak geen leed van ondervindt, vindt er vaak geen behandelingen plaats. Een operatie kan overwogen worden. De lens van het aangetaste oog zal verwijderd worden, waardoor de hond weer gedeeltelijk kan zien.

Prognose van cataract bij de hond

De vooruitzichten  voor de levenskwaliteit is goed. Het gezichtsvermogen zal , mits er geopereerd word, niet herstellen, maar zelfs als de hond helemaal blind wordt zal hij zichzelf  aanpassen in zijn eigen vertrouwde omgeving.

Preventie van cataract bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Cataract bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook
Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Duitse gecastreerde herder teef van 4 jaar aangeboden

Lieve gecastr teef, 4 jr. Uit werklijn "Von Itterbach" zkt nwe baas die haar bezig houdt, is buitenl

2 koningspoedel zusjes

2 koningspoedel zusjes van 12 weken oud. De ouders hebben stamboom. Zijn in orde met chip, inenting