Cataract

Cataract bij de hond

Cataract We noemen dit ook wel grauwe staar . Er ontstaat een niet-pijnlijke grijsverkleuring of vertroebeling van de ooglens. Cataract ontstaat op zowel jonge als op oude leeftijd. Het kan zelfs aangeboren zijn.

Af en toe kan cataract ontstaan ten gevolge van een andere oogziekte of na een beschadiging van het oog . Grauwe staar kan ook het gevolg zijn van diabetes. Bron foto: Joel Mills

Symptomen

De symptomen zijn het grijs verkleuren van de lens en een minder zicht. In extreme gevallen kan er blindheid optreden.

Diagnose

Naar aanleiding van de symptomen is de diagnose gemakkelijk te stellen.

Behandeling

Doordat een behandeling niet mogelijk is met medicijnen alleen en de hond er vaak geen leed van ondervindt, vindt er vaak geen behandelingen plaats. Een operatie kan overwogen worden. De lens van het aangetaste oog zal verwijderd worden, waardoor de hond weer gedeeltelijk kan zien.

Prognose

De vooruitzichten  voor de levenskwaliteit is goed. Het gezichtsvermogen zal , mits er geopereerd word, niet herstellen, maar zelfs als de hond helemaal blind wordt zal hij zichzelf  aanpassen in zijn eigen vertrouwde omgeving.

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Cataract te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook