Cataract bij de hond

Cataract

Cataract

Cataract We noemen dit ook wel grauwe staar . Er ontstaat een niet-pijnlijke grijsverkleuring of vertroebeling van de ooglens. Cataract ontstaat op zowel jonge als op oude leeftijd. Het kan zelfs aangeboren zijn.

Af en toe kan cataract ontstaan ten gevolge van een andere oogziekte of na een beschadiging van het oog . Grauwe staar kan ook het gevolg zijn van diabetes. Bron foto: Joel Mills

Symptomen van cataract bij de hond

De symptomen zijn het grijs verkleuren van de lens en een minder zicht. In extreme gevallen kan er blindheid optreden.

Diagnose van cataract bij de hond

Naar aanleiding van de symptomen is de diagnose gemakkelijk te stellen.

Behandeling van cataract bij de hond

Doordat een behandeling niet mogelijk is met medicijnen alleen en de hond er vaak geen leed van ondervindt, vindt er vaak geen behandelingen plaats. Een operatie kan overwogen worden. De lens van het aangetaste oog zal verwijderd worden, waardoor de hond weer gedeeltelijk kan zien.

Progonose van cataract bij de hond

De vooruitzichten  voor de levenskwaliteit is goed. Het gezichtsvermogen zal , mits er geopereerd word, niet herstellen, maar zelfs als de hond helemaal blind wordt zal hij zichzelf  aanpassen in zijn eigen vertrouwde omgeving.

Preventie van cataract bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Cataract bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook