De Spaanse waterhond: zeer loyaal ras en uitstekende zwemmer

Alles wat je wilt weten over de Spaanse waterhond

Over de Spaanse waterhond

De Spaanse Waterhond, ook wel Perro de Agua Español genoemd, is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in Spanje. Het is een veelzijdige hond die traditioneel werd gebruikt als herdershond, jachthond, en zelfs als waakhond en vissersmaatje.

De Spaanse Waterhond heeft zijn naam te danken aan zijn taak als hulpje van vissers. Hij werd ingezet om vissen te vangen, naar de kust te brengen en zelfs om de boot te bewaken. Het was een veelzijdige hond die ook als waakhond werd gebruikt en zelfs als schaapherder.

In de jaren 80 was het aantal Spaanse Waterhonden zeer laag en het ras dreigde zelfs uit te sterven. Gelukkig waren er enkele toegewijde fokkers die zich inzetten om het ras te behouden en te herstellen. Door middel van gerichte fokprogramma's werd het ras geleidelijk aan weer nieuw leven ingeblazen. Vandaag de dag is het ras nog steeds zeldzaam.

Wat kost een Spaanse waterhond

De kosten voor een Spaanse waterhond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Spaanse waterhond ergens tussen de € 800 en de € 1.250 zal liggen.

Karakter van een Spaanse waterhond

De Spaanse Waterhond staat bekend om zijn unieke karakter. Het is een levendige en energieke hond die vol zit met enthousiasme en speelsheid. Daarnaast zijn ze erg intelligent en leergierig, waardoor ze snel nieuwe dingen oppikken en graag willen leren.

Deze honden zijn ook zeer sociaal en hechten zich sterk aan hun gezin. Ze willen altijd in de buurt van hun baasjes zijn en kunnen zelfs wat bezitterig zijn over hun eigenaren.

Temperament van een Spaanse waterhond

De Spaanse Waterhond heeft ook een sterk waakinstinct en is van nature alert en oplettend. Ze zijn niet agressief, maar kunnen wel resoluut optreden als er zich gevaarlijke situaties voordoen. Het is dan ook belangrijk om ze goed te socialiseren en te trainen om goed om te gaan met andere dieren en mensen.

Vanwege hun intelligentie, speelsheid en energie zijn deze honden zeer geschikt voor verschillende activiteiten en sporten, zoals agility en obedience. Ook vinden ze het leuk om te zwemmen en te apporteren.

Het temperament van de Spaanse waterhond is vrolijk en actief. Het zijn honden die graag in beweging zijn en van nature een goede conditie hebben. Ze zijn intelligent en hebben een sterk karakter, wat ervoor zorgt dat ze graag willen werken en leren. Het zijn trouwe en loyale honden die het beste gedijen bij een baasje dat veel tijd en aandacht aan hen besteedt.

Verzorging van een Spaanse waterhond

De Spaanse waterhond is een prachtige hond die in verschillende kleurslagen voorkomt. Zo zijn er effen zwarte en bruine honden, maar ook bruin-witte en zwart-witte honden. De vacht van de Spaanse waterhond is een opvallend kenmerk: het is een krullende vacht die niet verhaart. Het haar blijft dus in de vacht zitten en moet één à twee keer per jaar volledig afgeschoren worden.

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Spaanse Waterhond zijn heupdysplasie en progressieve retina atrofie (PRA). Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot kreupelheid en pijn. PRA is een erfelijke oogziekte waarbij de fotoreceptoren in het netvlies langzaam afsterven, wat uiteindelijk kan leiden tot volledige blindheid.

Vacht van een Spaanse waterhond

De Spaanse Waterhond heeft een unieke vacht die altijd gekruld en wollig is. Wanneer de vacht langer wordt, vormt deze zelfs draden. Het is daarom belangrijk om de vacht goed te onderhouden en regelmatig te borstelen. De kleuren van de vacht kunnen verschillen en variëren van zwart en bruin tot wit in diverse tinten. Daarnaast zijn er ook Spaanse Waterhonden met een zwart-witte of bruin-witte vacht. 

De vacht is dan ook erg belangrijk voor de Spaanse Waterhond en hoort bij het typische uiterlijk van het ras.

Trainen en opvoeden van een Spaanse waterhond

De Spaanse Waterhond is een slimme en leergierige hond die graag nieuwe dingen leert. Het is belangrijk om op een positieve en beloningsgerichte manier te trainen en op te voeden, omdat deze honden erg gevoelig zijn. 

Een goede socialisatie is essentieel voor de Spaanse Waterhond, omdat ze van nature nogal terughoudend kunnen zijn tegenover vreemden en nieuwe situaties. Het is belangrijk om de hond van jongs af aan te laten wennen aan verschillende mensen, dieren en omgevingen om te voorkomen dat ze angstig worden.

Het aanleren van gehoorzaamheidsoefeningen zoals zit, lig, blijf en hier komen is belangrijk voor de veiligheid van de hond en om ervoor te zorgen dat ze goed luisteren naar hun baas. Omdat de Spaanse Waterhond van nature een herdershond is, kunnen ze ook getraind worden in behendigheid en andere hondensporten.

Het is belangrijk om de training en opvoeding op een consistente en geduldige manier uit te voeren. De Spaanse Waterhond is erg gevoelig voor de stemming en emoties van de baas en zal zich daarnaar gedragen. Beloningen en lof zijn effectiever dan straf bij het trainen en opvoeden van deze honden.

Activiteit en bewegen van een Spaanse waterhond

De Spaanse Waterhond is een zeer actieve hond die veel beweging nodig heeft.  Als je een Spaanse Waterhond in huis neemt, is het belangrijk dat je hem voldoende beweging en uitdaging biedt.

Deze honden zijn zeer geschikt voor sportieve activiteiten zoals behendigheid, flyball en gehoorzaamheidstraining. Ook zwemmen en wandelen zijn uitstekende manieren om uw Spaanse Waterhond te laten bewegen. Het is belangrijk om de Spaanse Waterhond hond te voorzien van voldoende mentale en fysieke uitdagingen, zodat hij niet verveeld raakt. 

Naast voldoende beweging is het ook belangrijk om je Spaanse Waterhond mentaal uit te dagen. Dit ras is intelligent en leert snel, dus het is belangrijk om hem regelmatig nieuwe commando's en trucjes te leren. 

Kenmerken van een Spaanse waterhond

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd: 10-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 40-50 cm. Teef: 38-45 cm
  • Gewicht: Reu: 12-20 kg. Teef: 12-20 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Spaanse waterhond

De Spaanse waterhond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Spaanse waterhond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Natalia Ricci, Maximilian de Aronagua, CC BY-SA 4.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test