De ruwharige teckel: eigenzinnig, slim en dapper

Alles wat je wilt weten over de Teckel Ruwhaar

Over de Teckel Ruwhaar

De ruwharige teckel, ook wel bekend als de Duitse teckel, is een van de populairste rassen ter wereld. De geschiedenis van deze charmante hond gaat terug tot de middeleeuwen, waar ze oorspronkelijk werden gefokt om te jagen op dassen. Het woord "teckel" is afgeleid van het Duitse woord "dachs", wat das betekent.

De eerste verwijzing naar de ruwharige teckel dateert uit de 16e eeuw, waar hij werd afgebeeld op schilderijen van de Duitse kunstenaar Albrecht Dürer. In de 18e eeuw werden teckels gefokt met een ruwe vacht, zodat ze beter bestand waren tegen de ruige omstandigheden van de jacht.

De populariteit van de ruwharige teckel steeg gestaag in de 19e eeuw, toen de rasstandaard werd vastgesteld en de eerste teckelclub werd opgericht in Duitsland. Van daaruit verspreidde het ras zich snel over de hele wereld en werd het geliefd bij jagers en niet-jagers.

Tegenwoordig is de ruwharige teckel nog steeds een veelzijdige hond, die zowel als huisdier als jachthond wordt gehouden. Door zijn intelligentie, levendige persoonlijkheid en aanhankelijkheid is hij een geweldige metgezel voor mensen van alle leeftijden.

De ruwe beharing van deze Teckel is ontstaan door het kruisen van kortharige teckels met de Dandie Dinmont en andere Terriër soorten.

Er zijn wel 9 soorten van de Teckel

Teckels zijn populaire honden die gefokt worden in drie verschillende maten en haarvariëteiten. Hierdoor zijn er in totaal negen verschillende soorten teckels. De grootste soort is de Standaardteckel, de Dwergteckel en het kleinste type is de Kaninchenteckel.

De Standaardteckel is het oudste type teckel en werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op dassen. De Dwergteckel werd gefokt als jachthond voor klein wild, zoals konijnen en vossen. De Kaninchenteckel is de kleinste soort en werd gefokt om te jagen op konijnen.

Naast de verschillende maten hebben teckels ook verschillende haarvariëteiten. Er zijn drie verschillende soorten: de gladharige, de ruwharige en de langharige teckel. De gladharige teckel heeft een gladde, glanzende vacht en is de meest voorkomende variant. De ruwharige teckel heeft een harde en ruwe vacht, die goed bestand is tegen de ruige omstandigheden van de jacht. De langharige teckel heeft, zoals de naam al doet vermoeden, lang haar dat zijdeachtig aanvoelt.

Wat kost een Teckel Ruwhaar

De kosten voor een Teckel Ruwhaar kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Teckel Ruwhaar ergens tussen de € 1.500 en de € 2.250 zal liggen.

Karakter van een Teckel Ruwhaar

De ruwharige teckel staat bekend om zijn eigenzinnige en dappere karakter. Deze hond is intelligent en heeft een grote persoonlijkheid en mede hierdoor is het een hond die sterk in de smaak valt bij veel mensen.

Ruwharige teckels zijn vaak zeer trouw aan hun eigenaar en hebben een sterke band met hun gezin. Ze zijn van nature beschermend en waakzaam, maar kunnen soms ook wat terughoudend zijn tegenover vreemden. Het is belangrijk om de teckel goed te socialiseren en hem te laten wennen aan verschillende mensen en situaties om ervoor te zorgen dat hij niet te terughoudend wordt.

Temperament van een Teckel Ruwhaar

De ruwharige teckel staat bekend om zijn slimme en vindingrijke karakter. Deze honden zijn zeer aanhankelijk en hebben een sterke band met hun baasje. Ze zijn ook uitstekende waakhonden en hebben een moedig en nieuwsgierig karakter. Wat hen onderscheidt van andere hondenrassen is dat ze bewust oogcontact zoeken en zo als het ware kunnen lezen wat er in hun mensen omgaat. Hierdoor ontstaat er een bijzondere band tussen baas en hond.

Teckels zijn meesters in het spelen van komedie om hun zin te krijgen. Ze hebben een groot gevoel voor humor en vinden het leuk om de lachers op hun hand te hebben. Aan de andere kant kunnen ze snel beledigd zijn en kan het even duren voordat de Teckel de baas het heeft vergeven.

Van nature laten teckels graag van zich horen en het is daarom belangrijk om de baas te blijven en ze consequent op te voeden. Als je een teckel een vinger geeft, nemen ze de hele hand. Het is dan ook niet realistisch om slaafse gehoorzaamheid van dit ras te verwachten, omdat ze tot hun laatste dag zullen blijven proberen het laatste woord te hebben. Maar met geduld en de juiste training kan je de teckel zeker onder appèl krijgen.

Verzorging van een Teckel Ruwhaar

De ruwharige teckel heeft een karakteristieke vacht die tweemaal per jaar getrimd of geplukt moet worden. Dit is een noodzakelijk onderdeel van de verzorging van de teckel en het voorkomt dat de vacht gaat klitten. Als je een teckel aanschaft, is het daarom belangrijk om te weten dat deze hondensoort extra aandacht nodig heeft wat betreft verzorging van de vacht.

Naast het tweemaal per jaar trimmen, is dagelijks onderhoud van de vacht belangrijk. Dit betekent dat je jouw teckel regelmatig moet borstelen met een harde haren borstel en een grove kam. Het is daarbij wel belangrijk om de juiste borstel en kam te gebruiken. Gebruik nooit een borstel met metalen haakjes of punten en vermijd ook een te fijne (stof)kam. Dit kan namelijk schade toebrengen aan de vacht van je teckel.

De ruwharige Teckel, net als andere Teckels, kan gevoelig zijn voor erfelijke problemen. Een belangrijke oorzaak van gezondheidsproblemen is de relatief lange rug van het ras. Dit kan leiden tot uitpuilende tussenwervels die op het ruggenmerg drukken, met pijn en verlamming als gevolg. Het is een rashond met een zeer hoog risico op erfelijke aandoeningen. Er zijn op dit moment 3 DNA-tests beschikbaar zijn om te screenen op deze aandoeningen en om fokdieren te selecteren die vrij zijn van deze risico's, namelijk epilepsie, mega-oesophagus (slokdarmverwijding) en neuronaal ceroid-lipofuscinose (ophoping van vet in zenuwcellen).

Vacht van een Teckel Ruwhaar

De ruwharige Teckel is een opvallende verschijning door zijn stekelige vacht, baard en wenkbrauwen. Meestal zijn de ruwharen wildkleurig, maar er komen ook andere kleuren voor bij Teckels, zoals black and tan, rood en chocoladebruin. Heel soms komt ook de getijgerde ruwhaar voor.

Trainen en opvoeden van een Teckel Ruwhaar

De ruwharige Teckel is een slimme en vindingrijke hond die graag leert. Het is dan ook belangrijk om hem van jongs af aan goed op te voeden en te trainen. Door zijn nieuwsgierige en moedige karakter is het belangrijk om hem op jonge leeftijd al te leren om op jou te letten. Een goede socialisatie is essentieel om ervoor te zorgen dat je hond goed kan omgaan met andere honden, mensen en verschillende situaties.

Het trainen van een Teckel kan leuk en uitdagend zijn. Deze hond heeft een goed gevoel voor humor en kan komedie spelen om zijn zin te krijgen. Het is daarom belangrijk om de training interessant en afwisselend te maken, zodat hij geboeid blijft. Denk hierbij aan behendigheidstraining, apporteren en zoekspelletjes.

Wat betreft de opvoeding van de ruwharige Teckel is het belangrijk om hem consequent te behandelen. Hij moet weten wat wel en niet mag en dit moet je hem op een duidelijke manier communiceren. Belangrijk is om te weten dat fysiek geweld absoluut niet werkt bij dit ras. Een harde aanpak zal alleen maar averechts werken en de relatie tussen jou en je hond beschadigen.

Activiteit en bewegen van een Teckel Ruwhaar

De ruwharige Teckel is een actieve hond die regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. De Teckel is een slimme hond en houdt van uitdagingen, dus het is leuk om verschillende soorten beweging aan te bieden zoals apporteren en behendigheid.

Hou in gedachten te houden dat de Teckel van nature een jachthond is en een goed ontwikkelde neus heeft. Een leuke manier om aan deze eigenschap tegemoet te komen is door samen met je Teckel te gaan speuren. Dit kan binnen of buiten, afhankelijk van de beschikbare ruimte en je eigen voorkeur.

Omdat de ruwharige teckel van nature een sterk jachtinstinct heeft kan dit nog wel eens voor problemen zorgen tijdens het uitlaten. De hond kan zo opgaan in zijn jachtinstinct dat hij niet meer luistert naar zijn baas en ervandoor gaat. In zo'n geval is het belangrijk om geduld te hebben en te wachten tot de hond weer tevoorschijn komt. Straffen heeft geen zin, omdat de jachtpassie van de teckel altijd sterker zal zijn. Om deze problemen te voorkomen, is het verstandig om de teckel aangelijnd te houden tijdens het uitlaten.

Kenmerken van een Teckel Ruwhaar

  • Rasgroep: Dashonden
  • Leeftijd: 11-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-47 cm. Teef: 25-47 cm
  • Gewicht: Reu: 3-9 kg. Teef: 3-9 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Teckel Ruwhaar

De Teckel Ruwhaar is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Teckel Ruwhaar is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test