Discus hernia bij de hond

Discus hernia

Het wervelkolom bestaat uit wervels en tussen deze wervels zit een tussenwervelschijf. Deze bevat een kraakbenige ring met in het centrum een dikke viskeuze kern. Als deze kern door de kraakbenige ring naar buiten puilt, spreekt men van een discus hernia. Deze substantie drukt dan op het ruggenmerg. Het is een vaak voorkomend probleem bij 1 hondenras in het bijzonder: de teckel. Bij andere rassen kan het ook voorkomen.

Symptomen van discus hernia bij de hond

De symptomen zijn afhankelijk van de mate van druk op het ruggenmerg en de plek van de uitstulping. Als er geen druk is op de ruggenmerg zijn er geen tekens. Bij matige of lichte ontstaat pijn in de rug of nek die zeer erg kan zijn. De hond zal bijna niet willen stappen omdat dit de pijn verergert.
Als de tussenwervelschijf harder gaat drukken op het merg dan kunnen er ook zenuwen uitvallen: De streek kan een verminderd gevoel geven. In heftigere gevallen kan er ook verlamming of spierzwakte optreden. De sluitspier en blaas kunnen ook aangetast worden, waardoor de hond incontinent kan worden.

Diagnose van discus hernia bij de hond

Het onderzoek en de symptomen zullen vaak al een duidelijke aanwijzing geven dat het een hernia is. Vaak zal men dit nog willen bevestigen omdat er nog andere aandoeningen zijn die dergelijke symptomen kunnen geven. Contrastradiografie en radiografie zullen dan nodig zijn.

Behandeling van discus hernia bij de hond

Het enige wat helpt is rust! Vaak zal er 6 weken platte rust voorgeschreven worden. Niet spelen, niet rennen  en niet op de achterste poten staan in deze periode. Vaak moet de hond opgesloten worden in een bench. De rustperiode kan aangevuld worden met pijnstillers en ontzwellende medicatie. Extremere gevallen moet chirurgisch behandeld worden.

Prognose van discus hernia bij de hond

De prognose varieert van positief tot negatief. Dit hangt af van de ernst van de hernia, de evolutie en hoe op de therapie wordt gereageerd. Vaak hersteld de hond, hoewel de pijn in de rug  of nek vaak terugkomt. Op dezelfde plaats of ergens anders.

Preventie van discus hernia bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Discus hernia bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
De volgende rassen zijn bekend met discus hernia Beagle  Teckel  
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige labmaraner pups

De Labmaraner is een kruising tussen een labrador en een weimaraner. In dit geval is de vader een zi

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee