De teckel: een zeer clowneske ras

Alles wat je wilt weten over de Teckel Langhaar

Over de Teckel Langhaar

De langharige teckel is één van de drie varianten van de teckel. Deze hond staat bekend om zijn lange, zijdeachtige vacht en is een populaire huisdier voor veel hondenliefhebbers over de hele wereld.

De oorsprong van de langharige teckel is nogal mysterieus, maar het is bekend dat deze honden afstammen van de kortharige teckel. Er wordt aangenomen dat de langharige vacht van deze honden is ontstaan door kruisingen met andere langharige hondenrassen, zoals de spaniël en de setter.

In de negentiende eeuw begon de langharige teckel als apart ras te worden gefokt. Het duurde echter nog enige tijd voordat de langharige teckel als volwaardig ras werd erkend. Pas in 1955 werd de langharige teckel officieel erkend als apart ras door de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Er zijn wel 9 soorten van de Teckel

Teckels zijn populaire honden die gefokt worden in drie verschillende maten en haarvariëteiten. Hierdoor zijn er in totaal negen verschillende soorten teckels. De grootste soort is de Standaardteckel, de Dwergteckel en het kleinste type is de Kaninchenteckel.

De Standaardteckel is het oudste type teckel en werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op dassen. De Dwergteckel werd gefokt als jachthond voor klein wild, zoals konijnen en vossen. De Kaninchenteckel is de kleinste soort en werd gefokt om te jagen op konijnen.

Naast de verschillende maten hebben teckels ook verschillende haarvariëteiten. Er zijn drie verschillende soorten: de gladharige, de ruwharige en de langharige teckel. De gladharige teckel heeft een gladde, glanzende vacht en is de meest voorkomende variant. De ruwharige teckel heeft een harde en ruwe vacht, die goed bestand is tegen de ruige omstandigheden van de jacht. De langharige teckel heeft, zoals de naam al doet vermoeden, lang haar dat zijdeachtig aanvoelt.

Het opvallende uiterlijk van de langhaar teckel draagt bij aan de elegante uitstraling van dit ras. De vacht is lang, zijdeachtig en glanzend, waardoor deze honden vaak worden gezien als echte aristocraten onder de teckels. 

Wat kost een Teckel Langhaar

De kosten voor een Teckel Langhaar kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Teckel Langhaar ergens tussen de € 1.500 en de € 2.250 zal liggen.

Karakter van een Teckel Langhaar

Teckels zijn een zeer clowneske ras, of het nu om de ruwharige, de langharige of de kortharige variant gaat. Ze kunnen heel ondeugend en intuïtief zijn.  

De langhaar teckel wordt algemeen beschouwd als de meest zachte en vriendelijke van de drie soorten teckels. Deze honden hebben een vriendelijk karakter en kunnen goed overweg met kinderen en vreemden. Ze zijn erg aanhankelijk en hebben vaak een sterke band met hun baasje.

Hoewel de langhaar teckel vriendelijk en zachtaardig is, hebben ze ook een eigenzinnig karakter en kunnen ze soms koppig zijn. Het is belangrijk om consequent en geduldig te zijn bij het opvoeden en trainen van deze honden. Met de juiste aanpak kunnen ze echter goed worden opgeleid en getraind.

Temperament van een Teckel Langhaar

De langharige Teckel heeft een uiterst charmant uiterlijk en een zeer zacht temperament. Ze zijn zeer geschikt voor families met kinderen en stellen zich ook vriendelijk op tegenover vreemden. Dit maakt hen tot uitstekende huisdieren voor mensen die op zoek zijn naar een gezelschapshond.

Een langharige Teckel is over het algemeen zeer aanhankelijk, intelligent en vol vertrouwen. Het zijn zeer speelse honden en houden van een goede uitdaging.

De langharige Teckel is ook een zeer goede waakhond en zal zijn gezin zeker beschermen als dat nodig is. Ze hebben een natuurlijk instinct om te waken en hun territorium te beschermen, maar zijn niet overmatig agressief.

Verzorging van een Teckel Langhaar

De langharige variëteit vergt nogal wat verzorging. Omdat deze hond zo laag bij de grond is, blijven er gemakkelijk bramen, stokken en takken vastzitten in zijn vacht. Borstelen van de vacht moet op een regelmatige basis gedaan worden om klitten en / of vervilten te voorkomen. 

De langharige Teckel is, net als andere Teckels, een ras dat gevoelig kan zijn voor erfelijke gezondheidsproblemen. De lange rug van dit ras is een belangrijke oorzaak van deze problemen. Het kan leiden tot uitpuilende tussenwervels die op het ruggenmerg drukken, met pijn en verlamming als gevolg. Hierdoor heeft de langharige Teckel een zeer hoog risico op erfelijke aandoeningen.

De volgende DNA-testen zijn beschikbaar voor de langharige Teckel:

Epilepsie,  Mega-oesophagus (slokdarmverwijding) en Neuronale ceroïde lipofuscinose (ophoping van vet in zenuwcellen)

Vacht van een Teckel Langhaar

De langharige Teckel is een prachtige hond met een unieke vacht. Het haar op het lichaam is lang, glad en glanzend en ligt strak tegen het lichaam aan. Bij de keel en onderzijde van het lichaam is de vacht langer en hangt het haar over de oren. Aan de achterzijde van de benen is er sprake van een duidelijk langere beharing, ook wel bevedering genoemd. De vacht bereikt zijn grootste lengte aan de onderzijde van de staart en vormt daar een volledige vlag.

Er zijn verschillende kleuren en kleurpatronen mogelijk bij de langharige Teckel. Zo zijn er eenkleurige honden in de kleur rood, rood met zwart dekhaar of een zuivere donkere kleur. Een kleine witte vlek is alleen toegestaan op de borst. Nagels, neus en voetzolen dienen zwart te zijn, roodachtig-bruin is niet wenselijk.

Daarnaast zijn er tweekleurige Teckels, diepzwart of bruin, met bij de grondkleur passende tekening. Dit wordt ook wel 'brand' genoemd en is het mooist als het zo schoon mogelijk is. Een te sterk verspreide of te weinig uitgesproken brand is hoogst onwenselijk. Ook hierbij is een kleine witte vlek op de borst toegestaan. Nagels, neus en voetzolen zijn zwart bij zwarte honden en bruin bij bruine honden.

Gevlekte Teckels hebben altijd een donkere grondkleur (zwart of bruin). Gewenst zijn onregelmatige grijze maar ook beige vlekken (grote platen niet gewenst). Noch de donkere, noch de lichte kleur is overheersend. Nagels, neus en voetzolen zijn hierbij ook zwart of bruin.

Gestroomde Teckels hebben een rood met donkere stroming. Nagels, neus en voetzolen zijn ook hierbij zwart.

Trainen en opvoeden van een Teckel Langhaar

De langharige Teckel is een intelligent ras dat graag leert en zich goed aanpast aan verschillende situaties. Het is echter belangrijk om een consequente en geduldige training te geven om ervoor te zorgen dat de hond goed opgevoed is en zich sociaal gedraagt.

Een belangrijk aspect van de training is socialisatie. Dit betekent dat de hond wordt blootgesteld aan verschillende mensen, dieren en omgevingen om ervoor te zorgen dat hij op zijn gemak is in verschillende situaties. Door de hond op jonge leeftijd aan deze ervaringen bloot te stellen, kan angst en agressie worden voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om de hond te leren gehoorzamen en basiscommando's te leren, zoals "zit", "blijf" en "kom hier". Dit kan gedaan worden door middel van positieve bekrachtiging, zoals beloningen en lof, om gewenst gedrag aan te moedigen en te versterken.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat langharige Teckels van nature jachthonden zijn, dus het kan nodig zijn om te leren omgaan met hun jachtinstinct. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de hond altijd aangelijnd te houden tijdens wandelingen om ervoor te zorgen dat hij niet wegrent op jacht naar kleine dieren.

Activiteit en bewegen van een Teckel Langhaar

De langharige teckel is een hond die van nature actief en energiek is. Het is dan ook belangrijk om deze hond voldoende beweging te geven. Daarnaast is het goed om de langharige teckel mentaal uit te dagen. Deze slimme honden vinden het leuk om nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Trainingen, zoals gehoorzaamheidstraining of speurwerk, zijn dan ook een goede manier om de teckel te stimuleren.

Het is wel belangrijk om te bedenken dat de langharige teckel gevoelig kan zijn voor rugproblemen. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat de hond te veel trappen op- en afloopt en om de hond niet te zwaar te laten tillen. Bij het uitlaten is het verstandig om de hond aan de riem te houden en hem niet te veel te laten rennen en springen.

Ook is het goed om te bedenken dat de langharige teckel van nature een jachthond is. Het kan daarom lastig zijn om de hond los te laten lopen in een open veld. De teckel kan dan het jachtinstinct volgen en verdwijnen, waardoor het lastig kan zijn om hem weer terug te vinden. Aangelijnd houden is dan ook het beste advies.

Kenmerken van een Teckel Langhaar

  • Rasgroep: Dashonden
  • Leeftijd: 11-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-47 cm. Teef: 25-47 cm
  • Gewicht: Reu: 3-9 kg. Teef: 3-9 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Teckel Langhaar

De Teckel Langhaar is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Teckel Langhaar is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test