De Västgötaspets of Zweedse Vallhund: een hond met humor

Alles wat je wilt weten over de Västgötaspets

Over de Västgötaspets

De Västgötaspets, ook wel bekend als de Zweedse Vallhund, heeft een lange geschiedenis in Zweden als werkhond voor de boeren. Het ras is afkomstig uit de regio Västergötland in Zweden, waar het werd gefokt als veedrijver, rattenvanger en algemeen werkhond. De Zweedse Vallhund is nauw verwant aan de Welsh Corgi en het wordt verondersteld dat beide rassen afstammen van een gemeenschappelijke voorouder.

De Västgötaspets is vernoemd naar de regio Västergötland, waar het ras zijn oorsprong vindt. Het Zweedse woord "spets" betekent "puntig" en verwijst naar de spitse oren van de hond. De Västgötaspets werd lange tijd beschouwd als een zeldzaam ras en dreigde in de jaren vijftig van de vorige eeuw uit te sterven. Dankzij de inspanningen van enkele toegewijde fokkers overleefde het ras en tegenwoordig is het een populair ras, niet alleen in Zweden, maar ook in andere delen van de wereld.

Het ras werd in 1942 door de Zweedse Kennel Club erkend en kreeg later internationale erkenning van de Fédération Cynologique Internationale (FCI). De Västgötaspets wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt als werkhond, maar is ook een populair huisdier vanwege zijn vriendelijke en speelse karakter. 

Wat kost een Västgötaspets

De kosten voor een Västgötaspets kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Västgötaspets ergens tussen de € 800 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Västgötaspets

De Västgötaspets staat bekend om zijn waakse en onverschrokken karakter, maar is over het algemeen niet agressief. Deze hond heeft meer de aard van een herdershond dan het typische Spits-karakter en blijft graag in de buurt van zijn mensen of kudde. Hij houdt ervan om te leren en is daarom zeer intelligent en gemakkelijk te trainen.

De Västgötaspets is onvermoeibaar en wil actief bezig kunnen zijn. Hij is niet alleen geschikt als waakhond, maar ook als actieve gezinshond die graag samen met zijn baasjes leuke activiteiten onderneemt. Omdat hij geduldig is in de omgang met kinderen, is hij een geweldige aanvulling op het gezinsleven.

Het karakter van de Västgötaspets wordt ook gekenmerkt door een levendige en speelse persoonlijkheid. Deze honden hebben een groot gevoel voor humor en kunnen hun eigenaren vaak vermaken met hun grappige capriolen. Ze zijn ook heel intelligent en vinden het leuk om nieuwe dingen te leren en uitdagingen aan te gaan. Het is belangrijk om hun actieve en nieuwsgierige geest te stimuleren door middel van spelletjes en trainingen.

Temperament van een Västgötaspets

De Västgötaspets is van oorsprong een erfhond en voelt zich dan ook zeer zeker en waakzaam op zijn eigen terrein. Ze hebben een typische spitsenstem en kunnen tegenover vreemden wat terughoudend zijn. Het veedrijven zit in hun bloed en ze willen dan ook alles en iedereen drijven, inclusief mensen op een speelse wijze in de hielen bijten. Gelukkig is dit gedrag gemakkelijk af te leren.

Ondanks hun onafhankelijke aard, houden Västgötaspetsen voortdurend contact met hun baas en zijn ze erg aanhankelijk. Ze zijn prettige honden in huis en door hun formaat gemakkelijk mee te nemen. Doordat ze graag willen werken zijn ze gemakkelijk te trainen en zeer geschikt voor behendigheid, treibbal en zelfs Doggydance. De Västgötaspets is een intelligente en actieve hond die altijd op de hoogte wil blijven van alles wat er om hem heen gebeurt.

Verzorging van een Västgötaspets

De vacht van de Västgötaspets is dik en dubbel, met een zachte ondervacht en een harde bovenvacht. Het haar is korter op het hoofd en de voorkant van de benen, en langer op de nek, schouders en rug. De vacht heeft weinig verzorging nodig, maar regelmatig borstelen en kammen kan helpen om dode haren te verwijderen en klitten te voorkomen.

De Västgötaspets is een gezond ras met weinig erfelijke aandoeningen. Er wordt gescreend op erfelijke oogafwijkingen (ECVO) en heupdysplasie (HD). Het ras heeft echter wel te kampen met een specifieke mutatie van PRA, waarvoor een DNA-test beschikbaar is om vast te stellen of een hond deze mutatie heeft. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze test geen uitsluitsel geeft over alle andere vormen van PRA. Door het fokken met geteste ouderdieren kan het risico op het voorkomen van deze aandoeningen worden verminderd. Daarom is het aan te raden om bij het aanschaffen van een Västgötaspets goed te informeren naar de gezondheid van de ouderdieren.

Vacht van een Västgötaspets

De bovenvacht is hard, dicht en ligt goed tegen het lichaam aan. De ondervacht is wollig, dicht en bestaat uit zacht haar. Qua kleur hebben staalgrijs, grijs/bruin, grijs/geel, rood/geel, grijsrood of rood/bruin met donkere haren op de rug, hals en zijkanten van het lichaam de voorkeur. Lichter haar van dezelfde kleur op de voorsnuit, keel, borst, voeten, hakken en broek wordt graag gezien. Wit is in beperkte mate en op bepaalde plaatsen toegestaan.

Trainen en opvoeden van een Västgötaspets

De Västgötaspets is een intelligent en actief ras dat gemakkelijk te trainen is. Door zijn herdersachtergrond heeft hij van nature een hoge mate van gehoorzaamheid en is hij gewend om samen te werken met zijn baas.

Een goede opvoeding en training van de Västgötaspets is van groot belang om ervoor te zorgen dat hij zich ontwikkelt tot een gehoorzame en goed aangepaste hond. Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met het socialiseren van de pup. Door hem in contact te brengen met verschillende mensen, dieren en situaties, zal hij opgroeien tot een zelfverzekerde hond die goed om kan gaan met nieuwe situaties en prikkels.

Het gebruik van positieve bekrachtigingstechnieken, zoals beloning en lof, zijn bijzonder effectief bij de opvoeding van dit ras. Straffen en harde correcties zijn niet nodig en kunnen zelfs averechts werken.Het is belangrijk om de training en opvoeding van de Västgötaspets consequent en geduldig uit te voeren. Het ras is gevoelig voor de stemmingen en emoties van zijn baas en zal het beste reageren op een rustige en stabiele omgeving.

Activiteit en bewegen van een Västgötaspets

De Västgötaspets is een actief ras dat veel beweging nodig heeft. Naast wandelen hebben ze ook behoefte aan mentale uitdagingen. Västgötaspetsen zijn intelligent en actief, dus het is belangrijk om ze bezig te houden met activiteiten zoals behendigheid, speurwerk, obedience training en andere spelletjes die hun intelligentie en vaardigheden uitdagen.

De Västgötaspets is van nature een herdershond, en vanwege deze eigenschap kunnen ze zich thuis voelen op een omheind terrein waar ze hun territorium kunnen beschermen. Echter, als de hond in een stedelijke omgeving wordt gehouden, zal regelmatige en gedisciplineerde beweging cruciaal zijn om overtollige energie te kanaliseren en verveling te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Västgötaspets geen hond is die uitsluitend in de tuin kan worden gehouden. Ze hebben behoefte aan de nabijheid van hun menselijke familie en willen graag deel uitmaken van het gezinsleven. Het is belangrijk om de hond voldoende aandacht te geven en hem te betrekken bij gezinsactiviteiten.

Kenmerken van een Västgötaspets

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 30-35 cm. Teef: 30-35 cm
  • Gewicht: Reu: 11-15 kg. Teef: 11-15 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Västgötaspets

De Västgötaspets is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Västgötaspets is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: TS Eriksson, Västgötaspets hane 5 år, CC BY 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test