De Cairn Terrier: een kleine slimmerik en actieve jager

Alles wat je wilt weten over de Cairn Terrier

Over de Cairn Terrier

 De Cairn Terriër, ook wel bekend als de "Toto" van de bekende film "The Wizard of Oz", is een kleine en robuuste hond met een grote persoonlijkheid. Oorspronkelijk gefokt als een werkende terriër in de Schotse hooglanden, heeft deze levendige hond een levendige geest en een vastberadenheid die past bij zijn oorspronkelijke doel. Ondanks zijn kleine formaat is de Cairn Terriër een krachtige hond met een onafhankelijke geest.

Leveneig en speels

Ze zijn levendig, speels en vol energie, waardoor ze perfect zijn voor gezinnen die actief en avontuurlijk zijn. Hun compacte formaat maakt hen ook tot ideale metgezellen voor appartementen of kleine huizen. Met hun levendige persoonlijkheid en eigenzinnige uitstraling is de Cairn Terriër een geliefd ras bij hondenliefhebbers over de hele wereld. Dit ras is de kleinste van de Terriers.

Wat kost een Cairn Terrier

De kosten voor een Cairn Terrier kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Cairn Terrier ergens tussen de € 900 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Cairn Terrier

De Cairn Terriër is een hond met een uniek karakter dat veel liefhebbers aantrekt. Deze kleine, maar stoere hond staat bekend om zijn vastberadenheid, moed en intelligentie. Hij is levendig en speels, en heeft een levendige persoonlijkheid die hem tot een geweldige metgezel maakt.

Eigen willetje

Ondanks zijn kleine formaat is de Cairn Terriër een echte terriër en heeft hij een sterke eigen wil. Hij is echter ook aanhankelijk en trouw aan zijn gezin, en zal er alles aan doen om zijn baasje te beschermen. De Cairn Terriër is bovendien een geweldige waakhond en zal bij het minste teken van gevaar luidkeels blaffen om zijn gezin te waarschuwen. Al met al is de Cairn Terriër een fantastische metgezel met zijn levendige en speelse karakter.

Temperament van een Cairn Terrier

Deze hond is levendig en onrustig en eigenlijk altijd op zoek naar een avontuur. 

De Cairn Terriër staat bekend om zijn levendige en energieke temperament. Deze kleine en stoere hond is moedig, alert en zelfverzekerd. Hij is niet snel onder de indruk van grote honden en laat zich niet snel uit het veld slaan. De Cairn Terriër is erg intelligent en staat bekend om zijn eigenzinnigheid. Hij heeft een sterke wil en kan soms wat eigenwijs zijn. Tegelijkertijd is hij ook een liefhebbende en loyale hond die graag tijd doorbrengt met zijn baasje.

Verzorging van een Cairn Terrier

De Cairn Terriër moet meerdere keren per week worden geborsteld. Het haar rond de ogen en oren moeten bijgehouden worden. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan eten, aangezien ze de neiging hebben om snel dik te worden.

De Cairn Terriër heeft de meest gezondheidsproblemen onder de Terriërs. Ze zijn vooral allergisch voor vlooien. De Cairn Terrier is niet geschikt voor het leven buitenshuis. Ze vinden het heerlijk om binnen bij hun familie te zijn

Vacht van een Cairn Terrier

De Cairn Terriër heeft een dubbele vacht, met een zachte ondervacht en een harde, ruwe bovenvacht die beschermt tegen weersinvloeden en vuil. De kleuren variëren van crème, tarwe, rood, grijs of bijna zwart. Soms hebben ze ook zwarte punten op de haren. Het is belangrijk om de vacht van de Cairn Terriër regelmatig te trimmen en te verzorgen om klitten en vervilting te voorkomen. Ze verharen niet tot nauwelijks.

Trainen en opvoeden van een Cairn Terrier

De Cairn Terriër is nieuwsgierig en leert snel maar omdat Cairn Terriërs van nature nogal eigenwijs zijn, is het belangrijk om de training interessant en uitdagend te maken. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van positieve trainingsmethoden en door de hond voldoende mentale en fysieke stimulatie te bieden.

Het is ook belangrijk om de Cairn Terriër te leren om alleen te zijn, omdat deze hond nogal gehecht kan zijn aan zijn baasje. Dit kan bijvoorbeeld door de hond geleidelijk aan steeds langer alleen te laten en hem te belonen wanneer hij rustig blijft en niet gaat blaffen of vernielen.

Omdat de Cairn Terriër van nature graag jaagt en graaft, is het belangrijk om hem voldoende uitlaatmogelijkheden te bieden en hem te voorzien van voldoende speelgoed en kauwbotten om zijn energie kwijt te kunnen. Door de Cairn Terriër op een positieve en consistente manier op te voeden en te trainen, zal hij een fijne en gehoorzame hond zijn.

Activiteit en bewegen van een Cairn Terrier

De Cairn Terriër barst van de energie. Ze genieten van de dagelijkse stevige wandelingen, maar zijn meer geschikt voor een grote omheinde tuin met ruimte om te rennen. Dit ras is niet geschikt voor in een appartement. Buiten moeten ze goed in de gaten gehouden worden, want ze jagen op alles wat ze zien. De Cairn Terriër is een uitstekende bal-kunstenaar en wil hier uren mee spelen.

Kenmerken van een Cairn Terrier

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-33 cm. Teef: 23-30 cm
  • Gewicht: Reu: 6-7 kg. Teef: 6-7 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Cairn Terrier

De Cairn Terrier is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Cairn Terrier is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test