Rasbeschrijving van de Cairn Terrier

Dit ras is de kleinste van de Terriers. Ze werden oorspronkelijk gefokt in de Schotse Hooglanden voor hun werkvermogen, niet hun uiterlijk. De Cairn Terrier is stevig en sterk, maar niet zwaar gebouwd.

Karakter

De Cairn Terrier is intelligent, vasthoudend en moedig. Ze zijn levendig en bazig, heel slim en onafhankelijk. De Cairn Terrier zet snel de achtervolging in en blaft snel bij ieder nieuw beeld en geluid. Dit ras is intens en actief.

Temperament

Deze hond is levendig en onrustig, altijd op zoek naar een avontuur. Ze zijn vriendelijk en aanhankelijk, moedig en onverschrokken. De Cairn Terrier houdt van spelen en aanbidt stimulatie. Ze zijn loyaal en alert en hebben een ondeugende karakter. De Cairn Terrier heeft een speciale affiniteit voor kinderen boven de leeftijd van zes jaar.

Verzorging

De Cairn Terrier moet meerdere keren per week worden geborsteld. Het haar rond de ogen en oren moeten bijgehouden worden. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan eten, aangezien ze de neiging hebben om snel dik te worden. De Cairn Terrier heeft de meest gezondheidsproblemen onder de Terriers. Ze zijn vooral allergisch voor vlooien. De Cairn Terrier is niet geschikt voor het leven buitenshuis. Ze vinden het heerlijk om binnen bij hun familie te zijn

Vacht

De Cairn Terrier is dubbel bekleed met een grove bovenvacht en een zachte, kortharige ondervacht. Hun vacht heeft een ruige uitstraling die niet getrimd hoeft te worden. Ze verharen niet tot nauwelijks.

Trainen en opvoeden

De Cairn Terrier is nieuwsgierig en leert snel. Ze zijn gevoelig en hierdoor hebben ze geen stevige of harde opvoeding nodig. Ze vinden het leuk om trucs te leren en te groeien in gehoorzaamheidscursussen. Zonder training en aandacht zal de Cairn Terrier verveeld raken.

Activiteit en bewegen

De Cairn Terrier barst van de energie. Ze genieten van de dagelijkse stevige wandelingen, maar zijn meer geschikt voor een grote omheinde tuin met ruimte om te rennen. Dit ras is niet geschikt voor in een appartement. Buiten moeten ze goed in de gaten gehouden worden, want ze jagen op alles wat ze zien. De Cairn Terrier is een uitstekende bal-kunstenaar en wil hier uren mee spelen.

Kenmerken

Rasgroep: Terriers
Leeftijd: 14 jaar
Schofthoogte: Reu en Teef: 28-30 cm
Gewicht: 6 - 7,5 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Esther

geplaatst op 7 november 2020 | 23:27

Ik heb het genoegen gehad 14 jaar voor een cairn te mogen zorgen. Wát een ontzettend trouwe vriend! Ik liet zijn vacht 3 keer per jaar trimmen en hij had zelden gezondheidsklachten. Zijn laatste jaren had hij last van artrose. Verder een heel trouw, rustig hondje dat goed alleen kon zijn . Hij blafte zelden en kon met iedereen, jong en oud, goed overweg.

Marylouise

geplaatst op 24 juni 2017 | 12:33

Onze Cairn is zonder problemen 14 jaar geworden. Wat een heerlijk hondje was ze, we missen haar erg! Lekker eigenwijs maar ook super lief. Cairns moeten zeker wel getrimd worden, dus die info klopt niet. En het belangrijkste in de opvoeding is dat je echt consequent bent. Wij konden haar overal los mee naar toe nemen, en ze luisterde prima....totdat ze een konijntje zag, dan kwam het jachtinstinct naar boven waarvoor de Cairn is gefokt, en konden wij bij de auto wachten tot mevrouw klaar was :)

Ineke braamhaar

geplaatst op 9 augustus 2016 | 14:49

Hi Ton, Bedankt voor je antwoord!

Ton

geplaatst op 9 augustus 2016 | 14:18

allereerst Johan bedankt voor je reactie ik zal er zeker naar kijken... En Ineke wij hebben de pup gekocht op marktplaats ik heb gekeken er is nog 1 puppy over een zwarte je kunt die mensen bellen als je wilt de pup kost 400 euro... tel:0343576857 m.v.g Ton

Ineke braamhaar

geplaatst op 9 augustus 2016 | 11:14

Goedendag ton, ik ben eigenlijk benieuwd hoe je deze pup gevonden hebt want ik zoek eigenlijk ook zo iets, mvg ineke braamhaar

Johan

geplaatst op 3 augustus 2016 | 16:50

Hoi Ton, Allereerst wat leuk dat jullie een Cairn puppy nemen! Op de vraag "hoe zo snel mogelijk zindelijk", dat hangt voor een groot deel van de pup af. Geduld, dat is wat je nodig hebt. Kijk anders eens hier http://www.startpunthonden.nl/gedrag-opvoeding/10/zindelijk-maken-van-je-pup

Ton

geplaatst op 3 augustus 2016 | 14:02

hallo allemaal , mijn naam is Ton van der Blom en volgende week vrijdag gaan we een cairn terrier pup ophalen waarvan de moeder een mix is van York x Cairn de vader is een Cairn terrier. ik wilde aan jullie vragen hoe wij de pup snel zindelijk kunnen krijgen. we wonen in een appartement in Katwijk.

Anja

geplaatst op 11 juli 2016 | 19:15

Onze eerste cairn is zonder medische problemen 19 jaar geworden, dus qua gezondheid klopt dat niet echt met wat in de beschrijving staat. Liep na training overal los mee, ook naast de fiets en reed mee op de brommer. Blafte de hele buurt bijeen. Tweede cairn komt uit het asiel en heeft daardoor puppytraining gemist. We krijgen haar weinig aangeleerd en ze blijft een weglopertje. Maar ook weer superlief. Deze blaft amper (en bijzonder schattig, een zacht wifwifje??). Hiermee wil ik aangeven dat elke hond zijn karakter heeft, ook binnen eenzelfde ras. Cairns zijn mijn favoriet!

denyse

geplaatst op 30 mei 2016 | 11:58

Ik heb een Cairn mix met beetje Maltezer. Alleen de kleur heeft ze van de Maltezer verder is Ze een echte Cairn. Ze is rustig in huis. En buiten vooral tussen mijn paarden erg happy. We wandelen dagelijks 5 a 6 x. Waarvan minstens 1x lange wandeling van n uur. Verder rent ze soms wel n paar uur tussen de paarden door. Ze is mega aanhankelijk en een echte mensen hondje. Kinderen zijn vooral t leukste kan ze mee spelen. Echt we hebben een geweldig hondje. Makkelijke vacht. Aparte uitstraling lekker happy en ondeugend kan goed met andere hondjes. Leert graag en is heel graag bij ons op schoot thuis.

m de jong

geplaatst op 30 mei 2016 | 01:04

ik heb een mix zwerver uit spanje aan het ondeugende koppie te zien zit er cairn terrier in hij heeft ook de ruwe peper en zout vacht in het begin was het een wegloper alles ontdekken zeer aanhankelijk naar mensen toe dus steeds weer terug gebracht na de aanschaf van een trainingsband 2x een schokje gehad na een zoem i nu het omdoen van de band al voldoende .als het rustig is in huis is hij ook rustig maar zodra je opstaat hobbelt hij achter me aan hij wil alles weten

Ineke braamhaar

geplaatst op 29 mei 2016 | 21:18

Ik ben het voor een deel niet eens met de beschrijving. De cairn is niet onrustig, ze zijn actief maar afhankelijk van de opvoeding kunnen ze gewoon rustig zijn in huis! Je kunt hem dus best op een apartement hebben als je ermaar 3-4 per dag mee wandeld. Hij is gevoelig maar hij kan ook zeer hard zijn, zeker voor zichzelf, ze laten niet gauw pijn zien. Je hoeft hem maar een keer in de week te borstelen en hij moet geplukt worden 2 x per jaar. Dat ze de meeste gezondheidsproblemen hebben van alle terrier is absoluut niet waar, ze zijn over het algemeen goed gezond! Je

Jos Peters

geplaatst op 12 april 2016 | 13:50

Vaste tijden bij het uitlaten, laten merken dat je de baas bent. Ben zelf in bezit van een hyper cairn, de fokker heeft me diverse malen gevraagd of ik de cairn wel wilde omdat de pub de baas was over zijn broers en zussen. Hij kwam van het begin af dat hij me zag naar me toe( 3 maal wezen kijken voor hij mee mocht), dus het was een uitgemaakte zaak dat we hem hebben. Een heel ondeugende vlegel af en toe maar met een strakke en consequente opvoeding hebben we hem onder controle. Weet wat hij mag en niet, blaft NIET of zeer zelden alleen alshij achter de bal aangaat buiten op het gras. zeer leergierig, in 5 minuten leren opeen doos te gaan zitten en beloont met een koekje heeft het mij makkelijkgemaakt met het wegen op deweegschaal. En zo zou ik nog wel urendoor kunnen gaan een liever maatje kun je niet krijgen als je van jongsafaan maar steeds consequent bent en hem beloont door te zeggen hoe goed hij/zij het doet. Gisteren voor het eerst samen gefietst aangelijnd ging prima vandaag ook.

Ellis

geplaatst op 13 juli 2015 | 08:59

Heel herkenbaar dat is de aard van de hond. Ze moeten elke dag minimaal een uur lopen. Op die manier kunnen ze hun energie kwijt. Ook kun je met de hond gaan fietsen. Veel succes!

tolsma

geplaatst op 26 oktober 2014 | 16:56

onze cairn terrier is erg hieper. als er een vrachtwagen aankomt, dan wil zij daar acheraan, of en bus, of brom fiets het maakt niet uit wat voor een geluid het maakt, maar wij vinden dat niet goed. ook luisterd zij niet. wil gewoon haar eigen gang gaan. soms zijn wij moedeloos. wat moeten wij met haar doen, om haar rustig te krijgen??? onder tussen hebben wij al wel 3 cursussen gevolgt met haar, maar zij blijft er hieper. wij zijn ter einde raad. wie helpt ons?????

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test