Patellaluxatie bij de hond

Patellaluxatie

Patellaluxatie

We spreken van een Patellaluxatie indien de knieschijf ontwricht is. De knieschijf zit normaal vast in een groeve, aan het einde van het dij-been. Stevige bindweefsel-banden houden de knieschuif op hun plaats en zorgen ervoor dat ze niet naar binnen of buiten of zijwaarts kunnen bewegen.
Als het een patellaluxatie betreft, dan zit de schijf in de knie los (de patella) los en kan bewogen worden.

Er zijn twee vormen van patellaluxatie:

  1. De eerste is iets waarmee ze geboren worden en komt hoofdzakelijk voor bij kleinere honden en is erfelijk. Hier zijn we vaak een mediale patellaluxatie (dus naar binnen toe). Dit komt door een knieschijfgroeve die ondiep is.
  2. de tweede is de traumatische patellaluxatie. Dit komt door een blessure. Hoofdzakelijk bij grote honden en is vaak lateraal (naar buiten toe)

Symptomen van patellaluxatie bij de hond

Als de hond plotseling door de achterpoot zakt tijdens het lopen of stappen, dan is de knieschijf langs de knieschijfgroeve geschoten. Als de poot gestrekt wordt en de knie schijf terugschiet en is er niks meer aan de hand. Dit is niet pijnlijk voor de hond.
Er zijn honden die het soms hebben, en er zijn er ook die het vaak hebben.

Diagnose van patellaluxatie bij de hond

Het kan worden vastgesteld door de dierenarts als de knie schijf makkelijk uit de groeve te halen is

Behandeling van patellaluxatie bij de hond

Bij een lichtere vorm van patellaluxatie hoeft deze vaak niet behandeld te worden. Bij zwaardere moet het middels een operatie. Er zijn diverse technieken om de knieschijf groeve dieper te maken of de gewrichts banden aan te spannen.

Als de patellaluxatie na een blessure komt, moet men eventueel beschadigde ligamenten middels een operatie herstellen.

Progonose van patellaluxatie bij de hond

Deze is vaak positief. Een hond met een lichte vorm zal soms door zijn poot zakken. Ergere vormen worden behandeld met een operatie.
Bron foto: Museum of Veterinary Anatomy FMVZ USP / name of the photographer when stated, Knee joint of dog, CC BY-SA 4.0

Preventie van patellaluxatie bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Patellaluxatie bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook