Spondylose (vergroeiing tussenwervels) bij de hond

Spondylose (vergroeiing tussenwervels)

Spondylose (vergroeiing tussenwervels)

Spondylose is een aandoening van de wervelkolom bij honden die wordt gekenmerkt door het ontstaan van verdikkingen of uitsteeksels op de wervels. Deze verdikkingen, ook wel osteofyten genoemd, kunnen leiden tot verstoring van de normale bewegingen van de wervelkolom en pijn bij de hond. Spondylose komt het meest voor bij oudere honden, maar jonge honden kunnen ook aan de aandoening lijden.

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van spondylose bij honden. Een van de belangrijkste oorzaken is de afname van de hoeveelheid collageen in de wervels naarmate de hond ouder wordt. Dit kan leiden tot een afname van de stevigheid van de wervels en daardoor een verhoogde kans op het ontstaan van osteofyten. Ook kan de aandoening voorkomen als gevolg van een tekort aan calcium en fosfor in de voeding van de hond, of als gevolg van een aangeboren afwijking van de wervelkolom.

Symptomen van spondylose (vergroeiing tussenwervels) bij de hond

Er zijn verschillende tekenen die kunnen wijzen op spondylose bij honden. Zo kunnen honden met spondylose moeite hebben met het bewegen, vooral bij het opstaan of gaan liggen. Ze kunnen ook stijfheid en pijn in de wervelkolom ervaren, wat kan leiden tot verminderde activiteit en spierverlies. Soms kunnen honden ook veranderingen in hun houding of gangwijze vertonen, zoals een opgetrokken rug of een afhangende staart.

Diagnose van spondylose (vergroeiing tussenwervels) bij de hond

Diagnose van spondylose bij honden kan worden gesteld door middel van een röntgenfoto van de wervelkolom. Aanvullende tests, zoals bloedonderzoek of een MRI, kunnen ook nodig zijn om andere aandoeningen uit te sluiten die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken.

Behandeling van spondylose (vergroeiing tussenwervels) bij de hond

Behandeling van spondylose bij honden is afhankelijk van de ernst van de aandoening en de specifieke behoeften van de hond. Soms kan alleen pijnbestrijding voldoende zijn om de klachten te verminderen, terwijl in andere gevallen chirurgie nodig kan zijn om de wervelkolom te stabiliseren. Fysiotherapie kan ook nuttig zijn om de beweeglijkheid en spierkracht van de hond te verbeteren.

Progonose van spondylose (vergroeiing tussenwervels) bij de hond

De prognose voor honden met spondylose hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de aandoening, de leeftijd van de hond en de algehele gezondheidstoestand. In sommige gevallen kan de aandoening goed worden beheerst met behulp van pijnbestrijding en andere behandelingen, wat kan leiden tot een verbeterde levenskwaliteit voor de hond. In andere gevallen kan de aandoening echter progressief zijn en kan de levenskwaliteit van de hond lijden als gevolg van pijn en beperkte beweging.

Het is belangrijk om te onthouden dat spondylose bij honden een chronische aandoening is die niet volledig kan worden genezen. De behandeling is gericht op het verminderen van pijn en het behoud van de mobiliteit van de hond zoveel mogelijk.

Preventie van spondylose (vergroeiing tussenwervels) bij de hond

Er zijn enkele manieren om het risico op het ontwikkelen van spondylose bij honden te verminderen.
Bronnen:
  1. Spondylosis
  2. Dogs with spondylose
  3. Spondylosis on dogs

Welke rassen zijn vatbaar voor spondylose (vergroeiing tussenwervels)

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor spondylose (vergroeiing tussenwervels)

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook