De Golden Retriever: niet alleen mooi maar ook erg slim

Alles wat je wilt weten over de Golden Retriever

Over de Golden Retriever

De Golden Retriever komt uit Groot-Brittannië. De man die verantwoordelijk is voor dit illustere ras, de Heer Tweedmouth, wilde een hond die loyaal was, vriendelijk, temperamentvol en energiek. Hij wilde ook een hond met een liefde voor water en de mogelijkheid om geschoten wild op te halen. Golden Retrievers zijn de belichaming van schoonheid en hersenen.

De retrieverrassen zijn Engelse jachthonden die zijn gefokt om te apporteren, wat betekent dat ze het geschoten wild moeten vinden en terugbrengen. Het woord 'retriever' komt van het Engelse werkwoord 'to retrieve', wat terugbrengen betekent. Vroeger konden alle jachthonden deze taak uitvoeren, maar ze moesten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals een dichte vacht met een goed isolerende ondervacht en een liefde voor zwemmen en apporteren.

Later veranderde de manier van jagen door de verbeterde landbouw en jachtgeweren, waardoor het wild op grotere afstand kon worden geschoten. Dit leidde tot de behoefte aan een intelligentere hond met een goede neus, een goed geheugen, een ijzersterke conditie en een grote apporteerlust om het aangeschoten wild te kunnen terugvinden. Om aan deze behoeften te voldoen, fokten de Engelsen de Retriever, een hond die zowel een goede apporteur als een uitstekende zwemmer moest zijn.

Wat kost een Golden Retriever

De kosten voor een Golden Retriever kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Golden Retriever ergens tussen de € 1.000 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Golden Retriever

De Golden Retriever is een prachtig, groot en energiek ras. Ze zijn 's werelds meest voorkomende huisdier . Ze zijn stevig, goed geproportioneerd en staan bekend om hun jacht mogelijkheden op het land en in het water. 

De Golden is echt een lieve, slimme en energieke hond die veel uithoudingsvermogen heeft. Ze zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen, maar soms kunnen ze ook een eigen willetje hebben. Ze houden van aandacht en zijn gevoelig voor harde stemmen. Sommige Goldens hebben de neiging om hun eten te beschermen. Golden Retrievers zijn echte apporteerders, ze houden ervan om iets in hun mond te hebben. De meeste zijn dol op zwemmen. Golden Retrievers zijn meestal vriendelijk of neutraal tegenover vreemden, en ze kunnen over het algemeen goed opschieten met andere honden. Als ze goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze ook goed samenleven met andere huisdieren. De Golden Retriever is meestal erg tolerant en gaat goed om met kinderen. Ook is het belangrijk dat kinderen respectvol met de hond omgaan, ondanks dat deze veel toelaat. Er zijn verschillende foklijnen van Golden Retrievers ontstaan, sommige zijn gefokt voor jachtprestaties en anderen voor showhonden. Goldens uit werklijnen zijn echte jachthonden en zijn meestal niet geschikt om alleen als huisdier te houden.

Temperament van een Golden Retriever

Golden Retrievers zijn hele vriendelijke, slimme en charmante honden. Ze zijn erg gericht op het behagen van hun eigenaar en zijn erg loyaal aan hun gezin. Het is belangrijk om te onthouden dat ze niet goed alleen kunnen zijn voor lange periodes, omdat ze veel menselijke interactie nodig hebben om gelukkig te zijn. Ze hebben de neiging om erg enthousiast te zijn en zijn snel afgeleid, maar ze zijn ook erg geduldig en liefdevol met kinderen en andere huisdieren. Ze hebben de neiging om te blaffen als een begroeting.

Verzorging van een Golden Retriever

De Golden Retriever vereist dagelijkse verzorging met een stevige borstel. Wassen moet alleen gedaan worden wanneer dat absoluut noodzakelijk is, en dan met een milde shampoo. Ze zijn gevoelig voor heupdysplasie, cataract en huidallergieën. Het is belangrijk om niet meer te voeren dan noodzakelijk, omdat ze aanleg hebben om te snel te dik te worden.

Vacht van een Golden Retriever

De Golden Retriever heeft een dubbele vacht die waterafstotend en weerbestendig is. De buitenste laag is stevig, veerkrachtig en kan gegolfd of glad zijn. De staart en poten zijn bevederd met langer haar. De ondervacht is dicht en zacht van structuur. De kleur van de vacht is rijk, glanzend en varieert in de kleuren crème tot goud.

Trainen en opvoeden van een Golden Retriever

Als je een Golden Retriever traint, moet je weten dat ze van nature graag willen behagen en ze zijn erg slim, dus het is meestal niet moeilijk om ze te trainen. Maar het is belangrijk om een positieve benadering te gebruiken, omdat ze erg gevoelig zijn voor negatieve feedback en stemverheffing. Prijs ze voor goed gedrag en gebruik traktaties als beloning - ze zullen er dol op zijn! Socialisatie is ook erg belangrijk, zorg ervoor dat ze nieuwe mensen, dieren en situaties leren kennen.

Een ander belangrijk ding om te weten is dat Golden Retrievers vaak trekken aan de lijn als ze jong zijn, dus het is belangrijk om ze te leren aan de lijn te lopen. Dit kun je doen door te belonen en te prijzen wanneer ze aan de lijn lopen zonder te trekken. Ook het terugroepen kan een uitdaging zijn voor jonge Golden Retrievers, omdat ze vaak afgeleid zijn door interessante geuren of geluiden. Het gebruik van een traktatie of een speeltje als stimulans kan hierbij helpen.

Ten slotte, wees consistent in je training en gebruik altijd positieve bekrachtiging. Het kost misschien wat tijd en geduld, maar met de juiste aanpak zal je Golden Retriever een geweldig huisdier zijn.

Activiteit en bewegen van een Golden Retriever

De Golden Retriever vereist dagelijkse wandelingen. Ze genieten van speelsessies met hun familie, het ophalen van ballen en ander speelgoed. Zij zullen het goed doen in een appartement, mits zij voldoende worden uitgelaten. Golden Retrievers zijn binnen matig actief.

Kenmerken van een Golden Retriever

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 55-60 cm. Teef: 51-56 cm
  • Gewicht: Reu: 27-36 kg. Teef: 27-36 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Golden Retriever

De Golden Retriever is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Golden Retriever is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test