Artrose

Artrose bij de hond

Als we spreken over artrose dan hebben we het vaak over gewrichtsslijtage. Dit is echter niet helemaal correct. Er vormt zich bij artrose namelijk vaak juist extra bot en wel op de plaats van de aanhechting van het bot en het gewrichtskapsel. 

Het is eigenlijk ook meer een symptoom i.p.v. een op zichzelf staande ziekte. Elke aandoening van een gewricht veroorzaakt op den duur artrose. Artrose zelf is niet meer te verhelpen, als er eenmaal artrose aanwezig is gaat dat niet meer weg. Artrose is het aantasten van de gewrichten. De normale functie wordt verstoord door het vervallen (degeneratie) van de normale structuren in het gewricht. Het gevolg hiervan is verlies van beweeglijkheid en pijn. Artrose kan diverse oorzaken hebben. Kwetsuren van de gewrichtsstructuren kunnen optreden door een verkeerde beweging, overbelasting, een ongeval, een aangeboren probleem of een auto-immune ziekte en kunnen eventueel leiden tot artrose.

Veel (hoofdzakelijk grotere) rassen hebben een aanleg tot het krijgen van artrose. De bekendste hiervan zijn heupdysplasie (HD) bij de Duitse herder, de bordercollie, de rottweiler en de retrievers, OCD bij onder andere de Duitse herders, de Sint-Bernards ,de Bernen Sennenhonden, retrievers en rottweilers en kruisbanden die scheuren bij rottweilers.

Symptomen

Mank lopen en pijn zijn de belangrijkste signalen van artrose. Dit komt het meeste voor na rust of na zware inspanning. De aangetaste gewrichten kunnen door vochtophoping gaan zwellen. Later veranderen ook de gewrichtsstructuren. en botten.

Diagnose

De klinische tekens in combinatie met het ras van de hond, zullen in veel gevallen al een vermoedelijke diagnose opleveren. Deze kan bevestigd worden door radiografie.

Behandeling

Artrose wordt vaak behandeld  met mindere zware beweging en medicatie. Als er sprake is van overgewicht bij de hond, zal dit echt aangepakt moeten worden. Ontstekkingsremmers zijn de meeste gebruikte medicatie.

Voornamelijk vanwege de pijnstilling en niet zo zeer op het remmen van de ontsteking. Matige beweging is ook belangrijk. Te veel rust kan de gewrichten stijf doen worden. Men moet ook trachten de spieren te oefenen zodat deze de gewrichten kunnen ondersteunen. Teveel oefening is slecht voor artrose, door de eventuele overbelasting van het al zieke gewricht. Uit onderzoek is gebleken dat als een hond te zwaar is, dit een belangrijke oorzaak bij gewrichtproblemen is. Ze worden namelijk jaren achter elkaar te zwaar belast en daardoor  wordt langzaam artrose opgebouwd.

Voor de behandeling van artrose is beperking van overgewicht dan ook van belang om verdere artrosevorming af te remmen en om de "rust" in de gewrichten te bevorderen.In sommige gevallen zal men opteren om de artrose chirurgisch te behandelen. Men zal dan proberende eventuele oorzaak van de artrose weg te nemen of te corrigeren. Soms kan een artroscopie aangewezen zijn.

Prognose

Afhankelijk van de oorzaak van de artrose kan de prognose positief tot negatief zijn. Indien men de oorzaak van de gewrichtspijn (chirurgisch) weg kan halen voordat er veranderingen zijn opgetreden in het gewricht zelf  is een volledige genezen mogelijk.

Vaak zal  zal de artrose toenemen met de tijd. Je kan dan alleen de evolutie afremmen met aangepaste bewegingen, met medicatie en door de gewichtstoename te onderdrukken.

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Artrose te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Gonny

geplaatst op 3 augustus 2021 | 18:30

Weet iemand waar je carporal kunt bestellen Dierenarts echt heel duur

Joke

geplaatst op 5 april 2021 | 20:43

Ook ik zou graag weten waar carporal kunt bestellen,want de dierenarts is erg duur.

Beatrijs

geplaatst op 22 februari 2021 | 13:32

Vraagje waar is carporal online te bestellen?

Monique

geplaatst op 10 juli 2020 | 18:55

Peter, is het je gelukt om het anno 2020 (zonder recept) ergen online te kunnen bestellen? Dan hoor ik het graag! Dank al vast. ????

Peter

geplaatst op 12 april 2020 | 22:49

Ik zoek waar ik nù in 2020 Carporal online kan bestellen

Binck

geplaatst op 5 februari 2018 | 11:35

Wie kan mij helpen waar ik Carporal kan bestellen i.p.v. bij de dierenarts voor onze labrador voor zijn artrose

bob

geplaatst op 9 september 2016 | 13:01

Hoi supersnelle annemiek! mooi om te lezen :) bestel al een jaar bij de dierenarts, hoe bedoel je slapend rijk worden :( iig super bedankt! ga t over 2 weekjes gelijk proberen.

Annemiek

geplaatst op 9 september 2016 | 12:37

Hoi Bob Ik bestel het via http://www.dierenartswinkel.nl/medicijnen-honden/carporal-honden.html. Alleen even opletten dat je de juiste mg gaan bestellen.Ik had het netjes binnen 3 dagen in huis , je moet als je de bestelling hebt gedaan even een formulier invullen met de gegevens van je huisdier voor eventuele vervolg bestellingen

bob

geplaatst op 9 september 2016 | 12:21

Hoi Annemieke, kun jij mij misschien vertellen waar jij de carporal koop online? ik vind de dierenarts hier in hardenberg namelijk errrug duur hiermee!

Annemiek

geplaatst op 12 juni 2016 | 07:48

Mijn newfoundlander teef van 9 jaar heeft atrose , ze was niet meer happy met de wandelingen en je zag echt dat ze pijn had . De dierenarts heeft haar Carporal voorgeschreven en ik zie bij haar echt verbetering ze is weer vrolijk en het opstaan gaat ook wat beter.Beter worden zal ze niet maar het is voor haar nu wel dragelijker.Ze krijgt nu dagelijk 2 x 100 mg carporal en de wandelingen zijn nu steeds korter maar wel vaker zodat ze toch blijft bewegen.Alleen een tip bij mijn dierenarts waren de pillen erg duur en heb ze gewoon besteld bij een online shop en dat scheelt mij in de 3 maanden ruim 95 euro.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook