Artrose bij de hond

Artrose

Artrose bij de hond signaleren en behandelen

Als we spreken over artrose dan hebben we het vaak over gewrichtsslijtage. Dit is echter niet helemaal correct. Er vormt zich bij artrose namelijk vaak juist extra bot en wel op de plaats van de aanhechting van het bot en het gewrichtskapsel.

Het is eigenlijk ook meer een symptoom i.p.v. een op zichzelf staande ziekte. Elke aandoening van een gewricht veroorzaakt op den duur artrose. Artrose zelf is niet meer te verhelpen, als er eenmaal artrose aanwezig is gaat dat niet meer weg. Artrose is het aantasten van de gewrichten. De normale functie wordt verstoord door het vervallen (degeneratie) van de normale structuren in het gewricht. Het gevolg hiervan is verlies van beweeglijkheid en pijn. Artrose kan diverse oorzaken hebben. Kwetsuren van de gewrichtsstructuren kunnen optreden door een verkeerde beweging, overbelasting, een ongeval, een aangeboren probleem of een auto-immune ziekte en kunnen eventueel leiden tot artrose.

Veel (hoofdzakelijk grotere) rassen hebben een aanleg tot het krijgen van artrose. De bekendste hiervan zijn heupdysplasie (HD) bij de Duitse herder, de bordercollie, de rottweiler en de retrievers, OCD bij onder andere de Duitse herders, de Sint-Bernards ,de Bernen Sennenhonden, retrievers en rottweilers en kruisbanden die scheuren bij rottweilers.

Artrose kan ontstaan als de belasting op een gewricht van de hond te hoog is. Dit kan leiden tot een toename van de doorbloeding in het gewricht, waardoor het gewricht warm wordt. Er kan ook een toename van de hoeveelheid gewrichtsvocht optreden, wat kan leiden tot verminderde smering en voeding van het gewricht. Dit kan op zijn beurt leiden tot afname van het kraakbeen in het gewricht en verdikking van het gewrichtskapsel, waardoor het gewricht stijver wordt.

Verder kan botnieuwvorming aan de randen van het gewricht optreden, wat kan leiden tot schurende bewegingen. Door deze slijtage kan er een pijnlijke ontsteking ontstaan in het gewricht. Omdat kraakbeen moeilijk herstelt, kan de slijtage en ontsteking snel toenemen als de belasting op het gewricht te hoog blijft.

Symptomen van artrose bij de hond

Mank lopen en pijn zijn de belangrijkste signalen van artrose. Dit komt het meeste voor na rust of na zware inspanning. De aangetaste gewrichten kunnen door vochtophoping gaan zwellen. Later veranderen ook de gewrichtsstructuren. en botten.

Diagnose van artrose bij de hond

De klinische tekens in combinatie met het ras van de hond, zullen in veel gevallen al een vermoedelijke diagnose opleveren. Deze kan bevestigd worden door radiografie.

Behandeling van artrose bij de hond

Artrose wordt vaak behandeld  met mindere zware beweging en medicatie. Als er sprake is van overgewicht bij de hond, zal dit echt aangepakt moeten worden. Ontstekkingsremmers zijn de meeste gebruikte medicatie.

Voornamelijk vanwege de pijnstilling en niet zo zeer op het remmen van de ontsteking. Matige beweging is ook belangrijk. Te veel rust kan de gewrichten stijf doen worden. Men moet ook trachten de spieren te oefenen zodat deze de gewrichten kunnen ondersteunen. Teveel oefening is slecht voor artrose, door de eventuele overbelasting van het al zieke gewricht.

Uit onderzoek is gebleken dat als een hond te zwaar is, dit een belangrijke oorzaak bij gewrichtproblemen is. Ze worden namelijk jaren achter elkaar te zwaar belast en daardoor  wordt langzaam artrose opgebouwd.

Voor de behandeling van artrose is beperking van overgewicht dan ook van belang om verdere artrosevorming af te remmen en om de "rust" in de gewrichten te bevorderen.In sommige gevallen zal men opteren om de artrose chirurgisch te behandelen. Men zal dan proberende eventuele oorzaak van de artrose weg te nemen of te corrigeren. Soms kan een artroscopie aangewezen zijn.

Progonose van artrose bij de hond

Afhankelijk van de oorzaak van de artrose kan de prognose positief tot negatief zijn. Indien men de oorzaak van de gewrichtspijn (chirurgisch) weg kan halen voordat er veranderingen zijn opgetreden in het gewricht zelf  is een volledige genezen mogelijk.

Vaak zal de artrose toenemen met de tijd. Je kan dan alleen de evolutie afremmen met aangepaste bewegingen, met medicatie en door de gewichtstoename te onderdrukken.

Preventie van artrose bij de hond

Het is helaas niet mogelijk om artrose bij honden volledig te voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die u als eigenaar kunt doen om het risico op artrose te verkleinen en de voortgang van de aandoening te vertragen. Zo is een goede voeding belangrijk om artrose te voorkomen of om het te behandelen. Zorg ervoor dat uw hond voldoende vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren binnenkrijgt en eventueel extra aanvullingen als dit nodig is om de hond in goede conditie te houden.

Daarnaast is het belangrijk om het bewegingsregime van groeiende pups en oudere honden goed af te stemmen. Door jonge honden niet te veel en te heftig te laten bewegen, kunnen gewrichten en botten zich goed ontwikkelen. Pups hebben nu eenmaal een overdosis aan energie, maar probeer de volgende regel toe te passen: De leeftijd van de pup in weken, is het aantal minuten dat per wandeling gelopen mag worden

Ook oudere honden hebben baat bij gedoseerd wandelen, zoals vaker per dag wat korter wandelen in plaats van minder lange wandelingen. Probeer te vermijden dat de hond abrupte bewegingen maakt en overweeg zwemmen als een gewricht-schonende manier van beweging. Zorg ervoor dat de hond wel in beweging blijft, maar houd rekening met de leeftijd en conditie van de hond.

Bronnen:

foto: Kalumet, X-ray image of an isolates processus anconaeus in a 5 year old German shepherd dog, resized and cropped, CC BY-SA 3.0Osteoarthritis in DogsArthritis in Dogs

 

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook