Artrose bij de hond

Artrose

Als we spreken over artrose dan hebben we het vaak over gewrichtsslijtage. Dit is echter niet helemaal correct. Er vormt zich bij artrose namelijk vaak juist extra bot en wel op de plaats van de aanhechting van het bot en het gewrichtskapsel. 

Het is eigenlijk ook meer een symptoom i.p.v. een op zichzelf staande ziekte. Elke aandoening van een gewricht veroorzaakt op den duur artrose. Artrose zelf is niet meer te verhelpen, als er eenmaal artrose aanwezig is gaat dat niet meer weg. Artrose is het aantasten van de gewrichten. De normale functie wordt verstoord door het vervallen (degeneratie) van de normale structuren in het gewricht. Het gevolg hiervan is verlies van beweeglijkheid en pijn. Artrose kan diverse oorzaken hebben. Kwetsuren van de gewrichtsstructuren kunnen optreden door een verkeerde beweging, overbelasting, een ongeval, een aangeboren probleem of een auto-immune ziekte en kunnen eventueel leiden tot artrose.

Veel (hoofdzakelijk grotere) rassen hebben een aanleg tot het krijgen van artrose. De bekendste hiervan zijn heupdysplasie (HD) bij de Duitse herder, de bordercollie, de rottweiler en de retrievers, OCD bij onder andere de Duitse herders, de Sint-Bernards ,de Bernen Sennenhonden, retrievers en rottweilers en kruisbanden die scheuren bij rottweilers.

Symptomen van artrose bij de hond

Mank lopen en pijn zijn de belangrijkste signalen van artrose. Dit komt het meeste voor na rust of na zware inspanning. De aangetaste gewrichten kunnen door vochtophoping gaan zwellen. Later veranderen ook de gewrichtsstructuren. en botten.

Diagnose van artrose bij de hond

De klinische tekens in combinatie met het ras van de hond, zullen in veel gevallen al een vermoedelijke diagnose opleveren. Deze kan bevestigd worden door radiografie.

Behandeling van artrose bij de hond

Artrose wordt vaak behandeld  met mindere zware beweging en medicatie. Als er sprake is van overgewicht bij de hond, zal dit echt aangepakt moeten worden. Ontstekkingsremmers zijn de meeste gebruikte medicatie.

Voornamelijk vanwege de pijnstilling en niet zo zeer op het remmen van de ontsteking. Matige beweging is ook belangrijk. Te veel rust kan de gewrichten stijf doen worden. Men moet ook trachten de spieren te oefenen zodat deze de gewrichten kunnen ondersteunen. Teveel oefening is slecht voor artrose, door de eventuele overbelasting van het al zieke gewricht. Uit onderzoek is gebleken dat als een hond te zwaar is, dit een belangrijke oorzaak bij gewrichtproblemen is. Ze worden namelijk jaren achter elkaar te zwaar belast en daardoor  wordt langzaam artrose opgebouwd.

Voor de behandeling van artrose is beperking van overgewicht dan ook van belang om verdere artrosevorming af te remmen en om de "rust" in de gewrichten te bevorderen.In sommige gevallen zal men opteren om de artrose chirurgisch te behandelen. Men zal dan proberende eventuele oorzaak van de artrose weg te nemen of te corrigeren. Soms kan een artroscopie aangewezen zijn.

Prognose van artrose bij de hond

Afhankelijk van de oorzaak van de artrose kan de prognose positief tot negatief zijn. Indien men de oorzaak van de gewrichtspijn (chirurgisch) weg kan halen voordat er veranderingen zijn opgetreden in het gewricht zelf  is een volledige genezen mogelijk.

Vaak zal  zal de artrose toenemen met de tijd. Je kan dan alleen de evolutie afremmen met aangepaste bewegingen, met medicatie en door de gewichtstoename te onderdrukken.

Preventie van artrose bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Artrose bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
De volgende rassen zijn bekend met artrose Border Collie  Duitse herder  Rottweiler   Sint Bernard 
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige labmaraner pups

De Labmaraner is een kruising tussen een labrador en een weimaraner. In dit geval is de vader een zi

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee