Rasbeschrijving van de Duitse herder

Dit ras is ontstaan in de 19e eeuw door Max Von Stephanitz en deze meneer wordt beschouwd als de vader van de Duitse Herder. Vereerd voor hun veelzijdigheid als metgezel en door hun toewijding aan het werk, is dit ras de eerste hond ooit die gebruikt werd als gids voor de blinden. Vandaag de dag is de Duitse Herder is een van de meest populaire rassen in de wereld.

Karakter

De Duitse Herder is een ras van klassieke schoonheid en bezit superieure intelligentie. Ze zijn zeer flexibel, energiek, nieuwsgierig, sterk en betrouwbaar. Dit ras heeft een prachtige uitstraling en is zeer wendbaar met veel uithoudingsvermogen.

Temperament

De Duitse Herder is onverschrokken, zwaar, is een harde werker, en alert. Ze worden gewaardeerd door hun loyaliteit, diepe toewijding en moed. Dit ras gedijt op menselijke interactie van hun familie en willen niet graag voor een langere tijd alleen gelaten worden. Duitse Herders zijn uitzonderlijk wantrouwig tegenover vreemden. Zij kunnen over het algemeen goed opschieten met andere huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid. De Duitse Herder wordt niet aanbevolen voor de beginners.

Verzorging

Dit ras vereist dagelijks borstelen om losse haren te minimaliseren. Duitse Herders zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen als bloedziekten, elleboog-en heupdysplasie, epilepsie, vlooienallergie, spijsverteringsproblemen, ziekte van von Willebrand en chronische eczeem.

Vacht

De Duitse Herder heeft een boven en ondervacht. De bovenvacht is stug, recht en dik. De ondervacht is dicht en zacht. De vacht komt in een verscheidenheid van kleuren voor zoals zwart en bruin, zwart en crème, zwart en zilver, zwart, en sabel. De Duitse Herder is er in drie varianten: ruwe vacht, lange haren, en lange ruwe vacht.

Trainen en opvoeden

De Duitse Herder heeft vroegtijdige intensieve en extensieve socialisatie en gehoorzaamheidstrainingen nodig. Ze zullen niet reageren op ruwe of hardhandige methoden, ze zijn erg gehoorzaam en leren erg snel. Trainingen moet worden gegeven met respect, je moet consequent zijn en belonend trainen. Ze zijn uitzonderlijk getalenteerd in het opsporen, behendigheid, gehoorzaamheid en fly-ball. De Duitse herder wordt vaak gebruikt bij de politie werken, zoek-en reddingsacties, als gids voor de blinden, en militaire werk.

Activiteit en bewegen

Dit ras is het gelukkigst wanneer hij voor je mag werken. Ze hebben veel inspanning nodig en genieten van wandelingen, speelsessies en plekken waar ze heerlijk kunnen ravotten en vrij kunnen lopen. De Duitse herder zal het goed doen in een appartement of op een flat op voorwaarde dat ze voldoende bewegen, stimulatie en aandacht krijgen.

Kenmerken

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 12 - 13 jaar
Schofthoogte: Reu 60-65 cm Teef 55-60cm
Gewicht: Reu 30-40 kg, Teef 22-32 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

vereecke nancy

geplaatst op 21 september 2017 | 16:47

beste vriendelijk bedankt voor je uitleg mvg, nancy

Anika

geplaatst op 21 september 2017 | 14:23

Hoi. Het is een pup en deze moet je begrenzen. Wat je kunt doen is een goede hondenschool in de buurt zoeken en daar met je hond gaan trainen. Vind jouw hond waarschijnlijk nog leuk ook. Springen kun je aanleren door achteruit te stappen als hij wil springen. Springt hij als je thuis komt of als er visite binnenkomt? Laat ze de hond negeren en ook achteruit stappen. Je kunt ze ook een brok laten pakken en deze later zien/ruiken en vragen of hij wil gaan zitten. Dan krijgt hij de brok pas. Even kijken wat er werkt. Als hij bijt in de handen kun je heel hard auw roepen en stoppen met datgeen waar je mee bezig bent/weglopen. Maar het beste is een goede hondenschool opzoeken en met hem gaan trainen. Succes.

vereecke nancy

geplaatst op 21 september 2017 | 12:01

wat zou ik kunnen doen ik heb duitseherder pup van 5 maanden hij blijft altijd maar op iederer een springen en knippertande aan de handen van iedereen die zeker niet leuk is met scherpe tandjes enz...

Fila

geplaatst op 23 augustus 2017 | 00:25

Ik zou graag een hond nemen die zijn roedel beschermt en na allerlei tests bleek de Duitse herder ideaal te zijn. Hij paste helemaal in mijn prentje. Wat ik me afvraag, is of een Duitse herder persé binnen moet zijn. Ik dacht om hem buiten te houden en een hondenhok te voorzien. Hij zal alles krijgen wat hij wil en vooral beweging en spelen maar heb een zoontje met een allergie voor honden en daarom kan hij niet binnen. Heb wel een grote koer waar hij los in mag. Denken jullie dat dat te doen is? Graag jullie mening hierover. Dit wordt mijn eerste hond. Groetjes

Linda

geplaatst op 16 mei 2017 | 17:22

Heel erg bedankt voor uw antwoord! groetjes Linda

Anika

geplaatst op 24 april 2017 | 13:24

elke hond verdient een consequente eerlijke baas. Ik zou dit ras niet meteen als eerste hond aanraden, maar goed als jij je goed inleest en een goede hondenschool zoekt die jou begeleidt dan zie ik niet in waarom het niet goed zou gaan. Informeer je goed bij de rasvereniging. Zoek een fokker die verantwoord fokt op karakter en gezondheid en niet op uiterlijk. Ee goede fokker controleert de ouderdieren o.a. op HD, ED en DM. Zij laten de pups in huis opgroeien en niet in een kennel oid. Ook zal een goede fokker kijken naar wat jullie met deze hond willen gaan doen en daar het karakter op uitzoeken. Ik moet wel eerlijk bekennen dat deze fokkers bij de standaard Duitse herder lastig te vinden zijn. Daarom zou ik je eerder een langhaar aanraden. Daar heb ik al wel goede fokkers gevonden. Let er wel op dat dit werkhonden zijn. Ze waken en zullen blaffen bij onraad. Je moet er echt mee aan de slag speuren, obedience of iets ondernemen. Daarnaast zijn ze fantastisch bij een goede opvoeding. Trouw tot in de dood!

Linda

geplaatst op 24 april 2017 | 13:02

Hallo, ik had een vraagje ik wil misschien een Duitse herder als hond aanschaffen, maar is dit is mijn eerste hond en ik weet niet of een Duitse herder daar geschikt voor is. Ook vraag ik me af of je een heel consequente baas moet zijn voor dit ras? Groetjes Linda

Piet Vermeer

geplaatst op 14 maart 2017 | 20:35

Geachte mevrouw meneer, Hoe reageren honden (m.n. een Duitse herder) op epilepsie bij mensen? Onze dochter heeft epilepsie en gaat naar een familie met een Duitse Herder. Beesten (vroeger had onze dochter een konijn (!) en we weten dat meer beesten voortijdig een epilepsieaanval bij mensen voelen aankomen), kunnen soms heel agressief reageren bij een epilepsie aanval van onze dochter. Worden honden dan ook agressief? Vanuit angst of onzekerheid en kan zich dit bij een hond uiten in bijten of een aanval?. Bij voorbaat mijn dank voor een antwoord. Piet Vermeer.

A-niet

geplaatst op 2 november 2016 | 17:55

Wat ik me nu al heel lang afvraag is het volgende, waarom blijven ze de DH zo fokken dat hij wel last moet krijgen van zijn rug en heupen. Wie bepaald er dat de beestjes er zo onzinnig uit moeten zien. Daarom alleen al kies ik voor een kruising. Het ziet er toch niet uit met die doorgezakte achterhand. Hoe kan iemand zoiets nou goedkeuren? Kijk eens naar een foto van een DH zoals hij er van oorsprong uitzag. Dat was een sterke hond

Neeltsje

geplaatst op 13 januari 2016 | 17:32

Beste Sarah, je wil graag een gezinshond? Dan is de Duitse Herder echt ideaal! We hebben altijd al een Duitse Herder gehad en toen ik was geboren zat is zelfs op de rug van onze hond! We hebben altijd al een Duitse Herder gehad, en nu ben ik 14. Wat mij betreft dé ideale gezinshond! Hij is zeer betrouwbaar en gaat echt goed om met kleine kinderen!

Charon

geplaatst op 26 december 2015 | 13:05

Wij hebben als eerste hond ook een Duitse herder gekozen. Hij is nu een jaar oud en het is echt een schatje. Tsja is het lastig het kost veel tijd dat wel. Je moet gewoon duidelijk zijn en echt goede regels stellen. Als je dit doet heb je er een top hond aan. Het zijn ontzettend trouwe en lieve honden die je zeer goed als huishond kunt houden. Ja je moet er aandacht aan besteden, maar ja dat is eigenlijk bij elke hond zo. Ik kan het iedereen aanraden, maar het moet wel bij je passen. Je moet er tijd in willen stoppen en ook ermee dingen doen. Dit hoeven geen grote dingen te zijn gewoon iets waardoor hij zich nuttig voelt. Maar ach dat is ook weer de charme van het ras vind ik persoonlijk. Maar goed Sarah op je vraag is mijn antwoord ja, alleen ga naar een hondenclub dat is echt mijn tip leer je veel van en het helpt onwijs.

sarah

geplaatst op 26 augustus 2015 | 15:50

Hoi ik wil graag een duitse herder pup aanschaffen all sinds ik nog vrij jong was alleen was nooit van gekomen. Nu ik zelf een gezin heb met drie kinderen wil ik een halen, alleen weet niet of het verstandig is om een duitse herder als eerste hond te nemen? Als ik aan een ander hond denk om te nemen als eerste hond zo als golden retriever of flate coated die zijn wel gezins honden maar elke keer bij het bezoek aan de pups is er geen klik ik val gewoon voor duitse herder. kan iemand mij advies geven?

H. Sengers

geplaatst op 25 juli 2015 | 01:40

Wij hebben nu onze derde herder van bijna 8. Val je eenmaal voor dit ras dan bestaat er niets anders. gewoon als huishond. Ik heb hem met 3 maanden mee naar school genomen waar hij tussen 30/40 kinderen in stond vanaf die tijd kinderen......zijn zijn grootste vrienden. Hij maakt zich zelfs kleiner voor hen. Geweldig. Hij wordt nu preventief behandeld met lasertherapie tegen HD om de afgestorven cellen door leeftijd weer te activeren. Mijn vrouw heeft exceem aan haar voeten. Hij zal niet rusten voor hij die dagelijks verzorgd heeft door velletjes heel voorzichtig eraf te bijten. Helaas hebben wij de leeftijd bereikt dat na onze Doerak (doet zijn naam volledig eer aan) niet meer aan een hond willen beginnen. Waar ik ben is hij ook. wij willen er niet aan denken dat ons ietsoverkomt hij overblijft. ( hebben met vrienden geregeld dat stel...... hij bij hen komt. Het zijn echte vrienden voor het leven door dik en dun.

storteboom

geplaatst op 11 december 2014 | 10:24

Duitse herder.twee jaar oud. heel veel zelf geleerd verstaat mensen taal luisterd heel goed een hele lieve erg trouwe HOND geen betere hond.Zijn naam DIESEL. Alle problemen voor bij. GROETJES DIESEL.

Emma Way

geplaatst op 9 december 2014 | 21:16

Wij hebben een Duitse Herder van 91/2 jaar oud, een superhond!! Ik herken veel dingen die hierboven staan: zoals wantrouwig naar andere mensen( hij wil geen koekjes van andere mensen aannemen, kijkt er dan bij alsof ze hem willen vergiftigen...). Supertrouw en lief.... nooit meer een ander ras voor ons!

Anika

geplaatst op 23 november 2014 | 19:23

Hoi Chantal, heb je het alleen zijn opgebouwd? Bijvoorbeeld eerst 1 min uit de kamer, het gaat goed dan belonen met spel of brok. Dat steeds opbouwen tot hij langer alleen kan zijn zonder in paniek te raken. Ook niet straffen als je thuis komt en hij heeft gesloopt. Het enige wat hij onthoudt is dat als jij thuis komt hij op zijn mieter krijgt. Het is uit onderzoek gebleken dat een hond echt niet weet dat hij verkeerd is geweest. Er gaat tijd in zitten om alleen zijn aan te leren maar als je het goed doet is het voor iedereen erg prettig. Succes.

Crabbé chantal

geplaatst op 23 november 2014 | 17:46

wij hebben een duitse herder van 6maande oud,ik ga niet werken dus jazz in altijd bij mij thuis.Als ik aleen weg ga(dat is zelden want ik neem hem altijd mee)als ik dan thuis kom dan is het een fiasco!Hij bijt alles stuk,en zeker wat van mij is..ik kan zelfs geen koffie gaan drinken bij mijn buren,of er gebeurt iets,al mijn gordijne zijn al gesneuveld!wat doe ik daar aan???

Lenie Langen-Brandwijk

geplaatst op 20 juni 2014 | 21:11

Hallo Pammie, Bedankt voor je reactie. We hebben hele goede ervaringen om op deze manier een hondje uit te zoeken, hebben we ook al gedaan. Het moet een huishond worden, en als hij er aan toe is (qua leeftijd) gaan we dagelijks een uurtje of anderhalf met hem lopen, ook gaan we cursussen met hem volgen. Groetjes, Lenie

Pammie

geplaatst op 20 juni 2014 | 20:44

Lenie, die theorie met dominantie en onderdanig zijn is achterhaald. De dominantie theorie kan zelfs ongewenst gedrag uitlokken. Honden communiceren op een hele andere manier, doormiddel van kalmerings signalen, zoek maar is op! Zelf heb ik een duitse herder reu, intact en een schat van een hond! Sociaal naar honden, makkelijk te trainen, voorzichtig met kinderen. Het zijn rustige honden met een will to please. Wel waaks, het zijn geen honden die je even een blokje om laat en alleen in een kennel of tuin zijn ze ook nier geschikt. Het zijn honden die graag in de buurt van hun baasje zijn.

Lenie Langen-Brandwijk

geplaatst op 13 mei 2014 | 17:16

Wij willen een jonge pup aanschaffen. Eerder heb ik Rottweilers gehad. Voordat wij een Rottweilerpup gingen uitzoeken werd ons eerst gevraagd mee naar binnen te gaan en werd ons het hempt van het lijf gevraagd; wat voor soort hond wij wilden, een huishond, voor de bewaking en africhting enz. Wij wilden een hond voor in huis en een die met iedereen vriendjes zou zijn. Het advies wat wij kregen was, neem zeker een pup die niet naar je toe komt, want dan heb je een hele dominante pup te pakken, is nergens bang voor en gaat op verkenning uit, Deze pups zijn geschikt voor de bewaking enz. Ons werd geadviseerd een pup te nemen die wat minder was en bij zijn eigen nestje bleef, deze was al onderdanig naar andere toe (als laatste eten van de pups) en stond laag in rangorde. Wij hebben toen gekozen voor de minste pup en hebben er een geweldige hond aangehad. Als wij over 2 weken een pup uit gaan zoeken, doen we het weer op die manier. Groetjes, Lenie Langen-Brandwijk

Erik

geplaatst op 13 april 2014 | 14:44

Ik zou niet gelijk gaan beginnen met knietjes geven. Kijk eerst eens of het op een andere manier kan. Hier staan ook methodes: http://startpunthonden.nl/Tips-Trucs/16/Mijn-hond-springt-tegen-mensen-op.aspx

jolande

geplaatst op 13 april 2014 | 13:49

Hallo Mary lou, Misschien dat deze tip helpt om het springen tegen te gaan, Laat de mensen als de hond naar ze springt gelijk de knie omhoog trekken, de hond krijgt als ware en knietje van onder, dit voelt vaak niet prettig, dus de hond zal snel ophouden met op springen. Hoop dat je wat met deze tip kunt? Succes in ieder geval

mary-lou

geplaatst op 13 april 2014 | 09:56

wij hebben een duitse herder van 2 1/2 jaar oud een reu. hij is erg lief en zachtaardig maar helemaal gefixeerd op poezen. toen hij als pup bij ons kwam gaf een van onze katten hem direct een klap dus nu gefixeerd, krijg ik dit er nog uit. ook is hij altijd dol blij als er iemand komt maar spring steeds tegen de personen op als ik hem corrigeer maakt het hem niet uit. heeft iemand eeb tiphoe dit op te lossen

sander de jong

geplaatst op 3 april 2014 | 18:57

lief en aardig

jolande

geplaatst op 25 februari 2014 | 14:53

Hallo heer of mevrouw Storteboom, Heeft u eventueel al eens met beloning snoepjes en een clicker geprobeerd om de hond elders mee naar binnen te nemen? Zowel, dan klinkt het misschien vreemd om te zeggen om uw hond zogezegd voor de leeuwen te gooien, maar soms wil het met een klein beetje lichte dwang ook wel eens helpen, natuurlijk moet hond ook 100% op u moeten bouwen, zonder 100% vertrouwen van hond naar u, zal hond het erg moeilijk vinden ergens anders naar binnen te stappen. Hoop dat u toch iets kunt met wat uit probeersels, wie net waagt, die niet wint, daarbij bent u natuurlijk de baas, en niet uw hond.

storteboom

geplaatst op 25 februari 2014 | 14:19

ik ben in bezit van een Duitse herder .bijzondere lieve hond veel zelf geleerd heel erg trouw hij is 14 maanden. maar een probleem. Hij wil nergens anders naar binnen . alleen in zijn eigen huis. wie weet daar wat op.

Anika

geplaatst op 5 februari 2014 | 20:38

Onze Duitse herder is een fantastische lieve hond. Ze heeft inderdaad een zachte hand nodig en dan doet ze alles voor ons. Ze is lief voor onze dochter van een jaar (uiteraard moet je altijd op je hoede blijven). Ze houdt vreemden buiten de deur, maar als wij aangeven dat het goed is worden ze enthousiast en vriendelijk ontvangen. Ze hebben goede begeleiding nodig en een goede socialisatie is een must. Onze hond heeft dat in haar eerste jaar moeten missen (ze was 14 maanden toen ze bij ons kwam) en dat is nu ze 9 jaar is nog steeds te merken.

tom

geplaatst op 26 januari 2014 | 14:38

mijn duitse herder is heel aardig

jolande

geplaatst op 7 februari 2013 | 14:32

Heb via,via een duitse herder bij mensen opgehaald,het diertje was dus al wel wat ouder. Maar wat heb ik er een gigantische lieve metgezel aan gehad in de periode dat hij onder mijn hoede was. Het voelde alsof de hond van pups af aan al bij me gekomen was. Helaas heb ik een zware beslissing voor hem moeten nemen, maar geestelijk was hij nog zo sterk,dat de dierenarts moeite had om hem de laatste prik te kunnen geven,maar hoe graag ik hem nog wilde behouden,zijn lichamelijke klachten lieten niet toe om hem nog zo te laten doorlopen. Wilde hem zo weer meenemen naar huis,maar ik wist dat hij dan geestelijk op die manier helemaal afgebroken zou worden. Dus ja ik mocht niet egoïstisch zijn en hem dat aan doen. Het is nu ongeveer bijna een goed jaar dat hij er niet meer is,en nog mis ik hem elke dag. Ik weet mocht ik weer een grote ras hond willen aanschaffen dan moet het een duitse herder zijn. een mooie wolfsgrauwe. precies zoals mijn groote maatje eruit zag. en tuurlijk zal hij niet de hond zijn die ik had,maar hij kan minstens net zo trouw,lief en een goed maatje zijn als mijn overleden herder. Vind de duitse herder helemaal geweldig, ze bezitten prachtige kwaliteiten.

Berthine

geplaatst op 11 april 2012 | 14:32

Wij hebben thuis ook een Duitse herder, op een keer hadden we ons hekje perongeluk open laten staan, de deur van onze auto stond open, en je raad het al, ze zat voorin achter het stuur! Het was wel een heel mooi gezicht! Hartelijke groet, Berthine.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test