Obesitas bij de hond

Verzorging - Obesitas bij de hond

Obesitas of zwaarlijvigheid is, net als bij mensen, een steeds vaker voorkomende ziekte bij honden. De ziekte wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen veroorzaakt door te veel eten. Een zeldzame keer zal de ziekte echter veroorzaakt worden door hypothyroïdie: een ziekte waarbij de schildklier te weinig hormonen aanmaakt.

Dikke honden zijn minder actief, snel moe en hebben vaker problemen met de gewrichten en botten. Suikerziekte is een vaak voorkomende ziekte bij honden, die kan veroorzaakt worden door obesitas.De symptomen zijn duidelijk. Door de ribbentest kan men met een objectieve manier vaststellen of een hond te dik is. Indien men met de handen over de ribben wrijft, moet men de ribben één voor één kunnen voelen. Indien dit slechts kan door te duwen op de borstwand is de hond of kat te dik.

De behandeling van obesitas bestaat erin de energie inname van de hond te beperken. Dit kan het best gedaan worden door speciaal dieet voeder te geven. In deze voeders zit heel veel ruwe stof die niet verteerd. De hond zal daardoor het gevoel hebben dat ze veel gegeten heeft, terwijl de energie opname beperkt blijft.

Meer activiteit is aan te raden. Men moet met de hond spelen en lange wandelingen maken. Zwemtraining is ook een uitstekende therapie! Bij de behandeling van de dikke hond hangt veel af van de motivatie van de baasjes. Men mag geen snoepjes geven aan de hond! Honden met hypothyroïdie moeten hormoon vervangende medicatie krijgen.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook
Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test