Obesitas bij de hond

Obesitas bij de hond

Is mijn hond te dik en wat kan ik er aan doen?

Obesitas of zwaarlijvigheid is, net als bij mensen, een steeds vaker voorkomende ziekte bij honden. De ziekte wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen veroorzaakt door te veel eten. Een zeldzame keer zal de ziekte echter veroorzaakt worden door hypothyroïdie: een ziekte waarbij de schildklier te weinig hormonen aanmaakt.

Dikke honden zijn minder actief, snel moe en hebben vaker problemen met de gewrichten en botten. Suikerziekte is een vaak voorkomende ziekte bij honden, die kan veroorzaakt worden door obesitas.De symptomen zijn duidelijk. Door de ribbentest kan men met een objectieve manier vaststellen of een hond te dik is. Indien men met de handen over de ribben wrijft, moet men de ribben één voor één kunnen voelen. Indien dit slechts kan door te duwen op de borstwand is de hond of kat te dik.

De behandeling van obesitas bestaat uit de energie inname van de hond te beperken. Dit kan het best gedaan worden door speciaal dieet voer te geven.  

Meer activiteit is aan te raden. Men moet met de hond spelen en lange wandelingen maken. Zwemtraining is ook een uitstekende therapie! Bij de behandeling van de dikke hond hangt veel af van de motivatie van de baasjes. Men mag geen snoepjes geven aan de hond! Honden met hypothyroïdie moeten hormoon vervangende medicatie krijgen.

Als je al een koekje of beloning wilt geven, maak hier dan een gezonde snack van. Denk hierbij aan een stukje wortel of bijvoorbeeld een stukje komkommer. 

Het ene ras wordt sneller dik dan het andere

Overgewicht is een veelvoorkomend probleem bij huisdieren. Sommige rassen hebben een verhoogde aanleg om te zwaar te worden. Hondenrassen zoals de Beagle, de Dashond (Teckel), de Bassethound, de Cavalier King Charles Spaniël, de Cocker Spaniël, de Cairn Terriër, de Shetland Sheepdog, de Duitse Herder en de Labrador Retriever zijn hier bijvoorbeeld gevoelig voor.

 

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test