Fruit en groente voor de hond, wat mag wel en niet

Fruit en groente voor de hond, wat mag wel en niet

Gezonde fruit en groente voor je hond

Gezonde snacks voor je hond. De snacks die je kunt kopen bij de dierenspeciaalzaak of bij de supermarkt zijn vaak niet alleen ongezond voor je hond, maar de prijzen zijn ook stevig. Maar wat kan je dan als gezond alternatief geven en wat voor fruit of groente mag je absoluut niet voeren aan je hond?

Wij hebben een kort lijstje gemaakt met traktaties van verschillende soorten groenten en fruit die een laag calorie- en vetgehalte hebben en die boordevol vitamines en mineralen zitten.

Er zijn een aantal plantaardige voedingsmiddelen die giftig zijn voor huisdieren, let goed op wat je moet vermijden. Mocht je het niet zeker weten dan is een belletje naar de dierenarts voor advies zo gepleegd.

Hou ook in gedachten dat honden omnivoren zijn. Dit houdt in dat de hond veel meer de nijging heeft om alles te proberen. Dit wil echter niet zeggen dat elke hond de traktaties die hieronder vermeld staan ook lekker vind. Katten daarin tegen zijn echte vleeseters en zullen niet in staat zijn om bepaalde voedingen te verteren.

Wat mag je wel geven?

  1. Appels  ( maar dan zonder zaden of kern. appel zaden bevatten chemische stoffen die giftig zijn voor dieren)
  2. Bosbessen
  3. Aardbeien
  4. Watermeloen zonder zaadjes
  5. Cantaloupe (elke soort meloen met oranje vruchtvlees)
  6. Bevroren bananen
  7. Groene bonen
  8. Wortelen - rauw of gekookt
  9. Zoete aardappel - gekookt, in blokjes of puree zonder boter of kruiden; regelmatig aardappelen moet beperkt worden omdat ze veel suiker bevatten.
  10. Sla
  11. Spinazie
  12. Popcorn - ongezouten en zonder boter

Wat mag niet

  1. Druiven en rozijnen bevatten chemische stoffen die giftig voor honden bij een bepaalde hoeveelheid. Ongeveer 20 gram druiven per kilogram lichaamsgewicht en 3 gram rozijnen per kilogram lichaamsgewicht zijn al giftig. Dit komt doordat er giftige stoffen in druiven en rozijnen zitten die nierschade kunnen veroorzaken. Rozijnen zijn droger en bevatten in verhouding meer gifstoffen dan druiven. De eerste symptomen, zoals braken, niet willen eten, rillen en sloomheid, verschijnen binnen enkele uren. Binnen 24 tot 72 uur na het eten van druiven en rozijnen kan acuut nierfalen optreden.
  2. Tomaten. Hoewel tomaten niet giftig zijn voor honden, bevatten ze wel solanine. Solanine is een toxische stof die zich in de stengels en bladeren van de tomaat bevindt, maar ook in de onrijpe groene tomaten en in de bloemkelk. Wanneer een hond grote hoeveelheden tomaten of tomatenplanten eet, kan dit leiden tot maag- en darmklachten zoals braken, diarree en buikpijn. Ook kan het zorgen voor hartproblemen en problemen aan het zenuwstelsel. Om deze redenen wordt het afgeraden om tomaten aan honden te geven.
  3. Avocado. Avocado bevat persine, een stof die voor honden giftig kan zijn als het in grote hoeveelheden wordt gegeten. Persine is vooral aanwezig in de bladeren, schil en pit van de avocado, maar kan ook in het vruchtvlees zitten. Bij sommige honden kan het eten van avocado leiden tot maag- en darmproblemen, ademhalingsproblemen en vochtophopingen in de borstholte. Daarnaast kan het eten van avocado leiden tot verstoppingen in het maag-darmkanaal van de hond. Het is daarom beter om honden geen avocado te geven.
  4. Paddenstoelen - met name wilde paddenstoelen
  5. Vruchten met pitten, zoals perziken, kersen en pruimen in sommige gevallen kan de pit giftig zijn
  6. Noten- vooral macadamia noten die zijn giftig voor huisdieren
  7. Uien en knoflook: Verschillende soorten Allium, zoals uien, bieslook, prei en knoflook, zijn schadelijk voor honden vanwege stoffen die in de planten voorkomen en worden omgezet in giftige stoffen, zelfs in verhitte en gedroogde vormen. Mensen kunnen deze stoffen verteren, maar honden kunnen dat niet. Knoflook lijkt minder schadelijk te zijn dan uien, maar uienpoeder kan in babyvoeding zitten en mag daarom niet aan honden worden gegeven.

    De giftige stoffen die vrijkomen als een hond uien of uienachtigen eet, veroorzaken schade aan de rode bloedcellen en bloedarmoede. Symptomen van vergiftiging zijn sloomheid, snelle ademhaling en hartslag, bleke slijmvliezen (tandvlees, binnenkant van de oogleden) en donkergekleurde urine. De hond zal ook niet willen eten en zich niet lekker voelen. De symptomen kunnen binnen een dag of zelfs enkele dagen optreden, afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid. Sommige rassen, zoals de Akita Inu en Shiba Inu, zijn gevoeliger voor vergiftiging door Allium-soorten dan andere honden.

    Sommige mensen gebruiken knoflook als huismiddel tegen wormen, vlooien of andere kwalen, maar dit wordt sterk afgeraden.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test