Hypothyroïdie bij de hond

Hypothyroïdie

Hypothyroïdie. Het komt vaak voor op een middelbare leeftijd en het probleem is dat er niet genoeg schildklierhormoon aangemaakt  wordt door de schildklier. Vaak gaat het om primaire-hypothyroïdie en de oorzaak  hiervan is niet herkend.
Het ene ras is er gevoeliger voor dan anderen: Hij wordt vaker waargenomen bij Boxers, Dobermans, Golden retrievers, Engelse bulldoggen, Cockers, Ierse setters, Teckels, Dwergschnauzers, Deense doggen, Poedels en Airedale terriërs.
Het hormoon van de schildklier regelt de activiteit van 't metabolisme. Als een hond niet genoeg van dit hormoon krijgt zal het metabolisme lager zijn.

Symptomen van hypothyroïdie bij de hond

  1. Rustiger worden.
    Wat meestal het 1e opvalt is het rustig worden van de hond : Hij wil niet zo veel spelen en hij slaapt vaker en wil minder wandelen. Ook wordt de hond dikker, hoewel hij niet meer zal eten. Soms eet hij zelfs minder. De hond die hypothyroïdie heeft die kunnen zwakte van de spieren vertonen en hebben het sneller koud.
  2. Huidveranderingen
    Dit is het opvallendste symptoom. Een veel voorkomend symptoom is kaalheid en treedt meestal symmetrisch aan beide zijden op. De zijkant bij de buik wordt het meest aangetast, de oksels, de staart en de onderaan bij de nek. De vacht zal  meer dof worden en valt sneller uit. Na enige tijd  komt er vaak een zwarte pigmentatie en wordt de huid dikker. Hierdoor is de hond meer gevoelig voor huidinfecties  en infecties aan de oren.
  3. Neven symptomen
    voortplantingsproblemen, spierproblemen  en problemen met de zenuw, en hart en de vatenproblemen.
;

Diagnose van hypothyroïdie bij de hond

De symptomen geven vaak een indicatie. De diagnose wordt vaak gesteld dmv een bloedonderzoek. Huidbiopsie kan soms de diagnose stellen.
Als er na de testen nog geen uitkomst is, maar men denkt toch dat de hond hypothyroid is, dan kan er een testbehandeling plaatsvinden.

Behandeling van hypothyroïdie bij de hond

Wat je kunt doen tegen hypothyroidie is het geven tabletten met schildklier-hormoon ( levothyroxine of l-thyroxine). <

Prognose van hypothyroïdie bij de hond

Zeer positief.  Bij primaire-hypothyroïdie en een positieve behandeling. Met de behandelingen zullen de symptomen weggaan, mits de veranderingen van de huid te ver gevorderd was. De hond zal regelmatig opgevolgd moeten worden.

Preventie van hypothyroïdie bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Hypothyroïdie bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Welke rassen zijn vatbaar voor hypothyroïdie

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor hypothyroïdie
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook
Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Duitse gecastreerde herder teef van 4 jaar aangeboden

Lieve gecastr teef, 4 jr. Uit werklijn "Von Itterbach" zkt nwe baas die haar bezig houdt, is buitenl

2 koningspoedel zusjes

2 koningspoedel zusjes van 12 weken oud. De ouders hebben stamboom. Zijn in orde met chip, inenting