De Beagle: een speelse en nieuwsgierige gezinshond

Alles wat je wilt weten over de Beagle

Over de Beagle

De Beagle werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht en was opvallend goed. Dit ras komt het beste tot uiting tijdens de jacht op hazen, fazanten of kwartels. Doordat het een reukjachthond is heeft dit ras heeft de neiging om zijn neus te volgen en alles verder te negeren, zodat gehoorzaamheidstraining op jonge leeftijd een must is.

De Beagle is ontstaan als een kruising tussen de Harrier en vele andere honden in Engeland. Naast de Harrier is het onbekend welke specifieke hondenrassen betrokken waren bij de ontwikkeling van de Beagle. Er wordt echter vermoed dat onder andere de Talbot Hound, de North Country Beagle en de Southern Hound hebben bijgedragen aan het ontstaan van de Beagle.

De Beagle is populair om mee te kruisen vanwege zijn vriendelijke en nieuwsgierige karakter, gecombineerd met zijn compacte formaat en korte vacht die gemakkelijk te onderhouden is. Bovendien heeft de Beagle een goede gezondheid en een goede levensverwachting, wat het aantrekkelijk maakt om te kruisen met andere rassen om bepaalde gewenste eigenschappen te versterken of te combineren. Beagles worden vaak gekruist met enkele veelvoorkomende hondenrassen. Deze kruisingen zijn populair en daarom ook het meest beschikbaar. Veelvoorkomende kruisingen zijn de Puggle (een mix met de Mopshond), de Beaglier (een mix met de Cavalier King Charles Spaniel) en de Beagi (een mix met de Corgi).

Wat kost een Beagle

De kosten voor een Beagle kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Beagle ergens tussen de € 500 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Beagle

De Beagle zit vol energie en is een geweldige gezinshond. Ze zijn zeer levendig, actief en hebben zoals gezegd veel energie en bij een goede socialisatie is het een geweldige kindervriend. Dit ras is alert en heeft een evenwichtig temperament en mag nooit tekenen van agressie of angst vertonen. De Beagle kan heel ondeugend en zeer gedurfd zijn.

Temperament van een Beagle

De Beagle is een hele blije hond die een geweldige metgezel kan zijn voor veel verschillende families. Dit ras past zich aan aan verschillende omgevingen en levensstijlen, zo niet alle. De Beagle is erg enthousiast en is zeer intelligent. Echter zal de hond van pup af aan goed begeleid moeten worden, anders lopen ze buiten letterlijk hun neus achterna. Dit ras is zeer goed met kinderen, kan uitzonderlijk goed doen met andere huisdieren als de socialisatie goed is geweest.

Verzorging van een Beagle

Beagles moeten dagelijks geborsteld worden om de dode of losse haren te verwijderen. Naar beneden vegen met een vochtige handdoek moeten volstaan als bad. De oren van dit ras moeten op een regelmatige basis worden schoongemaakt, aangezien dit ras gevoelig is voor pijnlijke oren of oorontsteking (otitis externa) . De nagels van de Beagle moet ook worden geknipt.

De Beagle is een populaire rashond, maar dit ras kent veel erfelijke aandoeningen. Deze hond heeft vaak last van allergieën zoals onder andere atopie. De aandoeningen komen vaak al op jonge leeftijd naar boven en hebben meestal een levenslange of een regelmatig terugkerende behandeling nodig.

Vacht van een Beagle

De Beagle is een jachthond met een vacht van middelmatige lengte maken en daardoor eenvoudig in onderhoud. Het haar moet dicht op het lichaam liggen en moet stug zijn, nooit zacht of zijdeachtig. De Beagle ziet eruit als een kleine Engelse Foxhound.

Trainen en opvoeden van een Beagle

De Beagle is erg intelligent en zeer enthousiast en is een geweldige hond om mee te werken. Echter, ze hebben de neiging om snel interesse te verliezen als ze een geur oppikken en die willen volgen. Mede door dit is een gehoorzaamheid training zeker handig. Als de Beagle goed wordt opgeleid, luisteren ze erg goed. Als ze niet goed getraind worden, negeren ze de baas en dit is een groot probleem.

Activiteit en bewegen van een Beagle

De Beagle is vrij actief en houdt van lange stevige wandelingen. Aangezien ze een zeer sterk jachtinstinct hebben, moet dit ras altijd aangelijnd worden of in een omheind gebied lopen. Vanwege het grote uithoudingsvermogen worden dagelijkse wandelingen zeker aanbevolen.

Kenmerken van een Beagle

  • Rasgroep: Lopende honden en zweethonden
  • Leeftijd: 13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 33-40 cm. Teef: 33-40 cm
  • Gewicht: Reu: 10-18 kg. Teef: 10-18 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Beagle

De Beagle is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Beagle is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test