Hypofysaire dwerggroei bij de hond

Hypofysaire dwerggroei

Hypofysaire dwerggroei

Hypofysaire dwerggroei bij honden, ook wel bekend als hypopituitarisme, is een aandoening waarbij de hypofyse, een kleine klier in de hersenen van de hond, niet genoeg hormoonproducerende cellen heeft om voldoende hormonen te produceren die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van het lichaam. Dit kan leiden tot een vertraagde groei en ontwikkeling en kan resulteren in een kleiner dan gemiddeld uiterlijk.

Er zijn verschillende oorzaken van hypofysaire dwerggroei bij honden, waaronder aangeboren afwijkingen, beschadiging van de hypofyse door trauma of infectie, en sommige medische behandelingen, zoals bestraling of chirurgie. In sommige gevallen kan de oorzaak onbekend zijn.

Symptomen van hypofysaire dwerggroei bij de hond

Symptomen van hypofysaire dwerggroei bij honden kunnen variëren afhankelijk van welke hormonen niet voldoende worden geproduceerd door de hypofyse, maar kunnen omvatten:
  1. Vertraagde groei en ontwikkeling
  2. Laag gewicht
  3. Laag energieniveau
  4. Verminderde seksuele ontwikkeling
  5. Vermindering van de spiermassa
  6. Osteoporose (porseleinachtig botweefsel)
  7. Verminderde cognitieve functie

Door een tekort aan groeihormoon zal het skelet van de pup zich onvoldoende ontwikkelen en zal de hond achter blijven in de groei. Dit wordt zichtbaar rond een leeftijd van ca. 4 maanden, waarbij de hond er als een 'dwerg' uit blijft zien. Een ander symptoom is dat de honden hun puppyvacht langer behouden en uiteindelijk veel minder haar overhouden en dus grotendeels kaal zullen zijn.

Diagnose van hypofysaire dwerggroei bij de hond

Diagnose van hypofysaire dwerggroei bij honden kan worden vastgesteld door bloedtesten om de hormonenspiegels te meten en röntgenfoto's van de botten om de groei en ontwikkeling te beoordelen. Voor bepaalde rassen bestaat er een DNA-test om dragers en lijders op te sporen.

Behandeling van hypofysaire dwerggroei bij de hond

Behandeling van hypofysaire dwerggroei bij honden kan bestaan uit het toedienen van hormoonvervangende medicijnen om de niveaus van de hormonen op peil te houden. Dit kan helpen om de groei en ontwikkeling te verbeteren en andere symptomen te verminderen. Sommige honden kunnen ook voordeel hebben van fysiotherapie en andere behandelingen om de spiermassa te versterken en de cognitieve functie te verbeteren.
Belangrijk:
Zoals hierboven vermeld is de behandeling mogelijk middels het toedienen van hormonen. Echter is dit beperkt mogelijk aangezien hiervan een een tekort is. Ondanks de behandeling worden de meeste honden met deze aandoening niet ouder dan 4 jaar.

Progonose van hypofysaire dwerggroei bij de hond

Hoewel hypofysaire dwerggroei een chronische aandoening is, kan behandeling ervoor zorgen dat honden een normaal leven kunnen leiden met een goede kwaliteit van leven. Het is belangrijk om regelmatig te worden geëvalueerd door een dierenarts om ervoor te zorgen dat de behandeling adequaat is en om eventuele complicaties te voorkomen. In sommige gevallen kan hypofysaire dwerggroei leiden tot andere gezondheidsproblemen bij honden, zoals diabetes insipidus (een aandoening waarbij te veel urine wordt geproduceerd) of hypothyreoïdie (een aandoening waarbij te weinig schildklierhormonen worden geproduceerd). Het is belangrijk om deze aandoeningen ook te behandelen om de algehele gezondheid van de hond te behouden.

Preventie van hypofysaire dwerggroei bij de hond

Er zijn DNA-tests beschikbaar die kunnen helpen om de oorzaak van hypofysaire dwerggroei bij honden te bepalen. Deze tests kunnen worden gebruikt om aangeboren afwijkingen van de hypofyse te detecteren, wat kan helpen om de juiste behandeling te bepalen.
Er zijn ook andere genetische tests beschikbaar die kunnen helpen om te bepalen of een hond een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van hypofysaire dwerggroei. Deze tests kunnen worden gebruikt om te bepalen of een hond geschikt is om te fokken, zodat de kans op het doorgeven van de aandoening aan de volgende generatie kan worden verkleind. Conclusie:
Hypofysaire dwerggroei is een zeer ernstige, erfelijke en ongeneeslijke aandoening, waarbij honden lijden aan een heel scala aan problemen, o.a. ten gevolge van een tekort aan groeihormoon. De afwijking komt voor bij met name Duitse herdershonden en Tsjechoslowaakse en Saarlooswolfhonden, wat Duitse herdershond kruisingen zijn. Gelukkig kan dwerggroei heel gemakkelijk voorkómen worden: zolang als twee dragers niet met elkaar worden gekruist, zullen er geen dwergen geboren worden.
bronnen:
  1. Hypopituitarism
  2. Panhypopituitarism in Animals
  3. Hypophysitis, Panhypopituitarism, and Hypothalamitis

Welke rassen zijn vatbaar voor hypofysaire dwerggroei

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor hypofysaire dwerggroei

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook