De Portugese Waterhond: een zeer mensgericht ras

Alles wat je wilt weten over de Portugese waterhond

Over de Portugese waterhond

De Portugese waterhond is een oud hondenras dat afkomstig is uit Portugal. Het ras werd oorspronkelijk gefokt om te helpen bij de visserij in de wateren langs de Portugese kust. De hond werd gebruikt om visnetten te bewaken, vissen te vangen en te helpen bij het transport van goederen tussen schepen en de kust.

Het is onduidelijk hoe oud het ras precies is, maar het wordt al meer dan 400 jaar genoemd in de geschiedenisboeken. In de 20e eeuw werd het ras bijna uitgestorven vanwege de opkomst van moderne vismethoden, maar een kleine groep fokkers bleef zich inzetten voor het behoud van het ras.

In de jaren 1930 werd de Portugese waterhond erkend als een officieel ras in Portugal.

Tegenwoordig wordt de Portugese waterhond nog steeds gebruikt als een uitstekende zwemmer en visser, maar ook als metgezel en showhond. Het ras staat bekend om zijn intelligentie, loyaliteit en aanhankelijkheid en wordt gewaardeerd om zijn niet-verharende vacht

De Portugese Waterhond Bo van Barack Obama

De Portugese waterhond kreeg wereldwijde bekendheid toen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn gezin in 2009 een Portugese waterhond genaamd Bo als huisdier namen. Bo werd een bekendheid en verscheen vaak in de media naast de president en zijn familie. Hij werd zelfs genoemd als de "first dog" van de Verenigde Staten. De populariteit van de Portugese waterhond nam toe na de aanschaf van Bo en het ras werd steeds vaker gezien als gezelschapshond en showhond.

Wat kost een Portugese waterhond

De kosten voor een Portugese waterhond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Portugese waterhond ergens tussen de € 1.200 en de € 2.200 zal liggen.

Karakter van een Portugese waterhond

De Portugese waterhond is van nature waaks en verdedigend, en heeft daarnaast ook een sterke territoriumdrift. Om te voorkomen dat deze neiging tot agressie de overhand neemt, is het belangrijk om de hond van jongs af aan streng en consequent op te voeden. Het is essentieel dat de hond duidelijk weet wie de baas is, en daarom moet al in het nest worden begonnen met de socialisatie.

Naarmate de hond ouder wordt, zal hij qua karakter meer stabiliteit krijgen. Dit vindt meestal plaats tussen de leeftijd van 2 en 3 jaar. Het is belangrijk om de hond ook na deze leeftijd te blijven trainen en socialiseren om ervoor te zorgen dat hij gehoorzaam blijft en goed met andere mensen en dieren omgaat.

Temperament van een Portugese waterhond

Het temperament van de Portugese waterhond wordt gekenmerkt door hun intelligentie, nieuwsgierigheid en loyaliteit aan hun eigenaar. Het zijn actieve en speelse honden die graag bij hun gezin zijn en deelnemen aan verschillende activiteiten. De Portugese Waterhond moet in de gaten worden gehouden rond kleinere en meer passieve dieren. Hoewel de Portugese waterhond van nature een energieke hond is, kunnen ze ook een rustige kant hebben en genieten van ontspannende momenten met hun eigenaar.

Verzorging van een Portugese waterhond

De Portugese waterhond is geschikt voor mensen die allergisch zijn voor hondenharen, omdat de vacht niet verhaart. De vacht heeft de neiging heeft om te klitten en daarom is het belangrijk om de hond regelmatig te borstelen, minstens eens per 2 weken.

De vacht moet gemiddeld eens in de drie tot vier maanden worden ingekort. Dit kan bij de trimmer, maar je kunt ook leren hoe je dit zelf kunt doen, zodat je jouw Portugese waterhond thuis kunt trimmen. 

Dwerggroei of reuzengroei

De Portugese waterhond is een van de weinige hondenrassen waarin zowel grote als kleine varianten voorkomen. Recent onderzoek van Nate Sutter identificeerde dat deze variatie in grootte veroorzaakt wordt door slechts één gen, genaamd Igf-1 (of Insuline growth factor 1).

Dit gen is ook verantwoordelijk voor dwerggroei of reuzengroei bij andere rassen. Variatie binnen het Igf-1-gen komt voor zover bekend alleen bij de Portugese waterhond voor.

Vacht van een Portugese waterhond

De Portugese Waterhond heeft geen ondervacht en heeft een golvende of krullende vacht. De vacht wordt meestal geknipt in de "lion-clip" (geschoren achterhand) of de "retriever-clip" (gelijkmatig geschoren).

De toegestane kleuren voor de vacht zijn zwart, wit en verschillende tinten bruin. Ook combinaties van zwart of bruin met wit zijn mogelijk bij dit ras.

Trainen en opvoeden van een Portugese waterhond

Om de Portugese Waterhond goed te trainen en op te voeden, is het belangrijk om vanaf jonge leeftijd te beginnen met socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Het ras is intelligent en heeft een sterke wil, dus het is belangrijk om als eigenaar consequent en geduldig te zijn.

Het is essentieel om positieve versterkingstechnieken te gebruiken bij het trainen van de Portugese Waterhond, zoals beloning met voedsel of lof, in plaats van straf. Dit zal helpen om een ??sterke band op te bouwen tussen de hond en zijn eigenaar en zal de hond motiveren om te leren.

Het ras heeft ook veel beweging nodig, dus het is belangrijk om voldoende tijd vrij te maken voor wandelingen, spelletjes en andere activiteiten. Een tekort aan beweging kan leiden tot destructief gedrag en angst.

Vanwege hun sterke wil en territoriale neigingen, kan de Portugese Waterhond soms agressief zijn ten opzichte van vreemden. Het is daarom belangrijk om het ras goed te socialiseren en te trainen om deze neigingen te beheersen. Het is ook essentieel om de hond te leren wie de baas is en duidelijke regels en grenzen te stellen.

Activiteit en bewegen van een Portugese waterhond

De Portugese Waterhond is een actief en energiek ras dat veel beweging nodig heeft. Dagelijkse wandelingen en spelen in de tuin zijn belangrijk om de hond fysiek en mentaal gezond te houden. Dit ras is ook goed in verschillende hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en flyball.

Vanwege hun hoge energieniveau hebben Portugese Waterhonden ook mentale stimulatie nodig, zoals trainingssessies en interactieve spellen. Dit kan helpen om verveling te voorkomen en de hond gelukkig te houden.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de Portugese Waterhond voldoende beweging krijgt om te voorkomen dat hij ongewenst gedrag gaat vertone

Kenmerken van een Portugese waterhond

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 50-57 cm. Teef: 43-52 cm
  • Gewicht: Reu: 19-25 kg. Teef: 16-22 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Portugese waterhond

De Portugese waterhond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Portugese waterhond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test