De Ierse Setter: een zeer sympathiek karakter

Alles wat je wilt weten over de Ierse Setter

Over de Ierse Setter

De Ierse Setter is oorspronkelijk ontwikkeld in Ierland als werkhond voor de jacht op veerwild en is de snelste van alle Setter-varianten. Het ras is ontstaan uit de Rood-Witte Setter en een onbekende egaal rode hond. De Ierse Rode Setter Club is opgericht in 1882 om het ras te promoten en in 1886 werd de rasstandaard vastgesteld. De Nederlandse Ierse Setter Club werd opgericht in 1915. In de jaren '70 werd het ras erg populair en ontstond er veel broodfok, maar gelukkig duurde dit niet lang. Nachtblindheid kwam veel voor bij honden, maar door proefparingen en DNA-tests worden lijders en dragers niet meer gefokt.

De Ierse Setter is een leuke en energieke hond die graag deel uitmaakt van het gezin. Hij is een beetje een deugniet, maar kan goed worden opgevoed met een zachte en consistente aanpak. Het is een hond die graag vrienden maakt en geniet van lange wandelingen. Al met al is de Ierse Setter een fantastische hond voor mensen die op zoek zijn naar een vrolijke, actieve en liefdevol huisdier!

Wat kost een Ierse Setter

De kosten voor een Ierse Setter kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Ierse Setter ergens tussen de € 1.400 en de € 1.750 zal liggen.

Karakter van een Ierse Setter

Tegenwoordig wordt er niet veel meer gejaagd met de Ierse Setter, en de honden die het goed doen op veldwedstrijden komen meestal uit werklijnen. De Ierse Setter is erg vriendelijk en zachtaardig van karakter, en is over het algemeen iets levendiger en impulsiever dan de Engelse Setter. Ze zijn goed met kinderen en zijn echte gezelschapshonden.

De Ierse Setter staat bekend om zijn vrolijke en enthousiaste karakter. Het zijn echte levensgenieters die graag tijd doorbrengen met hun gezin en andere mensen. Ze zijn sociaal en vinden het heerlijk om aandacht te krijgen en met mensen te spelen. Het zijn ook goede waakhonden, hoewel ze van nature vriendelijk zijn tegen vreemden.

Temperament van een Ierse Setter

Het temperament van de Ierse Setter kan worden omschreven als levendig, vriendelijk, en vol energie. Het zijn sociale honden die van menselijk gezelschap houden en graag deel uitmaken van het gezin. Ze hebben een speels karakter en zijn erg aanhankelijk naar hun eigenaren. Ze zijn ook intelligent en leergierig, waardoor ze goed reageren op training en uitdagingen.

Vanwege hun jachtachtergrond hebben Ierse Setters een sterke drang om te rennen en te verkennen, wat betekent dat ze veel beweging en activiteit nodig hebben. Ze kunnen soms koppig zijn en hebben een consequente, maar vriendelijke aanpak nodig in hun opvoeding en training. Over het algemeen zijn Ierse Setters zeer liefdevolle en gezellige honden die het goed doen in een actief en liefdevol gezin.

Verzorging van een Ierse Setter

De Ierse Setter heeft een zijdeachtige, gladde vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen en om de vacht in goede conditie te houden. Het is belangrijk om de vacht dagelijks te controleren op klitten en deze er voorzichtig uit te borstelen om de hond geen pijn te doen. Het is ook belangrijk om de oren van de Ierse Setter schoon en droog te houden om infecties te voorkomen. De nagels moeten regelmatig geknipt worden .

Dit ras kan last hebben van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie, epilepsie, oogziektes en maagkanteling. 

Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed ontwikkeld zijn, wat kan leiden tot pijn en kreupelheid. Epilepsie is een neurologische aandoening die aanvallen kan veroorzaken en soms moeilijk onder controle te houden is. Oogziektes kunnen variëren van kleine problemen zoals ontstekingen tot ernstige aandoeningen zoals cataract. Maagkanteling is een levensbedreigende aandoening waarbij de maag zich vult met gas en draait, waardoor de bloedtoevoer naar de maag wordt afgesneden. Het is belangrijk om regelmatig een dierenarts te raadplegen en de gezondheid van uw hond goed in de gaten te houden om deze problemen tijdig te kunnen behandelen.

DNA Testen

Er zijn DNA-testen beschikbaar om te screenen op de volgende erfelijke aandoeningen bij de Ierse Setter:
Neuronale ceroïde lipofuscinose (ophoping van vet in zenuwcellen)
Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies)

Vacht van een Ierse Setter

De vacht is zijdezacht en gevederd en heeft een gemiddelde lengte. Aanvaardbare kleuren voor dit ras zijn mahonie of rijk kastanje rood.

Trainen en opvoeden van een Ierse Setter

De Ierse Setter is slim en leergierig, dus met de juiste training en opvoeding kun je hem veel leren. Het is wel belangrijk om hem op een zachte en consistente manier te trainen, anders kan hij snel verveeld raken of ongehoorzaam worden. Daarnaast is socialisatie belangrijk, vooral op jonge leeftijd. Hierdoor leert de Ierse Setter om te gaan met andere mensen en dieren, en zal hij later minder snel agressief of angstig reageren. Het is ook belangrijk om genoeg afwisseling te bieden en de hond regelmatig uit te dagen met nieuwe oefeningen of activiteiten.

Activiteit en bewegen van een Ierse Setter

De Ierse Setter is een energieke hond die veel beweging nodig heeft. Ze zijn dol op rennen en spelen, dus het is belangrijk om ze dagelijks flink te laten bewegen. Een stevige wandeling van minimaal een uur per dag is een bijna een must voor deze hond. Ook vinden ze het leuk om te zwemmen en te rennen op een omheind terrein. Het is ook belangrijk om de hond mentaal uit te dagen met bijvoorbeeld gehoorzaamheidstraining of zoekspelletjes. Zo blijft de hond zowel fysiek als mentaal gezond en gelukkig.

Kenmerken van een Ierse Setter

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd: 10-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 58-67 cm. Teef: 55-62 cm
  • Gewicht: Reu: 25-30 kg. Teef: 25-30 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Ierse Setter

De Ierse Setter is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Ierse Setter is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test