De Fila Brasileiro: een beschermer in hart en nieren

Alles wat je wilt weten over de Fila Brasileiro

Over de Fila Brasileiro

De Fila Brasileiro, ook wel bekend als de Braziliaanse Mastiff, is een ras dat afkomstig is uit Brazilië en werd ontwikkeld door kruisingen van Portugese, Spaanse en Afrikaanse honden. Het ras werd oorspronkelijk gefokt voor het bewaken van plantages en boerderijen, en later ook voor het jagen op groot wild, zoals wilde zwijnen en jaguars.

De Fila Brasileiro, of Câo de Fila, heeft een nogal twijfelachtige achtergrond. Hij werd gefokt om weggelopen slaven op te sporen in de jungle. Portugese kolonisten die in de 16e eeuw Brazilië overnamen, wilden hun slaven onder controle houden, dus besloten ze dit hondenras te fokken. Men denkt dat de Portugese Mastiff en de Portugese Waakhond uit Portugal zijn geïmporteerd om de Fila Brasileiro te creëren. Men gelooft ook dat de Bloedhond en de Engelse Mastiff en de uitgestorven Old English Bulldog werden gebruikt om de agressie en volgmogelijkheden van de Fila Brasileiro te versterken.

De Fila Brasileiro werd gefokt om slaven te vinden en te intimideren, niet om ze pijn te doen. Wanneer de hond zijn doelwit vond, zou hij vastgrijpen en niet loslaten totdat zijn meester kwam. Dit ras heeft een ongelofelijke beetkracht en is erg sterk. Vandaag de dag is het nog steeds te zien dat twee Fila Brasileiro-puppy's worstelen en vastgrijpen zoals ze dat vroeger deden. Er is veel controverse rond dit ras vanwege hun verleden en ze staan op de lijst van verboden honden in sommige landen.

De Fila Brasileiro is een grote, krachtige hond met een imposant uiterlijk. Het ras heeft een sterke persoonlijkheid en wordt beschouwd als een uitstekende waakhond. Vanwege zijn verleden als bewaker en jager is de Fila Brasileiro van nature onafhankelijk en zelfverzekerd. Ze zijn ook zeer trouw aan hun eigenaren en familie, en kunnen soms terughoudend zijn tegenover vreemden.

Hoewel de Fila Brasileiro nog steeds wordt gebruikt als waakhond en jachthond in sommige delen van Brazilië, is hij ook populair geworden als gezelschapshond. Vanwege zijn grootte en kracht heeft dit ras echter wel een ervaren eigenaar nodig die in staat is om de hond op de juiste manier op te voeden en te trainen.

Wat kost een Fila Brasileiro

De kosten voor een Fila Brasileiro kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Fila Brasileiro ergens tussen de € 1.200 en de € 1.400 zal liggen.

Karakter van een Fila Brasileiro

Een typisch Braziliaans woord dat vaak wordt gebruikt om de Fila Brasileiro te beschrijven is 'Ojeriza'. Dit betekent eigenlijk dat de hond wantrouwend en afkerig is tegenover vreemden, en voor sommigen is dit een belangrijk onderdeel van het karakter van de traditionele Fila Brasileiro. Het fokken van een hond voor 'Ojeriza' is echter ethisch gezien discutabel, hoewel het wel zorgt voor een waakzame en beschermende hond die fel zal optreden ter verdediging van zijn gezin. Ze zijn erg onafhankelijk en zijn alleen loyaal aan hun eigenaar.

Vroege en uitgebreide socialisatie kan de Fila Brasileiro helpen om meer open te staan voor vreemden, maar hun instinct zorgt ervoor dat ze altijd alert blijven. Ze mogen nooit alleen worden gelaten met kinderen of andere dieren, omdat ze een hoge prooidrift hebben en waarschijnlijk op een onbekend dier zullen jagen. Ze hebben de neiging om veel en luid te blaffen, zelfs bij kleine gebeurtenissen.

Temperament van een Fila Brasileiro

De Fila Brasileiro is een zeer krachtig ras en heeft een ervaren eigenaar nodig. Het is belangrijk om een goede fokker te vinden die verantwoordelijkheid neemt voor het fokken van gezonde en temperamentvolle honden. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de Fila Brasileiro een zeer beschermend ras is en agressief kan worden als hij zich bedreigd voelt. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden bij het overwegen van dit ras als huisdier.

Verzorging van een Fila Brasileiro

De Fila Brasileiro heeft gemiddeld een levensverwachting van ongeveer 10 jaar en is gevoelig voor dezelfde gezondheidsproblemen als andere zeer grote honden.

Heup- en elleboogdysplasie zijn veelvoorkomende aandoeningen bij dit ras. Dit leidt tot mobiliteitsproblemen, pijn en artrose. De ernst van de aandoening varieert per hond en sommige zullen er meer last van hebben dan andere.

Bloat, of terwijl een maagtorsie, is ook een zeer ernstige aandoening die levensbedreigend kan zijn. Het komt voor wanneer de maag van de hond om zijn as draait en de voedselinhoud vasthoudt. Een onmiddellijke operatie is noodzakelijk om het leven van de hond te redden.

De Fila Brasileiro is ook vatbaar voor bepaalde oogziekten, zoals ectropion, progressieve retinale atrofie en cherry eye. Het is belangrijk dat fokdieren worden gescreend door een oogarts voordat ze worden gebruikt voor fokdoeleinden.

Vacht van een Fila Brasileiro

De vacht van de Fila Brasileiro is kort, dicht en glanzend. Het is gemakkelijk te onderhouden, af en toe borstelen met een rubberen borstel is voldoende om de vacht glanzend te houden. Deze hond komt voor in verschillende kleuren, zoals zwart, gestroomd, fawn en alle tinten van deze kleuren. Het is niet ongewoon dat de Fila Brasileiro witte aftekeningen op de borst of poten heeft. Over het algemeen heeft deze hond een mooie en opvallende vacht.

Trainen en opvoeden van een Fila Brasileiro

De Fila Brasileiro is een zeer krachtig en temperamentvol ras dat een strikte en consequente opvoeding nodig heeft. Ze moeten vroeg gesocialiseerd worden om vreemden te accepteren en agressie te voorkomen. Vanwege hun onafhankelijke aard zijn ze niet de meest gehoorzame honden en hebben ze een ervaren eigenaar nodig die de leiding kan nemen.

Ze reageren goed op positieve trainingsmethoden, maar ze moeten wel consequent worden toegepast. Het gebruik van geweld of harde training zal alleen maar leiden tot agressief gedrag en kan gevaarlijk zijn voor de eigenaar en de omgeving.

Activiteit en bewegen van een Fila Brasileiro

Het is belangrijk om de Fila Brasileiro voldoende lichaamsbeweging te geven en hem mentaal te stimuleren. Ze zijn intelligent en hebben uitdaging nodig om verveling en destructief gedrag te voorkomen. Gehoorzaamheidstraining en behendigheidstraining kunnen goede manieren zijn om hun lichaam en geest bezig te houden.

Kenmerken van een Fila Brasileiro

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 9-10 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 65-75 cm. Teef: 60-70 cm
  • Gewicht: Reu: 50-80 kg. Teef: 40-50 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Fila Brasileiro

De Fila Brasileiro is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Fila Brasileiro is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Imagesource: Cittanuvo, Fila brasileiro, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test