De Riesenschnauzer: trotse , vastberaden en loyale vriend

Alles wat je wilt weten over de Riesenschnauzer

Over de Riesenschnauzer

De Riesenschnauzer is een van oorsprong Duits ras dat al sinds de 15e eeuw bestaat. De hond werd oorspronkelijk gefokt als werkhond op boerderijen en werd voornamelijk ingezet als veedrijver en waakhond. Later werd de Riesenschnauzer ook gebruikt als politiehond en militaire hond vanwege zijn intelligentie, kracht en gehoorzaamheid.

De Riesenschnauzer werd in eerste instantie gefokt als een grotere versie van de Schnauzer, en heeft dan ook veel gemeenschappelijke kenmerken met dit ras. Het is echter belangrijk om op te merken dat de Riesenschnauzer altijd een onafhankelijk ras is geweest met een eigen identiteit en karakter.

Wat kost een Riesenschnauzer

De kosten voor een Riesenschnauzer kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Riesenschnauzer ergens tussen de € 700 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Riesenschnauzer

De Riesenschnauzer is een hond met een goedaardig en gebalanceerd karakter. Hij is loyaal aan zijn baas en dat merk je aan alles. Het is een slimme hond met goed ontwikkelde zintuigen. Hij is ook erg geschikt om te trainen omdat hij zich snel aanpast en volhardend is. Hij is sterk en heeft veel uithoudingsvermogen, wat hem geschikt maakt als sport- of werkhond. Bovendien kan hij goed tegen slecht weer en ziektes, dus hij is echt een hond voor alle seizoenen. Zijn stevige en zelfverzekerde persoonlijkheid maakt hem zeer geschikt als begeleidings-, gebruiks- en diensthond.

Temperament van een Riesenschnauzer

Ze bezitten een beschermend, verantwoordelijk en lief karakter en gedijen op menselijk gezelschap. Ze kunnen er niet goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. Ze worden niet aanbevolen voor de beginnende hondenbezitter, bij gezinnen waar overdag niemand thuis is of bij een sedentaire eigenaar. Ze hebben een baas nodig die dit ras volledig begrijpt. Het is een zeer intelligent, imposante en zeer beschermend ras ten opzichte van hun familie en grondgebied en het zijn uitstekende waakhonden. De Riesenschnauzer komt het beste tot zijn recht bij al wat oudere kinderen die attent zijn. Ze kunnen moeite hebben om met andere huisdieren samen te leven.

Verzorging van een Riesenschnauzer

De Riesenschnauzer vereist een wekelijks borstelen en kammen van de ondervacht om deze vrij van klitten te houden. Ze moeten vier keer per jaar professioneel geknipt worden. Het haar rond de ogen en oren moet kort worden gehouden. Wassen moet alleen worden gedaan indien nodig.

Net als bij veel andere rassen komen er bij de schnauzer ook wel wat erfelijke aandoeningen voor. Gelukkig zijn ze niet heel vaak voorkomend. De rasvereniging voor Schnauzerfokkers en Liefhebbers (VSFL) heeft veel onderzoek gedaan naar deze aandoeningen. Bij de schnauzer kunnen onder andere elleboogdysplasie, heupdysplasie, atopie en epilepsie voorkomen. Het is belangrijk om hierop te letten wanneer je een schnauzer aanschaft.

Vacht van een Riesenschnauzer

De Riesenschnauzer heeft een dubbele vacht. De buitenste vacht is pezig, dik en stug. De ondervacht is dicht en zacht. Het haar is langer bij de ogen en de snuit, heeft borstelige wenkbrauwen en een kenmerkende baard. Het haar op de poten is langer dan het haar op het lichaam. Dit ras verliest weinig tot geen haar.

Trainen en opvoeden van een Riesenschnauzer

De training en opvoeding van een hond zijn super belangrijk. Voor de Riesenschnauzer geldt dat vroege en intensieve socialisatie cruciaal is. Dit ras heeft een dominante aard, dus het is belangrijk dat de baasjes een ervaren en dominante houding hebben. Zo weet de Riesenschnauzer wie de baas is en wat er van hem wordt verwacht. Het ras is over het algemeen makkelijk zindelijk te krijgen en leert snel. Het is belangrijk om de hond te trainen met respect, consistentie, stevigheid, eerlijkheid, positieve versterking en beloning. De Riesenschnauzer doet het goed in behendigheid en gehoorzaamheid en wordt ook vaak gebruikt als therapie- of politiehond.

Activiteit en bewegen van een Riesenschnauzer

Natuurlijk hebben Riesenschnauzers voldoende beweging nodig, maar ze hebben ook veel mentale stimulatie nodig. Een dagelijkse wandeling of twee is goed, maar het is ook belangrijk om ze voldoende uitdaging te bieden, bijvoorbeeld door ze te laten werken, zoals behendigheid of gehoorzaamheid. Ze zijn ook goede hardlopers en wandelpartners. Maar vergeet niet dat ze beschermend zijn en hun eigenaren graag willen beschermen, dus zorg ervoor dat ze in openbare ruimtes aangelijnd zijn. Als je een grote achtertuin hebt, kunnen ze ook heerlijk daar rondrennen en spelen. Maar zoals altijd, blijf alert op de signalen van je hond en pas de hoeveelheid beweging aan op zijn individuele behoeften en gezondheid.

Kenmerken van een Riesenschnauzer

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 66-71 cm. Teef: 58-66 cm
  • Gewicht: Reu: 27-48 kg. Teef: 25-34 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Riesenschnauzer

De Riesenschnauzer is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Riesenschnauzer is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test