Ectropion

Ectropion bij de hond

Als de onderste oogleden bij een hond te groot zijn, dan spreken we van ectropion. Door de ectropion worden de  bindvliezen of conjunctiva van het oog zichtbaar. Van de oogleden is de binnenkant zichtbaar. Ectropion is dus het tegenover gestelde van entropion. Het is vaak een  aangeboren probleem en vooral honden met overtollige huidplooien, bijvoorbeeld de Sint-Hubertus hond (in dit ras wordt ectropion zelfs als gewenst beschouwd door sommige fokkers!) en de Sint-Bernard, zijn aangetast. Ook retrievers en spaniëls hebben er meer last van.  Bij jonge honden  wordt het probleem vaak al vastgesteld.

Symptomen

Bij ectropion zijn de onderste oogleden naar buiten geplooid. Hierdoor is de traanafvloei niet meer goed en ontstaan er traanstrepen. Vaak  treedt ook een ontsteking van de conjunctiva op (samen met etterige uitvloei)
Als een hond ectropion heeft, heeft deze vaker last van vastzittende vreemde voorwerpen in het oog dan anderen.

Diagnose

Het ectropion is duidelijk te zien.

Behandeling

In de lichte gevallen kunnen enkel de symptomen behandelen als deze zich voordoen. Het oog moet dan goed schoon gehouden worden en verzorgd worden. In ergere gevallen kan men ectropion weghalen tijdens een operatie.

Prognose

Vaak is de prognose van ectropion positief.

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Ectropion te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook