Ectropion bij de hond

Ectropion

Als de onderste oogleden bij een hond te groot zijn, dan spreken we van ectropion. Door de ectropion worden de  bindvliezen of conjunctiva van het oog zichtbaar. Van de oogleden is de binnenkant zichtbaar. Ectropion is dus het tegenover gestelde van entropion. Het is vaak een  aangeboren probleem en vooral honden met overtollige huidplooien, bijvoorbeeld de Sint-Hubertus hond (in dit ras wordt ectropion zelfs als gewenst beschouwd door sommige fokkers!) en de Sint-Bernard, zijn aangetast. Ook retrievers en spaniëls hebben er meer last van.  Bij jonge honden  wordt het probleem vaak al vastgesteld.

Symptomen van ectropion bij de hond

Bij ectropion zijn de onderste oogleden naar buiten geplooid. Hierdoor is de traanafvloei niet meer goed en ontstaan er traanstrepen. Vaak  treedt ook een ontsteking van de conjunctiva op (samen met etterige uitvloei)
Als een hond ectropion heeft, heeft deze vaker last van vastzittende vreemde voorwerpen in het oog dan anderen.

Diagnose van ectropion bij de hond

Het ectropion is duidelijk te zien.

Behandeling van ectropion bij de hond

In de lichte gevallen kunnen enkel de symptomen behandelen als deze zich voordoen. Het oog moet dan goed schoon gehouden worden en verzorgd worden. In ergere gevallen kan men ectropion weghalen tijdens een operatie.

Prognose van ectropion bij de hond

Vaak is de prognose van ectropion positief.

Preventie van ectropion bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Ectropion bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Lief, vrolijk kruizing Maltipoo pupje/Teefje zoekt huisje

Voor 1 van onze prachtige kruizing Maltipoo Pups (Teefje) zoeken wij nog een fijn huisje. Ze is een