De Chesapeake Bay Retriever: actieve en sociale jachthond

Alles wat je wilt weten over de Chesapeake Bay Retriever

Over de Chesapeake Bay Retriever

De oorsprong van de Chesapeake Bay Retriever ligt in de Verenigde Staten. Het ras wordt vaak aangeduid als de Chessie. Deze rashond is een fervent jager op zowel het land als in het water. Hoewel ze vandaag de dag niet zo bekend zijn als de Golden of Labrador Retrievers, is de Chesapeake Bay Retriever een geweldige gezinshond.

De Chesapeake Bay Retriever is een robuuste, krachtige en energieke hond en is een populair jachthondenras dat gebruikt wordt om wild te apporteren en is bekend om zijn uitstekende vermogen om natte objecten op te halen. Het is een slim, leergierig en sociaal dier dat hecht aan de mensen om hen heen.

Wat kost een Chesapeake Bay Retriever

De kosten voor een Chesapeake Bay Retriever zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Chesapeake Bay Retriever.

Karakter van een Chesapeake Bay Retriever

De Chesapeake Bay Retriever is de meest robuuste en krachtige van de zes retriever rassen. Dit ras is een echte natuurliefhebber. Ze zijn alert, intelligent, moedig en zeer veelzijdig. De Chesapeake Bay Retriever is onafhankelijk, stoer en bezit een stoïcijnse vastberadenheid. Het zijn vasthoudend werknemers, zwaar en atletisch.

Gedreven en intelligent

De Chesapeake Bay Retriever is zelfverzekerd, zeer trouw en speels. Het zijn zeer gedreven en zeer intelligente honden. Ze zijn ook zeer sociale honden die graag met mensen en andere honden omgaan. De Chesapeake Bay Retriever is een geweldige metgezel en is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Het is een jachthondenras en is ook geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een sportieve, actieve hond.

Temperament van een Chesapeake Bay Retriever

Deze rashond is intens loyaal en diep toegewijd en de Chesapeake Bay Retriever heeft een sterk beschermend karakter. Dit ras is vriendelijk, liefdevol en aanhankelijk. Ze doen het best in een huis met oudere kinderen. Zij zullen over het algemeen goed opschieten met andere honden bij wie ze zijn opgegroeid maar hebben een neiging om strijdlustig en agressief te worden bij honden die ze niet kennen.

Als eigenaar moet je actief zijn

Het wordt afgeraden om een Chesapeake Bay Retriever aan te schaffen als je niet actief bent of weinig tijd hebt voor beweging, omdat deze honden een hoog energieniveau hebben en veel beweging nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven. Ook hebben ze van nature een jachtinstinct, waardoor ze niet goed samengaan met kleine huisdieren zoals katten. Voor beginners kunnen Chesapeake Bay Retrievers ook lastig zijn vanwege hun sterke wil en eigenzinnige karakter, waardoor consequente training en socialisatie nodig zijn.

Verzorging van een Chesapeake Bay Retriever

Dit ras vereist een keer per week borstelen om dode haren te verwijderen. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk om de integriteit van de waterafstotende vacht te behouden. De Chesapeake Bay Retriever is gevoelig voor gezondheidsproblemen als elleboogdysplasie en heupdysplasie en cataract. Ze geven de voorkeur aan koelere klimaten.

Vacht van een Chesapeake Bay Retriever

De Chesapeake Bay Retriever heeft een dubbele vacht. De bovenvacht is dicht, licht golvend, kort en stug. De ondervacht is dik en wollig in textuur. De vacht is waterafstotend. De kleur van de vacht komt in verschillende tinten van bruin, rood en bruin. Dit ras verhaard gemiddeld.

Trainen en opvoeden van een Chesapeake Bay Retriever

Ze worden langzaam volwassen, zijn eigenzinnig en koppig en mede hierdoor heeft de Chesapeake Bay Retriever een ervaren baas nodig. Vroege socialisatie en gehoorzaamheid en opvoeding zijn een absolute must. Ze reageren niet op agressieve of hardhandige methoden. Opvoeding moet gegeven worden met stevigheid, eerlijkheid, geduld, respect en consistentie. Dit ras heeft talenten in speuren, jagen en concurrerende gehoorzaamheid.

Activiteit en bewegen van een Chesapeake Bay Retriever

De Chesapeake Bay Retriever heeft dagelijkse intensieve inspanning nodig. Ze genieten van zwemmen en zijn uitstekend wandel, jog of fiets maatjes. Dit ras moet fysieke en mentale stimulatie krijgen. Ze zijn niet geschikt voor appartement of woning in de stad.

Kenmerken van een Chesapeake Bay Retriever

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 59-67 cm. Teef: 54-62 cm
  • Gewicht: Reu: 30-45 kg. Teef: 25-30 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Chesapeake Bay Retriever

De Chesapeake Bay Retriever is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Chesapeake Bay Retriever is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Keith Rousseau at en.wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test