De Cane Corso: een krachtige beschermer en trouwe hond

Alles wat je wilt weten over de Cane Corso

Over de Cane Corso

De Cane Corso is een imposante en krachtige hond met een rijke geschiedenis als bewaker en jachthond. Oorspronkelijk afkomstig uit Italië, werd dit ras gebruikt voor de bewaking van eigendommen en de bescherming van het vee. Tegenwoordig wordt de Cane Corso nog steeds gewaardeerd om zijn indrukwekkende uiterlijk en zijn vaardigheden als waakhond.

De Cane Corso is een grote hond met een gespierd en atletisch lichaam. Zijn korte, gladde vacht kan variëren van zwart, grijs, bruin, gestroomd en fawn. De Cane Corso heeft een brede schedel en krachtige kaaklijn, waardoor hij een imponerende uitstraling heeft. Ondanks zijn grote formaat is de Cane Corso zeer wendbaar en snel, waardoor hij in staat is om zijn taken als bewaker en jachthond effectief uit te voeren.

Wat kost een Cane Corso

De kosten voor een Cane Corso kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Cane Corso ergens tussen de € 1.000 en de € 1.100 zal liggen.

Karakter van een Cane Corso

De Cane Corso heeft een sterk karakter en is zeer toegewijd aan zijn familie. Hij is onafhankelijk, zelfverzekerd en intelligent, waardoor hij een uitdaging kan zijn om te trainen. Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd met de training te beginnen en consequent te zijn om te voorkomen dat de Cane Corso eigenzinnig en dominant wordt. Ze zijn ook zeer gevoelig voor de stemmingen van hun eigenaren en hebben veel aandacht en genegenheid nodig om zich gelukkig en veilig te voelen.

De Cane Corso is ook zeer beschermend en loyaal naar zijn familie toe, en zal hen altijd verdedigen als hij denkt dat ze in gevaar zijn. Hij kan echter terughoudend zijn tegenover vreemden en heeft een goed ontwikkeld waarschuwingssysteem, waardoor hij een goede waakhond is.

Werkinstinct nog aanwezig

Omdat de Cane Corso van oorsprong een werkende hond is, heeft hij nog steeds een sterk jachtinstinct en kan hij soms achter wild of andere dieren aan gaan. Het is belangrijk om hem op jonge leeftijd te socialiseren en te trainen om te voorkomen dat dit instinct te sterk wordt.

Over het algemeen is de Cane Corso een loyale, beschermende en intelligente hond met een sterk karakter. Hij vereist een toegewijde eigenaar die bereid is om de nodige tijd en energie in zijn training en socialisatie te steken.

Temperament van een Cane Corso

De Cane Corso staat bekend om zijn zelfverzekerde, evenwichtige en rustige temperament. Hij is zeer toegewijd aan zijn baas en familie en kan een sterke beschermende en bewakende drang hebben. Dit maakt hem tot een uitstekende waakhond.

Hoewel de Cane Corso een onafhankelijke en zelfverzekerde hond is, kan hij soms ook gevoelig en kwetsbaar zijn. Het is daarom belangrijk om hem met veel geduld en liefde op te voeden en te trainen. Een Cane Corso heeft een consequente, maar ook zachte hand nodig om tot zijn recht te komen.

Leergierig

Van nature is de Cane Corso een zeer intelligent en leergierig ras. Hij is graag bezig en houdt ervan om mentaal en fysiek uitgedaagd te worden. Dit betekent dat hij veel baat heeft bij een uitgebreide training en voldoende beweging en activiteit. Een goed getrainde Cane Corso kan uitstekend overweg met kinderen en andere huisdieren.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Cane Corso van nature een dominante hond is en daarom een baas nodig heeft die consequent de leiding neemt en duidelijke grenzen stelt. Een Cane Corso die onvoldoende gesocialiseerd en getraind is, kan zich negatief ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan de opvoeding en training van een Cane Corso.

Verzorging van een Cane Corso

De Cane Corso verhaard licht. Af te toe borstelen en / of kammen met een stevige borstel moet voldoende zijn. De Cane Corso vereist minimale verzorging. De Cane corso's lijden aan veel ernstige erfelijke aandoeningen door hun formaat en door inteelt. Mede hierdoor ligt de gemiddeld leeftijd op slechts negen jaar.

De Cane Corso is een hond die veel beweging nodig heeft. Dagelijkse wandelingen en spelsessies in een veilige omgeving zijn essentieel voor zijn gezondheid en welzijn. Ze zijn atletisch en houden van activiteiten zoals joggen, wandelen en rennen. Daarnaast zijn ze graag bezig met mentale uitdagingen zoals speuren en gehoorzaamheidstraining.

Vacht van een Cane Corso

De Cane Corso heeft een zeer korte, gladde en dichte vacht dat stug voelt als je het aanraakt. De vacht moet blijven glanzen, maar mag nooit zijdeachtig worden. De korte vacht heeft niet veel verzorging nodig. Het is voldoende om de vacht regelmatig te borstelen met een zachte borstel om losse haren te verwijderen. Baden is alleen nodig als de hond erg vies is geworden. Over het algemeen is het belangrijk om de nagels regelmatig te knippen en de oren schoon te houden om infecties te voorkomen.

Trainen en opvoeden van een Cane Corso

De Cane Corso is een slimme en zelfverzekerde hond die veel baat heeft bij een consequente opvoeding en training. Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd te beginnen met socialisatie om agressief gedrag naar andere honden en mensen te voorkomen. Een goede gehoorzaamheidstraining is essentieel om de Cane Corso onder controle te houden, omdat ze van nature een beschermend instinct hebben en soms dominant kunnen zijn.

Beloningsgerichte trainingen

Het is belangrijk om de training positief en beloningsgericht te houden om de motivatie van de hond hoog te houden. Fysieke correcties en harde straffen zijn niet effectief en kunnen de relatie met de hond schaden. Een goede balans tussen fysieke en mentale oefeningen is ook belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van de hond.

Activiteit en bewegen van een Cane Corso

De Cane Corso heeft veel beweging nodig om gezond en actief te blijven. Dit ras heeft minimaal een omheinde tuin nodig om zijn krachtige spieren en immense sterkte te behouden. De Cane Corso houdt van lange wandelingen met zijn baas. Dit ras heeft ten minste 90 minuten lichaamsbeweging per dag nodig. Meer wordt aanbevolen om zijn spieren in goede vorm te houden.

Kenmerken van een Cane Corso

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 9-11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 64-68 cm. Teef: 60-64 cm
  • Gewicht: Reu: 42-50 kg. Teef: 38-45 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Cane Corso

De Cane Corso is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Cane Corso is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test