Osteosarcoom (Botkanker) bij de hond

Osteosarcoom (Botkanker)

Osteosarcoom is de meest voorkomende kwaadaardige bottumor bij dieren. Het is een vorm van botkanker en vormt 3 tot 6% van alle soorten tumoren. Vrijwel alle honden die botkanker (osteosarcoom ) hebben komen te overlijden omdat de tumoren snel groeien en uitzaaien naar de longen.

Symptomen van osteosarcoom (botkanker) bij de hond

De eerste symptomen van botkanker bij de hond zijn meestal kreupelheid door hevige pijn in de poot. Doordat de tumor snel en invasief groeit wordt het botweefsel verwoest wordt en neemt de kans op botbreuken toe. Het is een zeer kwaadaardige tumor en in veel gevallen is de tumor helaas al uitgezaaid naar de longen wanneer de diagnose gesteld wordt. Bij grotere rassen komt deze bottumor vaker voor dan bij kleinere hondenrassen.

Diagnose van osteosarcoom (botkanker) bij de hond

Naast het nemen van een röntgenfoto van de aangedane poot van de hond wordt de diagnose van osteosarcoom gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en het onderzoek van het bewegingsapparaat.

Behandeling van osteosarcoom (botkanker) bij de hond

De behandeling van osteosarcoom bestaat uit het amputeren (verwijderen) van de poot waar de tumor zit. Echter is dit alleen effectief als de tumor nog niet uitgezaaid is

Prognose van osteosarcoom (botkanker) bij de hond

De prognose van osteosarcoom is niet goed, mede door het feit dat de tumor vaak al te ver uitgezaaid is voordat er ook maar klachten zijn bij de hond

Preventie van osteosarcoom (botkanker) bij de hond

Osteosarcoom kan niet voorkomen worden.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Flatcoated retriever 9 maand, teefje (stamboom)

In overleg met haar fokker is besloten dat wij mogen uitkijken naar een nieuw baasje. Zij is een ech

Beierse Bergzweet pups te koop!

Geboren op 11 mei, 7 prachtige pups! Gawra Z Grodziskich Borow (Kees) X NL kamp Swagger-Brawura Tr