De Berner Sennenhond: de vriendelijke en beschermende hond

Alles wat je wilt weten over de Berner Sennenhond

Over de Berner Sennenhond

De exacte oorsprong van dit ras is onbekend, maar velen geloven dat hun bestaan is begonnen als een boerderij hond in de Zwitserse bergen. Hun grote winterharde bouw en rustige aard maakte ze ideaal voor het trekken van karren, schapendrijven, vee en als een metgezel van de boer. De Berner Sennenhond is een zeer veelzijdige ras.

De Berner Sennenhond is een grote, atletische hond met een zachte en vriendelijke aard. Het is een intelligente en gehoorzame hond die gemakkelijk te trainen is en uitstekend geschikt is voor gezinnen. Het is een sociale en vriendelijke hond die graag bij mensen is en geniet van gezelschap.

Wat kost een Berner Sennenhond

De kosten voor een Berner Sennenhond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Berner Sennenhond ergens tussen de € 1.600 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond wordt meestal aangeduid als de "Berner". Dit prachtige ras heeft een lange lijst van eigenschappen. Ze zijn sterk, behendig en zeer intelligent. Hun zachte houding en prachtige uiterlijk heeft bijgedragen aan de groeiende populariteit van dit ras. Er zijn maar weinig honden die kunnen tippen aan de opvallende verschijning van de Berner Sennenhond, hun werkvermogen en hun kameraadschap.

Temperament van een Berner Sennenhond

Dit ras is van nature liefdevol en alert. Ze zijn over het algemeen tolerant, lief en zachtaardig. De Berner Sennenhond is uitstekend met kinderen. Echter, zoals bij elke hond, mag ze nooit alleen gelaten worden bij kleine kinderen. Ze gedijen op menselijk gezelschap en activiteit en kunnen gedragsproblemen ontwikkelen als ze verstoten worden van sociale interactie met hun familie. De Berner is beschermend maar is niet agressief, tenzij bedreigd of uitgelokt. Zij kunnen afstandelijk zijn tegenover vreemden en hebben de neiging om verlegen te zijn. Dit ras is een toegewijd lid van de familie en een gewillige helper.

Verzorging van een Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond moet dagelijks geborsteld worden, met extra zorg nodig tijdens hun zware rui perioden. Een periodieke bad of droge shampoo wordt aanbevolen. Vaak is het een sterk ras, maar er komen ook zeker problemen met de gezondheid zijn zoals onder andere:

Heupdysplasie (HD): Heupdysplasie is een erfelijke aandoening waarbij de heupgewrichten abnormaal gevormd zijn, wat leidt tot pijn en artritis.

Elleboogdysplasie (ED): Elleboogdysplasie is een erfelijke aandoening waarbij de ellebooggewrichten abnormaal gevormd zijn, wat leidt tot pijn en artritis.

Maagtorsie: Een maagtorsieis een levensbedreigende aandoening waarbij de maag van de hond zich omdraait en vervolgens opzwelt, waardoor de bloedtoevoer naar de maag afneemt.

Progressieve retina atrofie: Progressieve retina atrofie (PRA) is een erfelijke oogziekte waarbij de fotoreceptoren in het netvlies langzaam afsterven. Dit kan uiteindelijk leiden tot blindheid.

Cataract: Cataract is een oogziekte waarbij de ooglens vertroebelt en de hond zijn zicht kan verliezen. Het kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan en kan erfelijk zijn. Cataract kan worden behandeld met een operatie, maar voor een succesvolle behandeling is een vroege detectie belangrijk .

von Willebrand: Von Willebrand is een bloedstollingsziekte waarbij een tekort aan de stollingsfactor von Willebrand zorgt voor een verhoogde bloedingsneiging. Het kan leiden tot overmatige bloedingen na bijvoorbeeld een operatie of verwonding.

Meer aandoeningen vind je onder het kopje ziektes. Door hun grootte en dikke vacht zijn ze uiterst gevoelig zijn voor een beroerte tijdens warmte

Vacht van een Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond heeft een prachtige weerbestendige tri-color dubbele vacht. De vacht is zwart met symmetrische noteringen van wit en roest en mag matig van lengte zijn. Het is heel dik en heeft een heldere natuurlijke glans. Dit ras verhaard zwaar tijdens de seizoenen.

Trainen en opvoeden van een Berner Sennenhond

Vroege socialisatie en elementaire gehoorzaamheid zijn gewenst. Berner Sennenhonden zijn extreem gevoelig en zullen niet reageren op ruwe of hardhandige trainingsmethodes. Alle trainingen moet gegeven worden met positieve benadering zoals respect, beloning, liefde, eerlijkheid en consistentie.

Activiteit en bewegen van een Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond heeft een buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging, interactie en activiteit nodig. Ze vereisen minimaal een half uur intensieve lichaamsbeweging per dag evenals diverse wandelingen. Ze worden niet aanbevolen om te houden in een appartement, omdat ze behoefte hebben om te kunnen rennen en te spelen. Ze blinken uit in gehoorzaamheid, speuren, schapendrijven en behendigheid.

Kenmerken van een Berner Sennenhond

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 8-10 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 64-70 cm. Teef: 58-66 cm
  • Gewicht: Reu: 40-44 kg. Teef: 40-44 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Berner Sennenhond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Imagesource: Yana Mishina and Denis Radkov, Paylina 9, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test