Rasbeschrijving van de Berner Sennenhond

De exacte oorsprong van dit ras is onbekend, maar velen geloven dat hun bestaan is begonnen als een boerderij hond in de Zwitserse bergen. Hun grote winterharde bouw en rustige aard maakte ze ideaal voor het trekken van karren, schapendrijven, vee en als een metgezel van de boer. De Berner Sennenhond is een zeer veelzijdige ras.

Karakter

De Berner Sennenhond wordt meestal aangeduid als de "Berner". Dit prachtige ras heeft een lange lijst van eigenschappen. Ze zijn sterk, behendig en zeer intelligent. Hun zachte houding en prachtige uiterlijk heeft bijgedragen aan de groeiende populariteit van dit ras. Er zijn maar weinig honden die kunnen tippen aan de opvallende verschijning van de Berner Sennenhond, hun werkvermogen en hun kameraadschap.

Temperament

Dit ras is van nature liefdevol en alert. Ze zijn over het algemeen tolerant, lief en zachtaardig. De Berner Sennenhond is uitstekend met kinderen. Echter, zoals bij elke hond, mag ze nooit alleen gelaten worden bij kleine kinderen. Ze gedijen op menselijk gezelschap en activiteit en kunnen gedragsproblemen ontwikkelen als ze verstoten worden van sociale interactie met hun familie. De Berner is beschermend maar is niet agressief, tenzij bedreigd of uitgelokt. Zij kunnen afstandelijk zijn tegenover vreemden en hebben de neiging om verlegen te zijn. Dit ras is een toegewijd lid van de familie en een gewillige helper.

Verzorging

De Berner Sennenhond moet dagelijks geborsteld worden, met extra zorg nodig tijdens hun zware rui perioden. Een periodieke bad of droge shampoo wordt aanbevolen. Vaak is het een sterk ras, maar er kunnen problemen met de gezondheid zijn zoals elleboog of heup dysplasie, kanker, of ooglid problemen. Door hun grootte en dikke vacht zijn ze uiterst gevoelig zijn voor een beroerte tijdens warmte

Vacht

De Berner Sennenhond heeft een prachtige weerbestendige tri-color dubbele vacht. De vacht is zwart met symmetrische noteringen van wit en roest en mag matig van lengte zijn. Het is heel dik en heeft een heldere natuurlijke glans. Dit ras verhaard zwaar tijdens de seizoenen.

Trainen en opvoeden

Vroege socialisatie en elementaire gehoorzaamheid zijn gewenst. Berner Sennenhonden zijn extreem gevoelig en zullen niet reageren op ruwe of hardhandige trainingsmethodes. Alle trainingen moet gegeven worden met positieve benadering zoals respect, beloning, liefde, eerlijkheid en consistentie.

Activiteit en bewegen

De Berner Sennenhond heeft een buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging, interactie en activiteit nodig. Ze vereisen minimaal een half uur intensieve lichaamsbeweging per dag evenals diverse wandelingen. Ze worden niet aanbevolen om te houden in een appartement, omdat ze behoefte hebben om te kunnen rennen en te spelen. Ze blinken uit in gehoorzaamheid, speuren, schapendrijven en behendigheid.

Kenmerken

Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Leeftijd: 8 - 10 jaar
Schofthoogte: Reu: 65 cm, Teef: 60 cm
Gewicht: 40-44 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Harry Oelen

geplaatst op 25 november 2021 | 23:33

Had even niet gekeken op de datum plaatsing maar hieronder blijken oude berichten te zijn, hoop dat er nog iemand reageert die hetzelfde probleem heeft en waarvan het misschien opgelost is.

Harry Oelen

geplaatst op 25 november 2021 | 23:31

Jacq, Ik herken je probleem, we hebben een Berner Sennen van nu 5 maand, is nu al een paar weken aan de dairree, onderzoeken gehad en niks aan de hand, weegt wel tegen de 20 kilo aan. Ons probleem is begonnen met Royal Canin, daarna op advies dierenarts Pro Plan gegeven, daarna overgeschakeld op licht verteerbaar voer voor een week en nu hebben wij de Grow Fit. Soms lijkt de ontlasting iets beter tegaan maar vaak is het nog waterig. Na vele onderzoeken zoals bloed, ontlasting en diagnostisch onderzoek weten wij dat de hond gezond is maar toch blijft de ontlasting dun..........mijn advies is een goed voer gaan geven en deze daarop houden, Grow Fit is een natuurlijke voeding zonder poespas erin en wij hopen nu dat de ontlasting met een week beter is.

jannie hoogenkamp

geplaatst op 22 juni 2014 | 18:11

onze hond van 8 jr heeft de laatste paar weken last van opvallend gedrag: s,avonds om een uur of of zeven wordt ze heel druk en nerveus ze kwijlt ontzettend veel en wordt tenslotte zo angstig en hijgt zo erg dat ze alleen nog maar weg wil ze springt bij de deur op om naar buiten te gaan , ook begint ze buiten aan het hek te vreten om het erf af te komen dit laatste is haar ook al eens gelukt, opvallend is dat ze het alleen s,avonds heeft het duurt een paar uur en dan is ze weer rustig. wie herkend dit gedrag bij een berner sennenhond?

Sadi de Berner Sennen

geplaatst op 7 januari 2014 | 00:05

Ben je op cursus geweest? Wij hebben op cursus aandachtsoefeningen geleerd om haar tijdens een wandeling terug tot rust te brengen, tevens kun je deze gebruiken bij het prettiger aan de lijn mee te lopen. Echter in de pubertijd is alles natuurlijk even anders en moet je vaak terug keren naar de eerste basis.

Vera

geplaatst op 20 november 2013 | 23:43

We hebben een Berner van 8 maanden die niet echt graag wandelt en ook steeds opspringt en in je arm bijt als hij aan het wandelen is. Soms gaat het echt goed en dan ineens worden zijn ogen rood en springt hij tegen je. Heel vervelend. Verder kent hij begrippen zoals zit lig en soms ook blijf . Hij was ook heel snel zindelijk. Hoe leer ik hem aangenaam wandelen?

Zwaan

geplaatst op 27 oktober 2013 | 12:57

Een vraagje, onze hond gaat bij mensen die hij niet kent naar achteren lopen. Bij bekende( Fam.) laat hij dit niet zien. Is dit normaal gedrag?

Linda

geplaatst op 23 oktober 2013 | 15:41

wij hebben ook een berner van nu 4 jaar, toen wij hem kregen ook veel diaree hebben toen eten van eukanuba genomen lam en rijst en alles was klaar. kleine tip wij hebben ook vanalles geprobeerd tot we dit namen en alles was goed.

Jacq

geplaatst op 14 mei 2013 | 12:04

We hebben een berner sennen pup nu van bijna 6 maanden. Gaat vdrst goed,maar ze weegt veel te licht..ze weegt nu bijna 12 kilo pas ipv dat ze al rond de 20 moet zitten.. Steeds diarree en dierenarts getest op parasiten en wormen maar niks..eten doet ze goed maar moet wel iets doorde brokkenzitten zoal puppy vlees of wat we nu geven rijst met pens of kip maar niks helpt.. Ze niet ziek,geen koorts. Ze begint nu wat speelser te worden maaris erg sloom om mee nou buiten te gaan..dan moeten we ze haast dwingen om mee te gaan om dr behoefte te doen.. Wie weet advies? Dierenarts zeg bloedonderzoek en buikecho.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test