Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond: alles wat je wilt weten over dit ras.

Rasbeschrijving van de Berner Sennenhond

De exacte oorsprong van dit ras is onbekend, maar velen geloven dat hun bestaan is begonnen als een boerderij hond in de Zwitserse bergen. Hun grote winterharde bouw en rustige aard maakte ze ideaal voor het trekken van karren, schapendrijven, vee en als een metgezel van de boer. De Berner Sennenhond is een zeer veelzijdige ras.

Karakter van een Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond wordt meestal aangeduid als de "Berner". Dit prachtige ras heeft een lange lijst van eigenschappen. Ze zijn sterk, behendig en zeer intelligent. Hun zachte houding en prachtige uiterlijk heeft bijgedragen aan de groeiende populariteit van dit ras. Er zijn maar weinig honden die kunnen tippen aan de opvallende verschijning van de Berner Sennenhond, hun werkvermogen en hun kameraadschap.

Temperament van een Berner Sennenhond

Dit ras is van nature liefdevol en alert. Ze zijn over het algemeen tolerant, lief en zachtaardig. De Berner Sennenhond is uitstekend met kinderen. Echter, zoals bij elke hond, mag ze nooit alleen gelaten worden bij kleine kinderen. Ze gedijen op menselijk gezelschap en activiteit en kunnen gedragsproblemen ontwikkelen als ze verstoten worden van sociale interactie met hun familie. De Berner is beschermend maar is niet agressief, tenzij bedreigd of uitgelokt. Zij kunnen afstandelijk zijn tegenover vreemden en hebben de neiging om verlegen te zijn. Dit ras is een toegewijd lid van de familie en een gewillige helper.

Verzorging van een Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond moet dagelijks geborsteld worden, met extra zorg nodig tijdens hun zware rui perioden. Een periodieke bad of droge shampoo wordt aanbevolen. Vaak is het een sterk ras, maar er kunnen problemen met de gezondheid zijn zoals elleboog of heup dysplasie, kanker, of ooglid problemen. Door hun grootte en dikke vacht zijn ze uiterst gevoelig zijn voor een beroerte tijdens warmte

Vacht van een Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond heeft een prachtige weerbestendige tri-color dubbele vacht. De vacht is zwart met symmetrische noteringen van wit en roest en mag matig van lengte zijn. Het is heel dik en heeft een heldere natuurlijke glans. Dit ras verhaard zwaar tijdens de seizoenen.

Trainen en opvoeden van een Berner Sennenhond

Vroege socialisatie en elementaire gehoorzaamheid zijn gewenst. Berner Sennenhonden zijn extreem gevoelig en zullen niet reageren op ruwe of hardhandige trainingsmethodes. Alle trainingen moet gegeven worden met positieve benadering zoals respect, beloning, liefde, eerlijkheid en consistentie.

Activiteit en bewegen van een Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond heeft een buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging, interactie en activiteit nodig. Ze vereisen minimaal een half uur intensieve lichaamsbeweging per dag evenals diverse wandelingen. Ze worden niet aanbevolen om te houden in een appartement, omdat ze behoefte hebben om te kunnen rennen en te spelen. Ze blinken uit in gehoorzaamheid, speuren, schapendrijven en behendigheid.

Kenmerken van een Berner Sennenhond

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd:8 - 10 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 65 cm, Teef: 60 cm
  • Gewicht: 40-44 kg
Grootte:
5
Beweging:
2
Waakhond:
3
Onderhoud:
3
Sociaal:
3

Welke ziektes komen voor bij een Berner Sennenhond

Van een Berner Sennenhond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test