Mastceltumoren

Mastceltumoren bij de hond

Wat is nou eigenlijk een mastceltumor?
De mastceltumor is een vrij vaak voorkomende aandoening . Het zijn kleine gezwellen die in of vlak onder de huid zitten. Waarom  mastceltumoren onstaan is niet bekend. Eigenlijk kan elke hond ze krijgen. Vaker komen ze voor bij, Bulldoggen, Boxers,  Cocker Spaniels en Golden Retrievers.

Symptomen

Het is niet bekend wat de symptomen zijn van Mastceltumoren . Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Diagnose

Het kan alleen vastgesteld worden middels een cytologie. Met een dunne naald zuigt de dierenarts wat cellen uit de bult en laat deze onderzoeken. Als er veel mastcellen inzitten , dan is het mastceltumor. Mastcellen komen gewoon in het lichaam voor en zorgen voor allergische reacties. Bijvoorbeeld,  bij een prik van een bij, dan infiltreren de mastcellen zich op die plaats. Deze mastcellen geven stoffen af die zorgen voor een bekende reactie (zwelling, jeuk en roodheid).

Behandeling

Eerst kan bloedonderzoek plaatsvinden en vervolgens het ruimschoots weghalen van de tumor. Als het weggehaald is, zal een verdere behandeling niet nodig zijn. In het geval dat de uitlopers niet helemaal weggehaald konden worden  kan een nieuwe operatie aanbevolen worden.
Bij Graad 2 en Graad 3, de kwaadaardige tumoren kan ook chemotherapie of bestraling plaatsvinden. Dit kan alleen maar bij een specialist. Bij verwijderen en bestraling van Graad 2 tumoren hebben honden een overlevingstijd van 5 jaar.

Bij Graad 3 de meest kwaadaardige vorm, kunnen honden worden behandeld met medicatie. Niet om ze te kunnen genezen, maar wel om het effect van de tumor en de uitzaaiing tegen te gaan.

Prognose

Een nare eigenschap van Mastceltumoren zijn uitlopertjes in de huid die onzichtbaar zijn. Daarom wordt de tumor ruim weggehaald (minimaal 3 cm rondom). Vaak betekent dit het weghalen van een stukje spier.

Als de tumor eruit is, wordt deze opgestuurd vanwege twee belangrijke redenen:
 1. Is de tumor in zijn geheel verwijderd, dus met alle uitlopertjes
 2. Om de vooruitzichten van de hond in te kunnen schatten. De patholoog kan inschatten hoe agressief de tumor zich zal gedragen.


Op basis van bovenstaande kan de volgende prognose gegeven worden:

 1. Graad I
  Deze vorm is het minst kwaadaardig. uitzaaiingen komen nauwelijks voor. Dit is gelukkig de meest voorkomende vorm (+ 90%) . Als het volledig weggehaald is heeft de hond verder geen problemen. 
 2. Graad II:
  Deze vorm is minder vriendelijk. Een aantal wat niet bekend is zaait uit naar andere organen (voornamelijk milt, beenmerg, lymfeknopen). Bij ca de helft van alle honden waar de tumor volledig is weggehaald, komen ondanks de goede zorgen de tumoren weer terug binnen tien maanden. Als dit niet het geval is, bestaat er een grote kans dat ze de 1e vijf jaar ook niet meer terugkomen. 
 3. Graad III:
  Deze is kwaadaardig en vervelend. De prognose is slecht. Door uitzaaiingen over het lichaam overleven de meeste honden het eerste jaar niet. Dit type komt gelukkig het minste voor.
Bron foto:Joel Mills, Mast cell tumor side, CC BY-SA 3.0

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Mastceltumoren te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Heb jij vragen of tips? Meld ze dan gerust

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook