Retina dysplasie (RD) bij de hond

Retina dysplasie (RD)

Retina dysplasie (RD)

Retina dysplasie is een aandoening waarbij er afwijkingen zijn in de ontwikkeling van het netvlies van de hond. Het netvlies is het lichtgevoelige weefsel aan de binnenkant van het oog en is verantwoordelijk voor het omzetten van licht in elektrische signalen die naar de hersenen worden verzonden. Bij honden met retinadysplasie kan het netvlies onvolledig of onjuist zijn ontwikkeld, wat kan leiden tot afwijkingen in het gezichtsvermogen.
Er zijn verschillende vormen van retinadysplasie bij honden, waaronder total retinal dysplasia (TRD) en focal retinal dysplasia (FRD). TRD is een ernstige vorm waarbij het netvlies volledig onvolledig is ontwikkeld en de hond is blind. FRD is een mildere vorm waarbij er afwijkingen zijn op beperkte gebieden van het netvlies en de hond kan soms enig gezichtsvermogen behouden.

Retinadysplasie kan aangeboren zijn of verworven worden als gevolg van beschadiging van het netvlies na de geboorte. Sommige rassen, zoals Duitse Herders, Rottweilers en Shetland Sheepdogs, lijken een verhoogd risico te hebben op retinadysplasie.

Symptomen van retina dysplasie (rd) bij de hond

De symptomen van retinadysplasie bij honden kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Sommige honden met retinadysplasie hebben geen duidelijke symptomen, terwijl anderen problemen hebben met het zien of de ogen op een abnormale manier bewegen. Enkele van de symptomen van retinadysplasie bij honden kunnen zijn:
  1. Afwijkingen in het oog, zoals witte vlekken op het iris (de kleur van het oog) of kleine, onregelmatige bloedvaten op het netvlies
  2. Abnormale bewegingen van de ogen, zoals nystagmus (snelle, ongecoördineerde bewegingen van de ogen)
  3. Verminderd gezichtsvermogen, zoals moeite hebben om obstakels te vermijden of moeite hebben om te zien in het donker
  4. Problemen met het oogleden, zoals moeite hebben om ze helemaal te sluiten of het oogleden niet op de juiste manier bewegen
  5. Oogontsteking of roodheid van het oog

Diagnose van retina dysplasie (rd) bij de hond

De diagnose van retinadysplasie bij honden wordt meestal gesteld door een dierenarts met behulp van oogonderzoeken. Tijdens het oogonderzoek zal de dierenarts het oog van de hond onderzoeken met een oogspiegel en een lichtbron om te zoeken naar afwijkingen in het netvlies.

Er zijn ook speciale tests die de dierenarts kan gebruiken om het gezichtsvermogen van de hond te evalueren, zoals de fluorescent-angiografie-test. Bij deze test wordt een fluorescerende stof in het bloed geïnjecteerd en de hond wordt onder een speciale lamp geplaatst om te zien hoe het bloed stroomt door het netvlies. Deze test kan helpen om afwijkingen in het netvlies te identificeren. Soms kan de dierenarts ook een röntgenfoto of een MRI (magnetic resonance imaging) van het oog maken om de structuur van het oog te bekijken en om te zien of er andere aandoeningen zijn die de oogproblemen van de hond kunnen verklaren.

Behandeling van retina dysplasie (rd) bij de hond

Er is geen genezing voor retinadysplasie bij honden, dus de behandeling is gericht op het verminderen van de effecten van de aandoening op het gezichtsvermogen van de hond. De behandeling kan bestaan uit het gebruik van medicijnen om de achteruitgang van het gezichtsvermogen te vertragen, of chirurgie om het gezichtsvermogen te verbeteren. Een medicijn dat vaak wordt gebruikt bij honden met retinadysplasie is atropine. Atropine kan het gezichtsvermogen van de hond verbeteren door de spieren in het oog te ontspannen en de bloedvaten in het netvlies te verwijden. Sommige honden hebben echter bijwerkingen van atropine, zoals droge mond en verminderde speekselproductie, dus het is belangrijk om deze medicatie onder nauwgezette medische begeleiding te gebruiken.

In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om het gezichtsvermogen van de hond te verbeteren. Een voorbeeld van een chirurgische behandeling is de scleral buckling-procedure, waarbij de chirurg de oogbol van de hond indrukt om de druk op het netvlies te verminderen en het gezichtsvermogen te verbeteren. Deze procedure kan echter risico's hebben, zoals infectie of bloeding, dus het is belangrijk om de voors en tegens te overwegen voordat u besluit om chirurgie te ondergaan.

Progonose van retina dysplasie (rd) bij de hond

De prognose voor honden met retinadysplasie hangt af van de ernst van de aandoening en de effecten op het gezichtsvermogen van de hond. Sommige honden met retinadysplasie hebben geen duidelijke symptomen en behouden hun gezichtsvermogen, terwijl anderen blind kunnen worden als gevolg van de aandoening.

Preventie van retina dysplasie (rd) bij de hond

Er zijn geen manieren om retinadysplasie bij honden volledig te voorkomen, aangezien de aandoening vaak aangeboren is. Sommige rassen, zoals Duitse Herders, Rottweilers en Shetland Sheepdogs, lijken een verhoogd risico te hebben op retinadysplasie, dus het is belangrijk om deze uit te sluiten van de fok.
Bronnen:

Welke rassen zijn vatbaar voor retina dysplasie (rd)

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor retina dysplasie (rd)

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook