De Anatolische Herder: indrukwekkende beschermer van kuddes

Alles wat je wilt weten over de Anatolische herder (Kangal)

Over de Anatolische herder (Kangal)

De Anatolische herder (Kangal) werd gefokt om als bewaker te dienen voor zowel de goederen als het vee. Dit ras staat er bekend om dat ze zelfstandig zeer goed beslissen kunnen nemen, alsmede door hun vermogen om moeilijke klimaten te weerstaan. Dit laatste was noodzakelijk vanwege het nomadische leven van eigenaren. Dit oude ras wordt beschouwd als het nationale embleem van Turkije.

Ze zijn enorm krachtig en lenig en hebben een sterk uithoudingsvermogen en een onafhankelijke aard. Anatolische herders staan bekend om hun beveiligingsinstincten en hun waakzaamheid en ze worden vaak gebruikt als waakhonden op boerderijen en in beveiligde gemeenschappen. Hoewel ze geweldige waakhonden zijn, hebben ze ook een zachte en loyale kant en ze kunnen hechte banden vormen met hun baasjes.

Wat kost een Anatolische herder (Kangal)

De kosten voor een Anatolische herder (Kangal) kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Anatolische herder (Kangal) ergens tussen de € 700 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Anatolische herder (Kangal)

De Anatolische herder is een groot en robuust ras dat beschikt over een indrukwekkend uithoudingsvermogen en grote wendbaarheid. Deze honden zijn zelfverzekerd, betrouwbaar, trots en hardwerkend, en worden vaak beschouwd als een majestueus en nobel ras.

Een van de opvallende kenmerken van de Anatolische herder is hun veelzijdigheid. Deze honden zijn in staat om verschillende taken uit te voeren, zoals die van metgezel, beschermer van familie en erf, en zelfs als showhond.

Deze veelzijdigheid is een bewijs van de vele kwaliteiten die de Anatolische herder heeft, waaronder hun vastberadenheid en toewijding om te werken. Deze eigenschappen stellen hen in staat om hun taken uit te voeren op een manier die betrouwbaar en effectief is.

Temperament van een Anatolische herder (Kangal)

De Anatolische herder is een ras dat bekend staat om zijn trouw, toewijding en intelligentie. Deze honden zijn over het algemeen rustig, aanhankelijk en dapper, en hechten veel waarde aan hun familie, huis en territorium. Ze zijn van nature beschermend en bezitterig en hebben de neiging om luid te blaffen.

Hoewel Anatolische herders over het algemeen goed opschieten met andere huisdieren, kunnen ze wantrouwig zijn tegenover vreemden. Dit kan resulteren in een achterdochtige houding en overmatig blaffen wanneer er onbekende mensen in de buurt zijn.

Het is belangrijk om te weten dat deze honden koppig en dominant kunnen zijn en daarom niet worden aanbevolen voor sedentaire, apathische of onervaren hondenbezitters. Een goede socialisatie en training zijn essentieel om deze honden goed op te voeden en hun gedrag te beheren.

Verzorging van een Anatolische herder (Kangal)

De verzorging van een Anatolische herder is een belangrijk onderdeel van het houden van dit ras. Deze honden moeten minstens een keer per week worden geborsteld, vooral tijdens de zware rui. Het is belangrijk om hun vacht te onderhouden om klitten en overtollige haren te voorkomen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het wassen van deze honden alleen moet worden gedaan als het absoluut noodzakelijk is. Dit komt omdat de Anatolische herder gevoelig is voor vlooien, teken en vliegenbeten, en het wassen van de vacht kan de beschermende oliën van de huid van de hond verwijderen.

Daarnaast moeten eigenaren van Anatolische herders zich bewust zijn van de aanleg van dit ras voor heupdysplasie. Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten van de hond niet goed ontwikkeld zijn, wat kan leiden tot pijn en kreupelheid. Het handhaven van een gezond gewicht is belangrijk om de ontwikkeling van deze aandoening te voorkomen of te beperken.

Vacht van een Anatolische herder (Kangal)

De Anatolische herder is een ras dat voorkomt met twee verschillende vachtsoorten: de korte en ruwe variant. De korte vacht is ongeveer één centimeter lang, terwijl de ruwe vacht ongeveer vier centimeter lang is.

Een kenmerk van deze honden is dat de haren in de hals langer en dikker zijn dan die op de rest van het lichaam. De vacht van de Anatolische herder heeft ook een dubbele laag, waarbij de ondervacht dikker is dan de bovenvacht.

Het is belangrijk om de vacht van de Anatolische herder goed te onderhouden, omdat deze honden gevoelig zijn voor vlooien, teken en andere parasieten. Regelmatig borstelen en kammen kan helpen om klitten te voorkomen en de gezondheid van de vacht te behouden.

Trainen en opvoeden van een Anatolische herder (Kangal)

De Anatolische herder is een ras dat vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining nodig heeft. Hoewel deze honden intelligent zijn, zullen ze niet reageren op hardhandige methoden of ruwheid.

Het is belangrijk om deze honden te trainen met respect, stevigheid, eerlijkheid, geduld, consistentie en liefde. Een toekomstig eigenaar moet ervaring hebben om het gedrag van de Anatolische herder te beheren en hun potentieel als een betrouwbare beschermer en metgezel te maximaliseren.

De training van Anatolische herders moet ook gericht zijn op het beheren van hun beschermende en territoriale instincten. Goede socialisatie en training kunnen deze honden helpen om adequaat te reageren op verschillende situaties en mensen die ze ontmoeten, zonder hun beschermende instincten te overweldigen.

Activiteit en bewegen van een Anatolische herder (Kangal)

De Anatolische herder is een ras dat een grote hoeveelheid lichaamsbeweging nodig heeft en gedijt op het krijgen van werk. Deze honden worden niet aanbevolen voor het leven in een appartement, flat of woning in de stad. Ze doen het het beste in een landelijke omgeving waar ze kunnen rondrennen en ravotten, of in een huis met een grote tuin.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de Anatolische herder van nature een werkende hond is. Deze honden zijn gefokt om te werken op boerderijen en andere landelijke omgevingen, waar ze taken hadden als het beschermen van vee en het bewaken van eigendommen. Als ze niet de kans krijgen om te werken en zich te bewegen, kunnen ze zich vervelen en destructief gedrag gaan vertonen.

Voor eigenaren van Anatolische herders is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hun honden voldoende lichaamsbeweging krijgen en mentaal gestimuleerd worden. Lange wandelingen, speeltijd in de tuin en werken aan gehoorzaamheidstraining kunnen allemaal bijdragen aan het welzijn van deze honden.

Kenmerken van een Anatolische herder (Kangal)

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 74-81 cm. Teef: 71-79 cm
  • Gewicht: Reu: 50-65 kg. Teef: 40-55 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Anatolische herder (Kangal)

De Anatolische herder (Kangal) is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Anatolische herder (Kangal) is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test