Allergieen bij de hond

Allergieen

Allergische reacties komen erg veel voor bij de hond . Er zijn heel veel allergieën bij honden bekend en de meesten komen vaak voor bij bepaalde rassen.

Atopieis een allergie van de huid op stofdeeltjes die in de lucht zitten, zoals bepaalde dieren, planten of pollen. Het is een vaak voorkomende ziekte en komt frequent voor bij sommige rassen zoals de retrievers en de West-Highland white terrier.

Een allergie voor voedsel is een allergie aan opgenomen voedings-stoffen, bijvoorbeeld kippenvlees of rundervlees.

Een allergische reactie, die op een bepaalde plaats op de huid voorkomt en die komt door een bepaalde stof noemt men contact-allergie. Een andere allergie die erg vaak voorkomt is een allergie voor vlooien.
Een bijzondere vorm van allergieën zijn de auto-immune ziektes: de hond bouwt hierbij afweer op tegen lichaamseigen cellen of bestanddelen. 

Symptomen van allergieen bij de hond

De klinische tekens van een allergische reactie zijn afhankelijk van het lichaamsdeel dat aangetast is en van de oorzaak.
Allergieën van de huid, bijvoorbeeld atopie, allergie voor voedsel en contactallergie daarvan zijn de signalen jeuk. Dit gaat samen met zwelling, warmte en met roodheid. De allergie kan een uitlokkende factor zijn voor infecties van de huid.

Huidallergieën gaan vaak samen met oor-ontstekingen. Een allergie voor vlooien kun je vaak herkennen aan een 'kerstboom patroon' op de achterkant van de rug. De hond die gaat bijten op de rug en dan trekt hij het haar er uit. Hierdoor krijgt hij een ontstoken huid die rood ziet en door de ontsteking vallen de haren eruit.

Voedselallergie komt tot uiting in twee vormen: Braken of diarree en een huid die jeukt.
Als de oogleden of het gezicht plotseling gaan zwellen  kan dit ook een sein zijn van een allergische reactie en kan in extreme gevallen problemen geven met de ademhaling, waardoor de hond in sommige gevallen kan stikken.
Auto-immuunziektes kunnen zeer erge symptomen veroorzaken over het hele lichaam.

Diagnose van allergieen bij de hond

De diagnose van allergieën  is voor de dierenarts soms een uitdaging. Er zijn namelijk vele ziektes die lijken op allergische reacties en deze moet eerst worden uitgesloten.

Als er sprake is van een allergie voor voedsel, dan zal de hond acht weken op een dieet moeten en hij mag dan ook niks anders krijgen.

Een speciale huidtest kan voor de diagnose van atopie nodig zijn. Met deze test kan men dan aantonen voor welke stof(fen) de hond een allergie heeft.

Behandeling van allergieen bij de hond

Het hangt van de oorzaak af, maar men moet proberen om de hond weg te houden van de stof(fen) die de allergische reactie, het allergeen, veroorzaakt.

Bij een allergie voor voedsel betekent dit een aangepast dieet waar je je dan echt aan moet houden.

Het vermijden van het allergeen is lastig bij atopie, omdat het het hier om lucht-deeltjes gaat . Een eventuele behandeling is om te proberen om de hond  minder gevoelig te maken aan het allergeen, de allergenen.  De behandeling heeft vaak niet het het goede effect en de kosten zijn hoog. Vaak zal men corticosteroïden geven om de allergische reactie(s) te stoppen, terug te brengen.

Bij een vlooienallergie is het noodzakelijk dat men grondig behandeld tegen vlooien.

Men kan ook proberen om de hond te desensibiliseren of proberen om hem niet meer gevoelig te maken. Maar, dit kan alleen maar als men de stof die de allergie opwekt heeft kunnen identificeren. Simpel gezegd: men probeert de immuniteit van de hond voor deze allergenen uit te putten door een hoge dosis hiervan toe te dienen bij de hond. Dit kan uiteraard zeer gevaarlijk zijn en of de behandeling aanslaat, dat is niet te garanderen.

Bij auto-immune ziekten is het niet mogelijk om de hond niet in contact te laten komen met het allergeen, aangezien het allergeen een onderdeel is van het lichaam. De enige optie is het toedienen van medicatie die de immuniteit moet onderdrukten.

Prognose van allergieen bij de hond

Een allergie is een aandoening die voor de rest van zijn leven bij de hond zal blijven. Genezing van een allergische aandoening is niet mogelijk (behalve door desensibilisatie). Het hangt dus af van de behandeling die mogelijk is en de reden van de allergie, of de prognose positief of negatief zal zijn. Als het mogelijk is de hond apart te houden van datgene waar hij allergisch voor is, dan zijn vooruitzichten zeer goed. Als dat niet het geval is, is het mogelijk dat de hond, ondanks zware medicijnen problemen kan blijven houden. Bij een allergie van de huid is het mogelijk dat de hond blijft krabben, waardoor hij weer schade krijgt aan de huid, zoals het verdikken van de huid en dat de gevoeligheid tot infecties toeneemt.

Preventie van allergieen bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Allergieen bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Nova Scotia Ducktolling Retriever pups

Half december zullen wij pups hebben van ons teefje en onze reu.Beide zijn onze gezelschapshonden.Pu

Herplaatsing ,reeds getrainde border Collie

Isa een teefje ,10maanden ,heb ik weggehaald omdat er teveel Junior pups zaten ,ze is nu ongeveer 6