De Sabueso Espagnol: een plezierig en aanhankelijk ras

Alles wat je wilt weten over de Sabueso Espagnol

Over de Sabueso Espagnol

De Sabueso Espagnol, ook wel bekend als de Spaanse lopende hond, is een oud ras dat al eeuwenlang in Spanje wordt gefokt. Het ras werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild, zoals herten en zwijnen. De honden werden gebruikt om het wild op te sporen en te achtervolgen totdat de jager het kon neerschieten. Het Spaanse woord Sabueso betekent "speuren". 

Het ras heeft een sterke neus en een uitstekend uithoudingsvermogen, waardoor het zeer geschikt was voor de jacht in de bergen en bossen van Spanje. De Sabueso Espagnol is nog steeds een populair jachthondenras in Spanje en wordt ook wel gebruikt als gezelschapshond.

De Sabueso Espagnol heeft een karakteristiek uiterlijk, met een kortharige vacht die meestal wit is met oranje of citroengele vlekken. De honden hebben lange oren en een sterke neus, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor het opsporen van wild.

Er is weinig bekend over de geschiedenis van het ras, maar het is waarschijnlijk dat het afstamt van oudere Spaanse jachthondenrassen. Tegenwoordig is de Sabueso Espagnol een zeldzaam ras buiten Spanje, maar er zijn fokkers die zich richten op het behoud van het ras en het stimuleren van zijn populariteit in andere delen van de wereld.

Wat kost een Sabueso Espagnol

De kosten voor een Sabueso Espagnol kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Sabueso Espagnol ergens tussen de € 500 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Sabueso Espagnol

De Sabueso Espagnol is een hond met een bijzonder karakter. Hij is rustig en zelfverzekerd, en straalt een bepaalde kalmte uit. Dit maakt hem tot een uitstekende huishond. Maar laat je niet misleiden door zijn rustige voorkomen: als jachthond is hij moedig en dapper, en gaat hij zonder angst op zijn prooi af.

De Sabueso Espagnol is een echte gezinshond. Hij is vriendelijk en aanhankelijk, en hecht zich sterk aan zijn baasjes. Deze hond vindt het heerlijk om deel uit te maken van het gezin, en zal altijd in de buurt willen zijn. Met kinderen gaat hij doorgaans goed om, mits hij op jonge leeftijd aan hen is gewend. De Sabueso Espagnol is dan ook een uitstekende keuze voor gezinnen met kinderen.

Als jachthond heeft de Sabueso Espagnol een goed ontwikkeld reukvermogen en een enorme drive. Hij is zeer gefocust op zijn werk, en zal alles doen om zijn baasje te helpen bij de jacht. Maar ook als huishond kan hij nog steeds deze eigenschappen hebben, en zal hij graag willen werken. Het is daarom belangrijk om hem voldoende beweging en mentale stimulatie te bieden, zodat hij zich niet gaat vervelen.

Temperament van een Sabueso Espagnol

De Sabueso is een plezierige en aanhankelijk hond. Oorspronkelijk werd het ras voornamelijk gebruikt als werkhond en dit heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat het nog niet zo bekend is als huishond. Toch is de Sabueso Espagnol een uitstekende keuze als gezinshond gebleken. Het ras past zich namelijk gemakkelijk aan en is een zeer plezierige en aanhankelijke hond.

De Sabueso staat bekend om zijn vriendelijke en zelfstandige temperament. Het is een trouw huisdier die graag energiek en volhardend te werk gaat. Daarnaast is deze hond eigengereid en vol zelfvertrouwen. Toch zal de Sabueso Espagnol zich gemakkelijk aanpassen aan zijn omgeving en is het een rustige en kalme hond in huis.

Verzorging van een Sabueso Espagnol

De Sabueso Espagnol heeft niet veel verzorging nodig. Zijn korte, gladde vacht is gemakkelijk te onderhouden en hoeft alleen af en toe geborsteld te worden om losse haren te verwijderen. Wassen is slechts af en toe nodig. De oren van de Sabueso moeten regelmatig gecontroleerd worden en indien nodig schoongemaakt worden om infecties te voorkomen. De nagels moeten regelmatig geknipt worden om te voorkomen dat ze te lang worden en de poten moeten gecontroleerd worden op wondjes of irritaties. De tanden van de Sabueso moeten ook regelmatig worden gepoetst om tandsteen te voorkomen. Zorg er ook voor dat de Sabueso voldoende beweging krijgt om hem gezond en fit te houden.

De Sabueso Espagnol is een gezonde hond, en heeft over het algemeen weinig gezondheidsproblemen. Er zijn wel enkele erfelijke aandoeningen waar het ras gevoelig voor is, zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie. Het is daarom belangrijk om bij de fokker te informeren naar de gezondheid van de ouderdieren en eventuele testresultaten.

Vacht van een Sabueso Espagnol

De vacht van de Sabueso Espagnol is een kenmerkende eigenschap van dit ras. De korte, dichte en dikke vacht is wit en oranje gekleurd, waarbij één van de twee kleuren overheerst. De kleur is verspreid in onregelmatige vlekken, wat zorgt voor een uniek en opvallend uiterlijk. Vooral de oranje kleur kan variëren van een heldere, bijna citroenachtige tint tot een diepere, kastanjekleurige tint.

Trainen en opvoeden van een Sabueso Espagnol

De Sabueso Espagnol is van nature een zelfstandige hond met een eigen wil. Het is daarom belangrijk om vanaf het begin van de opvoeding duidelijk te zijn en consequent te blijven. Beloning en positieve bekrachtiging werken over het algemeen het beste bij dit ras. De Sabueso heeft een sterke neus en een groot jachtinstinct, dus het is belangrijk om hem te leren om op commando te blijven en niet achter wild aan te gaan. Socialisatie is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de Sabueso zich op zijn gemak voelt bij verschillende mensen en dieren. Trainingen moeten leuk en afwisselend zijn, omdat de Sabueso snel verveeld kan raken en zijn interesse verliest.

Activiteit en bewegen van een Sabueso Espagnol

De Sabueso Espagnol is een actieve hond die van nature graag in beweging is. Als jachthond heeft dit ras veel energie en uithoudingsvermogen, wat zich vertaalt in de behoefte aan voldoende lichaamsbeweging. Het is dan ook belangrijk om de Sabueso dagelijks voldoende beweging te geven, bijvoorbeeld door middel van wandelingen, spelen en eventueel sporten. Dit is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid van de hond, maar ook voor zijn mentale welzijn.

Het is echter wel belangrijk om de Sabueso tijdens het uitlaten goed in de gaten te houden, aangezien dit ras van nature erg jachtinstinct heeft. Het kan daarom verstandig zijn om de hond aangelijnd uit te laten en hem niet los te laten lopen in de buurt van dieren in het wild. Daarnaast is het aan te raden om de hond voldoende uitdaging te bieden tijdens de wandelingen, bijvoorbeeld door middel van speurspelletjes of trainingsoefeningen.

Kenmerken van een Sabueso Espagnol

  • Rasgroep: Lopende honden en zweethonden
  • Leeftijd: 11-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 52-60 cm. Teef: 48-53 cm
  • Gewicht: Reu: 20-25 kg. Teef: 20-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Sabueso Espagnol

De Sabueso Espagnol is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Sabueso Espagnol is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Steffen Heinz Caronna, Sabueso Espanol, CC BY 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test