De Australische Kelpie: zeer wendbaar en overmoeibaar

Alles wat je wilt weten over de Australische Kelpie

Over de Australische Kelpie

De Australische Kelpie is een ras dat ontwikkeld is in Australië in 1870 en staat bekend om zijn natuurlijke instinct om te bewaken en hoeden. Dit ras is zeer capabel om te werken met verschillende dieren, zoals pluimvee, geiten, schapen, runderen en rendieren. In hun geboorteland Australië zijn ze het meest populaire ras en ook in verschillende andere landen worden ze gewaardeerd vanwege hun kwaliteiten als herdershond.

Wat kost een Australische Kelpie

De kosten voor een Australische Kelpie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Australische Kelpie ergens tussen de € 800 en de € 1.000 zal liggen.

Karakter van een Australische Kelpie

De Australische Kelpie is een ras met scherpe zintuigen en een alerte uitdrukking. Dit ras staat bekend om zijn uithoudingsvermogen en heeft een onuitputtelijke energie. Ondanks hun compacte en gespierde lichaam zijn ze zeer lenig en veelzijdig. De Australische Kelpie wordt beschouwd als een van de best presterende middelgrote herdershonden.

De Australische Kelpie heeft een intelligent en levendig karakter. Dit ras is zeer toegewijd en hecht zich sterk aan hun baasjes en gezin. Ze zijn onafhankelijk, waardoor ze soms koppig kunnen zijn, maar ze zijn ook gehoorzaam en gemakkelijk te trainen als ze op de juiste manier worden benaderd.

Temperament van een Australische Kelpie

De Australische Kelpie is niet alleen een uitstekende werkhond, maar ook een trouwe en vriendelijke metgezel. Dit ras staat bekend om hun onuitputtelijke energie en sterke werkinstinct. Ze zijn mild gemanierd en zeer toegewijd aan hun baasjes. Australische Kelpies kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits ze goed zijn opgevoed. Hoewel ze niet agressief zijn, zijn ze wel beschermend en bereid om hun baasje te verdedigen, zelfs als dat risico's met zich meebrengt.

Verzorging van een Australische Kelpie

De Australische Kelpie vereist af en toe borstelen. Wassen mag alleen gedaan worden als het absoluut noodzakelijk om schade aan de vacht en de huid te voorkomen.

Vacht van een Australische Kelpie

De Australische Kelpie heeft een korte, dichte en weerbestendige vacht die kan variëren in kleur van zwart, chocoladebruin, rood, blauw tot fawn. Sommige Kelpies hebben witte aftekeningen op hun borst en poten. De vacht heeft minimale verzorging nodig, maar een regelmatige borstelbeurt zal helpen om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.

Fawn is een Engelse term die verwijst naar een bepaalde kleur van de vacht van een hond. Het wordt gebruikt om te verwijzen naar een lichtbruine of beige kleur met een vleugje roodachtige tinten.

Trainen en opvoeden van een Australische Kelpie

De Australische Kelpie is een intelligent en zelfstandig ras dat veel mentale en fysieke stimulatie nodig heeft. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed functioneren in sociale situaties en gehoorzaam zijn aan hun baasjes. Het gebruik van agressieve of harde trainingsmethoden wordt niet aanbevolen en kan zelfs averechts werken. Het is belangrijk om training te geven met standvastigheid, eerlijkheid en consistentie om ervoor te zorgen dat de Kelpie zich goed ontwikkelt en gehoorzaam blijft.

Activiteit en bewegen van een Australische Kelpie

De Australische Kelpie is een hond met een sterke natuurlijke drang om te bewegen en te werken. Daarom zijn ze niet geschikt om te worden gehouden in een appartement of woning in de stad. Dit ras heeft voldoende ruimte nodig om te rennen en te spelen. Een landelijke omgeving met veel ruimte en mogelijkheden om actief te zijn is daarom ideaal voor de Kelpie. Bovendien hebben ze dagelijks een buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ze zijn het gelukkigst wanneer ze mogen werken voor hun baas en hun natuurlijke vaardigheden kunnen gebruiken.

Kenmerken van een Australische Kelpie

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 46-51 cm. Teef: 43-48 cm
  • Gewicht: Reu: 11-20 kg. Teef: 11-20 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test