De Mountain Cur: een zeer betrouwbare en vastberaden hond

Alles wat je wilt weten over de Mountain Cur

Over de Mountain Cur

De Mountain Cur is een hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit de bergachtige regio's van het oosten van de Verenigde Staten. Het ras werd ontwikkeld voor het jagen op kleine en middelgrote wildsoorten, zoals eekhoorns, wasberen en opossums. Het ras stamt waarschijnlijk af van de Engelse Terrier, de Foxhound en de Europese Laika-honden.

Hoewel de precieze oorsprong van de Mountain Cur niet bekend is, wordt aangenomen dat het ras is ontstaan in de Appalachen in de jaren 1800. In die tijd waren honden die geschikt waren voor de jacht erg populair bij de lokale bevolking, die zich voornamelijk bezighield met de jacht om te overleven.

In de loop der jaren is het ras verder ontwikkeld en aangepast aan de behoeften van de jagers in de regio. Tegenwoordig wordt de Mountain Cur nog steeds gebruikt als jachthond, maar ook als gezelschapshond. Het ras staat bekend om zijn intelligentie, energie en trouwe aard.

De Mountain Cur is tot op heden nog geen FCI erkend ras. De Mountain Cur wordt erkend door verschillende nationale organisaties, waaronder de United Kennel Club (UKC) in de Verenigde Staten. De UKC erkent de Mountain Cur als een ras dat geschikt is voor jacht- en gezelschapsdoeleinden. Andere organisaties die de Mountain Cur erkennen zijn onder andere de National Kennel Club en de American Canine Association.

Wat kost een Mountain Cur

De kosten voor een Mountain Cur zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Mountain Cur.

Karakter van een Mountain Cur

De Mountain Cur staat bekend om zijn energieke, intelligente en trouwe karakter. Het ras is gefokt als jachthond en heeft een sterke prooidrift, maar kan ook getraind worden als gezelschapshond.

Mountain Curs zijn zeer aanhankelijke honden en hebben een sterke band met hun eigenaren. Ze zijn alert en waakzaam, maar over het algemeen vriendelijk tegenover mensen en andere huisdieren. Ze zijn over het algemeen zeer actief en hebben veel beweging nodig, dus het is belangrijk om voldoende tijd te besteden aan wandelen, rennen en spelen met uw Mountain Cur.

Temperament van een Mountain Cur

De Mountain Cur kan voorzichtig en wantrouwend zijn tegenover vreemden, vooral als ze niet goed zijn gesocialiseerd. Het ras is van nature beschermend en zal zijn familie en eigendommen beschermen indien nodig. Met de juiste socialisatie en training kunnen Mountain Curs geweldige huisideren zijn voor kinderen en volwassenen. Ook kunnen ze met andere honden en huisdieren overweg als ze op jonge leeftijd goed zijn gesocialiseerd.

Het ras staat ook bekend om zijn intelligentie en trainbaarheid, maar kan soms eigenwijs zijn. Ze hebben een duidelijke leiderschapsstructuur nodig en consistentie in de opvoeding en training. Door hun energie en intelligentie hebben ze mentale en fysieke stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Over het algemeen zijn Mountain Curs loyale, energieke en zeer aanhankelijke honden die goed geschikt zijn als jachthond en als gezelschapshond voor een actieve eigenaar.

Verzorging van een Mountain Cur

De verzorging en onderhoud van een Mountain Cur is over het algemeen vrij eenvoudig. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de verzorging en onderhoud van een Mountain Cur:

Vachtverzorging: De vacht van de Mountain Cur is kort en dicht, en vereist over het algemeen niet veel verzorging. Het is echter nog steeds belangrijk om de hond regelmatig te borstelen om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.

Wassen: Een Mountain Cur hoeft niet vaak gebaad te worden, tenzij hij erg vuil is. Overmatig baden kan de natuurlijke oliën van de vacht van de hond verwijderen en leiden tot huidproblemen.

Nagelverzorging: Het is belangrijk om de nagels van uw Mountain Cur regelmatig te knippen om te voorkomen dat ze te lang worden en in de pootkussens groeien. Over het algemeen moet u de nagels van uw hond elke paar weken knippen.

Gebitsverzorging: Net als bij alle hondenrassen is het belangrijk om de tanden van uw Mountain Cur regelmatig te poetsen om tandsteen en tandvleesproblemen te voorkomen.

Beweging: De Mountain Cur is een zeer actieve hond en heeft veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Het is belangrijk om uw Mountain Cur regelmatig te laten wandelen, rennen en spelen om hem fysiek en mentaal gestimuleerd te houden.

Er zijn enkele medische aandoeningen die bij de Mountain Cur kunnen voorkomen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  1. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed gevormd zijn, wat kan leiden tot pijn en verminderde mobiliteit. Heupdysplasie kan erfelijk zijn en kan ook worden veroorzaakt door overgewicht en overmatige stress op de heupgewrichten.

  2. Oogaandoeningen: Sommige Mountain Curs kunnen oogproblemen ontwikkelen, zoals cataracten en progressieve retina-atrofie (PRA). Deze aandoeningen kunnen leiden tot verminderd zicht en uiteindelijk tot blindheid.

  3. Huidproblemen: Sommige Mountain Curs zijn gevoelig voor huidproblemen zoals allergieën en hotspots. Deze aandoeningen kunnen leiden tot jeuk, haaruitval en huidinfecties.

  4. Epilepsie: Sommige Mountain Curs kunnen epileptische aanvallen ontwikkelen, die kunnen worden veroorzaakt door erfelijke factoren of andere oorzaken.

  5. Hartproblemen: Sommige Mountain Curs kunnen hartproblemen ontwikkelen, zoals aangeboren hartafwijkingen of dilaterende cardiomyopathie.

Vacht van een Mountain Cur

De Mountain Cur heeft een korte, dichte vacht die hem beschermt tegen weersinvloeden en ruw terrein tijdens het jagen. De vacht kan glad of ruw zijn, afhankelijk van de lijn waaruit de hond afkomstig is. De kleuren van de Mountain Cur kunnen variëren, maar de meest voorkomende kleuren zijn geel, brindle, zwart en zwart met tan. Sommige Mountain Curs hebben ook witte aftekeningen op hun borst en/of poten.

Trainen en opvoeden van een Mountain Cur

Als je een Mountain Cur hebt, dan weet je dat deze honden slim en zelfverzekerd zijn. Het is belangrijk om je Mountain Cur op jonge leeftijd te socialiseren en te trainen om ongewenst gedrag en agressie tegenover andere dieren en vreemden te voorkomen.

Positieve bekrachtigingstraining is dé manier om je Mountain Cur te trainen. Dat betekent dat je goed gedrag beloont met positieve bekrachtiging, zoals lekkernijen of complimenten. Het is ook belangrijk om consistent te zijn in de opvoeding van je hond en hem te voorzien van voldoende aandacht.

Het is niet alleen belangrijk om je Mountain Cur te trainen, maar ook om hem mentaal en fysiek gestimuleerd te houden. Deze honden hebben veel energie en hebben dagelijks beweging en mentale uitdagingen nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Activiteit en bewegen van een Mountain Cur

Ze hebben veel energie en hebben dagelijks lichaamsbeweging nodig om zich goed te voelen. Dat betekent dat je je Mountain Cur voldoende ruimte moet geven om te rennen en te spelen. Lange wandelingen, joggen en andere buitenactiviteiten zijn perfect voor deze honden.

Maar het gaat niet alleen om fysieke beweging. De Mountain Cur is slim en heeft mentale stimulatie nodig om gelukkig te blijven. Als je je hond een beetje wilt uitdagen, dan kun je puzzels, trainingsoefeningen en andere mentale uitdagingen aanbieden.

Als je op zoek bent naar een hond die van buiten spelen houdt en actief is, dan is de Mountain Cur misschien wel de ideale hond voor je. Maar onthoud dat deze honden veel energie hebben en dagelijks beweging en stimulatie nodig hebben.

Kenmerken van een Mountain Cur

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 46-58 cm. Teef: 46-58 cm
  • Gewicht: Reu: 16-31 kg. Teef: 16-31 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Mountain Cur

De Mountain Cur is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Mountain Cur is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: ThoHug, Mtncur, modified, CC BY-SA 4.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test