Rasbeschrijving van de Elkhound

De Elkhound (alias Noorse Elandhond) is de Nationale Hond van Noorwegen en is een oud Spitz-type ras. Door de eeuwen heen werden ze gewaardeerd door jagers, herders en boeren vanwege hun veelzijdigheid als waakhond en omdat ze zo goed zijn in het opsporen van beren, elanden en rendieren.

Karakter

De Elkhound is winterhard, goed gebouwd en beschikt over grote kracht en uithoudingsvermogen. Dit is een ras van grote waardigheid, aanpassingsvermogen en betrouwbaarheid

Temperament

De Elkhound is gevoelig, aanhankelijk en trouw. Ze zijn vriendelijk met de mensen die ze kennen, maar zijn afstandelijk en wantrouwig tegenover vreemden. Ze blaffen onophoudelijk om hun familie te waarschuwen voor elke vorm van gevaar of verdachte activiteiten. De Elkhound is betrouwbaar en goed met kinderen, hoewel voorzichtigheid geboden is met kleine kinderen, omdat dit ras zal proberen om beslag op hen te leggen. Ze hebben de neiging om agressief te zijn in de richting van honden van hetzelfde geslacht en worden niet aanbevolen om samen te wonen met katten of andere huisdieren.

Verzorging

De Elkhound's  moeten wekelijks worden geborsteld met een kam of borstel om losse en dode haren te minimaliseren. Speciale aandacht moet worden besteed aan de vacht tijdens de rui. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk aangezien hun vacht van nature zelfreinigend is. De Elkhound is gevoelig voor talgklieren cysten en heupdysplasie. Het is belangrijk om ze niet te overvoeren aangezien ze snel in gewicht toenemen. Dit ras geeft de voorkeur aan koelere klimaten.

Vacht

De Elkhound heeft een dubbele vacht. De buitenste laag is weerbestendig, hard, dik en glad. De ondervacht is dicht, zacht en wollig in textuur. Dit ras verhaard zwaar tijdens de seizoenen.

Trainen en opvoeden

De Elkhound vereist vroegtijdige socialisatie en elementaire gehoorzaamheid. Ze zijn intelligent en enthousiast om te behagen, maar hebben een dominante baas nodig die regels stelt. Ze reageren niet op agressieve of hardhandige methoden. Opvoeding moet gegeven worden met de stevigheid, eerlijkheid en consistentie.

Activiteit en bewegen

De Elkhound wordt niet aanbevolen voor een appartement. Ze vereisen een buitensporige hoeveelheid beweging. Ze doen het best in een grote omheinde tuin of een landelijke omgeving waar ze kunnen werken. Ze gedijen op familie interactie, fietsen, hardlopen en wandelen. De Elkhound  blinkt uit in flexibiliteit, bewaking, rodelen, schapendrijven en als waakhond.

Kenmerken

Rasgroep: Spitsen en oertypes
Leeftijd: 12 - 13 jaar
Schofthoogte: Reu 45-52 cm, Teef 47 cm
Gewicht: 20-23 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Leo

geplaatst op 31 mei 2013 | 13:16

Het Noorse woord Elkhound of ‘Elghound’ betekend letterlijk ‘eland-hond’. In Noorwegen heeft men 7000 jaar oude skeletten gevonden van honden, die waarschijnlijk tot het Elkhound-type behoorden. Dit ras werd tot voor kort uitsluitend voor de jacht gebruikt. Voor deze jacht op elanden, waaraan de honden hun naam hebben ontleend ( het Duitse ‘Elch’ betekend eland), waren twee honden nodig: de ‘loshund’, losse hond, die de eland opspoorde en die de jager de geschiktste plaats aanduidde om de prooi te schieten, en de ‘bandhund’, die door de jager aan de lijn werd gehouden en diende om de gedode eland te verslepen. Door de enorme kracht van de eland is de jacht op dit dier een zeer gevaarlijke onderneming, hoewel de Elkhound weet hoe hij het gewei en de gevaarlijke hoeven het beste kan vermijden. meer info op artikelsite.info

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test