Rasbeschrijving van de Elkhound

De Elkhound (alias Noorse Elandhond) is de Nationale Hond van Noorwegen en is een oud Spitz-type ras. Door de eeuwen heen werden ze gewaardeerd door jagers, herders en boeren vanwege hun veelzijdigheid als waakhond en omdat ze zo goed zijn in het opsporen van beren, elanden en rendieren.

Karakter van een Elkhound

De Elkhound is winterhard, goed gebouwd en beschikt over grote kracht en uithoudingsvermogen. Dit is een ras van grote waardigheid, aanpassingsvermogen en betrouwbaarheid

Temperament van een Elkhound

De Elkhound is gevoelig, aanhankelijk en trouw. Ze zijn vriendelijk met de mensen die ze kennen, maar zijn afstandelijk en wantrouwig tegenover vreemden. Ze blaffen onophoudelijk om hun familie te waarschuwen voor elke vorm van gevaar of verdachte activiteiten. De Elkhound is betrouwbaar en goed met kinderen, hoewel voorzichtigheid geboden is met kleine kinderen, omdat dit ras zal proberen om beslag op hen te leggen. Ze hebben de neiging om agressief te zijn in de richting van honden van hetzelfde geslacht en worden niet aanbevolen om samen te wonen met katten of andere huisdieren.

Verzorging van een Elkhound

De Elkhound's  moeten wekelijks worden geborsteld met een kam of borstel om losse en dode haren te minimaliseren. Speciale aandacht moet worden besteed aan de vacht tijdens de rui. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk aangezien hun vacht van nature zelfreinigend is. De Elkhound is gevoelig voor talgklieren cysten en heupdysplasie. Het is belangrijk om ze niet te overvoeren aangezien ze snel in gewicht toenemen. Dit ras geeft de voorkeur aan koelere klimaten.

Vacht van een Elkhound

De Elkhound heeft een dubbele vacht. De buitenste laag is weerbestendig, hard, dik en glad. De ondervacht is dicht, zacht en wollig in textuur. Dit ras verhaard zwaar tijdens de seizoenen.

Trainen en opvoeden van een Elkhound

De Elkhound vereist vroegtijdige socialisatie en elementaire gehoorzaamheid. Ze zijn intelligent en enthousiast om te behagen, maar hebben een dominante baas nodig die regels stelt. Ze reageren niet op agressieve of hardhandige methoden. Opvoeding moet gegeven worden met de stevigheid, eerlijkheid en consistentie.

Activiteit en bewegen van een Elkhound

De Elkhound wordt niet aanbevolen voor een appartement. Ze vereisen een buitensporige hoeveelheid beweging. Ze doen het best in een grote omheinde tuin of een landelijke omgeving waar ze kunnen werken. Ze gedijen op familie interactie, fietsen, hardlopen en wandelen. De Elkhound  blinkt uit in flexibiliteit, bewaking, rodelen, schapendrijven en als waakhond.

Kenmerken van een Elkhound

Rasgroep: Spitsen en oertypes
Leeftijd: 12 - 13 jaar
Schofthoogte: Reu 45-52 cm, Teef 47 cm
Gewicht: 20-23 kg
Grootte:
4
Beweging:
7
Waakhond:
7
Onderhoud:
5
Sociaal:
1
De volgende ziektes zijn bekend bij de Elkhound Heupdysplasie  

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test