De Elkhound: betrouwbaar, gevoelig en aanhankelijk

Alles wat je wilt weten over de Elkhound

Over de Elkhound

De Elkhound is de Nationale Hond van Noorwegen en is al eeuwenlang een zeer gewaardeerd ras vanwege hun veelzijdigheid. Ze werden gebruikt als waakhond en jachthond, en waren vooral populair bij boeren en herders. Ze staan bekend om hun vermogen om grote dieren zoals beren, elanden en rendieren op te sporen en te volgen. De Elkhound is een oud ras en wordt al sinds de Vikingtijd in Noorwegen gefokt.

De Noorse Elandhond is een middelgrote tot grote hond met een imposant uiterlijk. Naast hun werk als jachthond en boerderijhond zijn Elkhounds ook geliefd als gezelschapshond vanwege hun loyale en aanhankelijke karakter. Ze zijn slim, alert en hebben een sterk gevoel voor territorium. Met de juiste training en socialisatie kunnen Elkhounds goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Wat kost een Elkhound

De kosten voor een Elkhound kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Elkhound ergens tussen de € 1.000 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Elkhound

De Noorse Elandhond heeft een zeer zelfverzekerd en onafhankelijk karakter, maar is ook loyaal en aanhankelijk naar zijn gezin toe. Ze zijn intelligent en hebben een grote wilskracht, wat soms kan leiden tot een koppige houding. Het zijn uitstekende waakhonden, en hebben van nature een sterke drive om te jagen en te verkennen. Het is een actieve hond die graag buiten is en veel beweging nodig heeft.

Temperament van een Elkhound

De Elkhound is een hond die zich kenmerkt door zijn gevoelige, aanhankelijke en trouwe karakter. Hij is een echte familiehond en zal dan ook zeer vriendelijk en liefdevol zijn tegen de mensen die hij kent. Echter, naar vreemden toe kunnen ze afstandelijk en wantrouwig zijn, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn. De Elkhound heeft de gewoonte om onophoudelijk te blaffen, vooral om zijn familie te waarschuwen voor mogelijke gevaren of verdachte activiteiten.

De Elkhound is betrouwbaar en kan het zeer goed vinden met kinderen. Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn met kleine kinderen, omdat dit ras de neiging heeft om een beetje te overheersen en beslag op hen te leggen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de Elkhound vaak agressief kan zijn tegenover honden van hetzelfde geslacht. Het is dus belangrijk om dit in de gaten te houden en zo nodig te corrigeren. Dit ras wordt ook niet aanbevolen om samen te wonen met katten of andere huisdieren, aangezien het instinct van de Elkhound hem zal aanzetten tot het najagen en doden van kleine dieren.

Verzorging van een Elkhound

De Elkhound's  moeten wekelijks worden geborsteld met een kam of borstel om losse en dode haren te minimaliseren. Speciale aandacht moet worden besteed aan de vacht tijdens de rui. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk aangezien hun vacht van nature zelfreinigend is. De Elkhound is gevoelig voor talgklieren cysten en heupdysplasie. Het is belangrijk om ze niet te overvoeren aangezien ze snel in gewicht toenemen. Dit ras geeft de voorkeur aan koelere klimaten.

Vacht van een Elkhound

De Elkhound heeft een dubbele vacht. Deze vacht is opgebouwd uit een weerbestendige, harde en dikke bovenvacht en een zachte, wollige ondervacht. Door deze vacht is de Elkhound goed bestand tegen kou en vochtigheid en kan hij goed functioneren in de ruige Noorse omgeving. Wel is het belangrijk om te weten dat dit ras veel verhaart tijdens de seizoenen. Het is dus belangrijk om regelmatig te borstelen en te kammen om de vacht gezond en glanzend te houden.

Trainen en opvoeden van een Elkhound

De Elkhound is een slim en leergierig ras, maar heeft wel een dominante baas nodig die duidelijke regels stelt en een consequente opvoeding geeft. Het is belangrijk om vroegtijdig te beginnen met socialisatie en elementaire gehoorzaamheidstraining. Het gebruik van positieve versterkingstechnieken en beloningen zal het beste werken bij deze hond. Straffen en harde methoden zullen niet effectief zijn en kunnen het vertrouwen van de hond beschadigen. Het is ook belangrijk om de training afwisselend en uitdagend te houden, zodat de Elkhound mentaal gestimuleerd blijft. Met de juiste training en opvoeding zal de Elkhound een loyale en gehoorzame hond zijn.

Activiteit en bewegen van een Elkhound

De Elkhound heeft veel beweging nodig en is geen geschikte hond voor in een appartement. Ze hebben ruimte nodig om te bewegen en te spelen, bijvoorbeeld in een grote omheinde tuin of in een landelijke omgeving. Deze honden houden van interactie met hun familie en doen het goed bij activiteiten zoals fietsen, hardlopen en wandelen. De Elkhound is erg flexibel en kan uitblinken in verschillende activiteiten, zoals bewaking, rodelen, schapendrijven en als waakhond.

Kenmerken van een Elkhound

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 52-60 cm. Teef: 46-51 cm
  • Gewicht: Reu: 22-28 kg. Teef: 18-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Elkhound

De Elkhound is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Elkhound is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test