De Cao de Castro Laboreiro: de sterke en waakzame beschermer

Alles wat je wilt weten over de Cao de Castro Laboreiro

Over de Cao de Castro Laboreiro

De Cao de Castro Laboreiro komt van oorsprong uit Portugal. Ze werden ontwikkeld als een beschermer van het vee, voor beschermen van de familie en eigendom. Dit oude ras is niet echt bekend buiten Portugal. Deze honden zijn zeer zelfverzekerd, waaks en beschermend en tonen een uitstekende waakzin. Ze zijn zeer intelligent en gemakkelijk te trainen, maar kunnen ook dominant zijn en vereisen een ervaren baas.

Wat kost een Cao de Castro Laboreiro

De kosten voor een Cao de Castro Laboreiro zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Cao de Castro Laboreiro.

Karakter van een Cao de Castro Laboreiro

De Cao de Castro Laboreiro beschikt over een angstaanjagende en doordringende uitdrukking. Dit ras is gespierd, goed gebouwd, robuust en middelgroot tot groot in omvang. Ze vertonen een imposante en hooghartige aanwezigheid. De Cao de Castro Laboreiro is een zelfverzekerde en waakzame hond die beschermend is voor zijn gezin en terrein. Ze zijn intelligent en gemakkelijk te trainen, maar kunnen dominant zijn en vereisen een ervaren baas. Deze honden zijn zeer zelfbewust en zullen hun territorium en gezin beschermen met kracht en vastberadenheid.

Temperament van een Cao de Castro Laboreiro

De Cao de Castro Laboreiro is dynamisch, dominant en wordt niet aanbevolen voor onervaren hondenbezitters. Ze zijn achterdochtig en wantrouwig tegenover vreemden. De Cao de Castro Laboreiro is zeer beschermend tegenover hun familie, eigendom en grondgebied. Ze zijn niet geschikt voor woningen met andere honden of andere huisdieren. Ze zijn speels en geduldig met kinderen bij wie ze zijn opgegroeid. Ze zijn loyale, betrouwbare en toegewijde metgezellen en beschermers.

Verzorging van een Cao de Castro Laboreiro

De Cao de Castro Laboreiro heeft weinig verzorging nodig vanwege zijn natuurlijke, robuuste vacht die hem beschermt tegen extreme weersomstandigheden en insectenbeten. Het is voldoende om de vacht wekelijks te borstelen om losse haren te verwijderen. Tijdens de ruiperiode kan dagelijks borstelen nodig zijn. Het baden van de hond moet beperkt worden, omdat het zijn natuurlijke oliën kan verwijderen en de vacht kan beschadigen. Het is aan te raden om de nagels regelmatig te knippen en de oren en tanden van de hond schoon te houden om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Er zijn enkele gezondheidsproblemen bekend bij de Cao de Castro Laboreiro. Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen is heupdysplasie, wat kan leiden tot pijn en stijfheid in de heupen. Andere mogelijke gezondheidsproblemen zijn elleboogdysplasie, progressieve retina atrofie en hartproblemen.

Vacht van een Cao de Castro Laboreiro

De vacht van de Cao de Castro Laboreiro is dik en dicht, met een grove textuur die beschermt tegen extreme weersomstandigheden in de bergen. Het haar is korter op het hoofd en de voorkant van de benen, maar langer op de rug en de achterkant van de benen. De kleur van de vacht varieert van geelachtig bruin tot wolfsgrauw met zwarte haarpunten. Sommige honden hebben ook witte vlekken op de borst en poten. De vacht van de Cao de Castro Laboreiro vereist niet veel onderhoud, maar regelmatig borstelen kan helpen om klitten en losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.

Trainen en opvoeden van een Cao de Castro Laboreiro

De Cao de Castro Laboreiro is zeer intelligent en zal alleen orders tolereren van hun eigenaars, maar kan soms wat koppig zijn. Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd te beginnen met trainen en socialiseren om ervoor te zorgen dat de hond goed opgevoed is. De Cao de Castro Laboreiro is van nature waakzaam en kan soms wat terughoudend zijn tegenover vreemden, daarom is het belangrijk om hem vroeg te socialiseren zodat hij leert wat wel en niet acceptabel gedrag is.

Beloning en lof

Positieve trainingsmethoden, zoals beloning en lof, werken het beste met dit ras, omdat ze gevoelig zijn voor straf en afwijzing. Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn ook essentieel voor een gezonde ontwikkeling en gelukkig leven van de Cao de Castro Laboreiro.

Activiteit en bewegen van een Cao de Castro Laboreiro

De Cao de Castro Laboreiro wordt niet aanbevolen voor de stad of appartement. De Cao de Castro Laboreiro doet het het beste in een landelijke omgeving waar ze kunnen werken en voldoende ruimte hebben om veilig rond te kunnen lopen en rennen.

Kenmerken van een Cao de Castro Laboreiro

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 55-60 cm. Teef: 52-57 cm
  • Gewicht: Reu: 23-24 kg. Teef: 23-24 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Cao de Castro Laboreiro

De Cao de Castro Laboreiro is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Cao de Castro Laboreiro is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Image source: Schiowa, Cao de Castro Laboreiro Ruede, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test