Rasbeschrijving van de Pumi

Als een afstammeling van de Puli werd dit Hongaarse ras ontwikkeld om rundvee, schapen en varkens drijven. De oorsprong van de Pumi ligt in de jaren 1700. De Pumi werd ook gebruikt om boerderijen te bewaken en ongedierte uit te roeien.

Karakter van een Pumi

Het meest onderscheidende kenmerk van de Pumi is de langgerekte snuit. Het is een winterharde en stevige hond en dit ras wordt vaak aangeduid als het ras die "niet in staat is om stil te houden". Hun consequente stemgebruik maakt ze uitstekende waakhonden. Dit Terrier type hond is geschikt voor zowel kameraadschap en sport.

Temperament van een Pumi

De Pumi is aanhankelijk met de familie en zijn doorgaans schuw en wantrouwig tegenover vreemden en dit maakt ze een goede waakhond. Ze komen het beste tot hun recht in een huis met oudere kinderen. Pumi's hebben de neiging om agressief te worden naar andere honden. Dit ras is altijd alert, energiek, eigenzinnig en intelligent. De Pumi zal zich gaan vervelen als ze eenzaam zijn en destructief worden als ze niet voldoende aandacht krijgen. Dit ras is onafhankelijk, altijd onrustig en lawaaierig.

Verzorging van een Pumi

De Pumi vereist wekelijkse kammen van de vacht. Wassen mag alleen worden gedaan wanneer dat nodig is. Professionele verzorging van de vacht moet om de drie maanden gegeven worden en het verwijderen van overtollig haar uit de oren wordt aanbevolen. Vanwege de zeldzaamheid van dit ras en beperkte tussenkomst van de mens heeft de Pumi geen bekende gezondheidskwesties.

Vacht van een Pumi

De dubbele vacht van de Pumi is van gemiddelde lengte, dik en krullend. De ondervacht is zacht, maar niet fluwelig. De bovenvacht is hard in textuur. Dit ras verliest weinig tot geen haar.

Trainen en opvoeden van een Pumi

De Pumi heeft de intelligentie en het vermogen om snel te leren waardoor ze eenvoudig te trainen zijn, hoewel hun koppigheid een uitdaging kan zijn. Vroege socialisatie en basisgehoorzaamheid worden aanbevolen. De Pumi moet worden getraind met eerlijkheid, stevigheid en consistentie.

Activiteit en bewegen van een Pumi

Pumi's zijn niet geschikt voor een appartement door hun hoge niveau van activiteit en de neiging om onophoudelijk te blaffen. Ze komen het best tot hun recht in een boerderij -omgeving waar ze kunnen werken. De Pumi blinkt uit in fly-ball en schapendrijven. Pumi's genieten van spelen.
Bron foto: Materialhun, Pumi kutyám, CC BY-SA 3.0

Kenmerken van een Pumi

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 12 - 13 jaar
Schofthoogte: Reu 41-47cm, Teef 38- 44cm
Gewicht: 10-15 kg
Grootte:
2
Beweging:
7
Waakhond:
7
Onderhoud:
4
Sociaal:
1

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test