De Argentijnse Dog: slim, zelfverzekerd en beschermend

Alles wat je wilt weten over de Argentijnse Dog

Over de Argentijnse Dog

De oorsprong ligt in de jaren 1920 en de de Argentijnse Dog (ook wel Dogo Argentino) werd ontwikkeld door Dr Antonio Martinez Nores. Het ras werd ontwikkeld om een onverschrokken jager op groot wild te worden. Ze werden ook gebruikt bij de politie en in het leger. Echter, de Argentijnse Dog werd een favoriet in de “sport” van hondengevechten en als gevolg daarvan kreeg dit ras negatieve bekendheid. In 1991 werd de Argentijnse Dog verboden in Groot-Brittannië. Ook zijn ze verboden in Australië.

De Argentijnse Dog is een ongewoon uitziend, intelligent en opgewekt ras. Het is een atletische en energieke hond die uitstekend geschikt is voor activiteiten zoals wandelen, rennen en spelen. Het ras heeft een sterk zelfvertrouwen en is zeer zelfstandig en zelfzeker. De Argentijnse Dog is een uitstekende waak- en beschermhond en is zeer trouw en beschermend jegens zijn eigenaar. Het ras is ook erg aanhankelijk en sociale hond en is graag in het gezelschap van zijn baasjes. Omdat de Argentijnse Dog zeer slim is, moeten eigenaren ervoor zorgen dat ze goed worden opgevoed en getraind, anders kunnen ze moeilijk te beheren zijn.

 

Wat kost een Argentijnse Dog

De kosten voor een Argentijnse Dog kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Argentijnse Dog ergens tussen de € 1.000 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Argentijnse Dog

De Argentijnse Dog is een imposante hondensoort met een unieke vacht, sterke kaken en een intense expressie. Dit ras is zeer intelligent, moedig en mentaal stabiel.

Oorspronkelijk gefokt in Argentinië als veelzijdige jachthond, kan de Dogo Argentino goed overweg met zowel dieren als mensen wanneer hij van jongs af aan voldoende gesocialiseerd wordt. Echter, de reputatie van het ras als agressief tegenover mensen en andere honden heeft ertoe geleid dat het in verschillende landen verboden is.

Hoewel de Dogo Argentino een machtige en indrukwekkende hond is, zijn de meeste exemplaren gehoorzaam en vriendelijk van aard. Veel mensen vinden dan ook dat hun slechte reputatie onterecht is. Toch valt of staat alles met de juiste opvoeding bij deze hond en is ervaring een vereiste voor het houden van dit ras.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de Dogo Argentino een sterke wil heeft en een dominante eigenaar nodig heeft. Trainingen moeten worden gegeven met respect, stevigheid, eerlijkheid, geduld en consistentie om gewenst gedrag aan te moedigen en deze honden op te voeden tot gezonde en gelukkige metgezellen.

Temperament van een Argentijnse Dog

Het temperament van de Argentijnse Dog wordt over het algemeen omschreven als moedig, loyaal en toegewijd aan hun eigenaar en gezin. Dit ras heeft een sterk beschermend instinct en zal zijn familie en territorium krachtig verdedigen.

Als je overweegt om een Argentijnse Dog als huisdier te nemen, is het essentieel om ervaring te hebben met het opvoeden van honden en om trainingen te geven met respect, stevigheid, eerlijkheid, geduld en consistentie. Met de juiste opvoeding en socialisatie kan de Dogo Argentino een liefdevolle en betrouwbare metgezel zijn voor mensen die zijn temperament begrijpen en de zorg kunnen bieden die hij nodig heeft.

Verzorging van een Argentijnse Dog

Om de vacht van de Argentijnse Dog in goede conditie te houden, is wekelijks borstelen met een stevige borstel nodig om losse en dode haren te minimaliseren. Het is ook belangrijk om de nagels van deze hond regelmatig te knippen om overmatige groei te voorkomen.

Over het algemeen is de Argentijnse Dog een relatief gezond ras, maar zoals bij veel hondenrassen kunnen bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Doofheid en heupdysplasie zijn bijvoorbeeld aandoeningen die af en toe worden gezien bij dit ras.

Doofheid kan voorkomen bij zowel één oor als beide oren en kan genetisch zijn of het gevolg zijn van verwondingen of ouderdom. Heupdysplasie komt ook voor. Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed gevormd zijn en dit kan leiden tot pijn, kreupelheid en artritis.

Vacht van een Argentijnse Dog

De Argentijnse Dog staat bekend om zijn glanzende, dikke vacht die kort en zacht van structuur is. Deze honden verharen constant, dus regelmatig borstelen is noodzakelijk om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.

De vacht van de Argentijnse Dog kan verschillende kleuren hebben, waaronder wit, geel, rood en lichtbruin. Sommige honden hebben ook zwarte vlekken op hun vacht.

Trainen en opvoeden van een Argentijnse Dog

De Argentijnse Dog is een intelligent ras en heeft intensieve socialisatie en gehoorzaamheidstraining nodig. Training moet gegeven worden met respect, liefde, standvastigheid, eerlijkheid en consistentie. Het ras reageert goed op beloning, dus positieve versterking kan helpen bij het trainen van deze honden.

Onvoorspelbaar gedrag kan optreden als de training gegeven wordt met hardheid, isolement of een regime van zware training. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de training op een positieve manier aan te pakken. De Argentijnse Dog is zeer flexibel en kan getraind worden voor verschillende doeleinden. Zo zijn ze bijvoorbeeld geschikt als blindengeleidehond en in de politie werken.

Activiteit en bewegen van een Argentijnse Dog

De Argentijnse Dog is een hond die houdt van sportieve activiteiten en zware lichamelijke inspanning. Het ras is dan ook niet geschikt om in een appartement te leven. Het liefst hebben ze een goed omheinde tuin waarin ze vrij kunnen bewegen en spelen.

Het is belangrijk om de Argentijnse Dog voldoende lichaamsbeweging te geven. Lange wandelingen, joggen en fietsen zijn enkele manieren om de hond voldoende te laten bewegen. Het ontbreken van voldoende lichaamsbeweging kan leiden tot verveling en destructief gedrag.

Kenmerken van een Argentijnse Dog

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 10-11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 62-65 cm. Teef: 57-60 cm
  • Gewicht: Reu: 40-50 kg. Teef: 40-50 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Argentijnse Dog

De Argentijnse Dog is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Argentijnse Dog is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test