De Mastin Espanol: een beschermer die niet snel bang is

Alles wat je wilt weten over de Mastin Espagnol

Over de Mastin Espagnol

De voorouders van de Mastín Español (Spaande Mastiff) vielen al op door hun beweging, kracht en uithoudingsvermogen. Hoewel er niet veel bekend is over de oorsprong van dit hondenras, wordt aangenomen dat hun voorouders behoorden tot de grote hondenrassen die ongeveer 2000 jaar geleden door de Grieken en Feniciërs naar het Iberisch schiereiland werden gebracht. Deze sterke, moedige honden met hun aangeboren beschermingsinstinct werden vooral bekend bij de Spaanse herders. Al in de 12e eeuw vergezelden ze grote kuddes schapen tijdens hun trektochten en beschermden ze betrouwbaar tegen wolven, beren en andere roofdieren.

Volgens een overlevering uit de 18e eeuw uit Castilië werd een kudde van 1000 schapen meestal vergezeld door vijf honden. Eén hond was dus verantwoordelijk voor het hoeden van 200 schapen, en hij deed dit zelfstandig en zonder aanwijzingen van de herder. Vanwege zijn uitstekende eigenschappen als berghond werd de Mastín Español zeer gewaardeerd. Ze werden dan ook goed verzorgd. De herders namen evenveel levensmiddelen mee voor de honden als voor zichzelf. Wie een Mastín Español verwondde, kon zware straffen verwachten van de Mesta, de middeleeuwse organisatie van Spaanse schapenboeren. Alleen al het bezit van zo'n waardevolle hond moest door de Mesta worden goedgekeurd.

Tegenwoordig is de Mastín Español nog steeds een waardevol bezit voor herders in Spanje. Hij bewaakt kuddes op de inheemse weides en tijdens tochten. De Mastín Español komt in heel Spanje voor, vooral in de bergen van de provincies Asturias en Leon, in de Cantabrische bergen, de Extremadura, en op alle plekken en weilanden waar wordt gehoed. Omdat de hond in Spanje wijdverspreid is, wordt hij in verschillende regio's ook Mastín Leonés, Mastín Extremeño en Mastín Manchego genoemd. In tegenstelling tot zijn thuisland Spanje, komt het ras in andere Europese landen zelden voor.

Wat kost een Mastin Espagnol

De kosten voor een Mastin Espagnol kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Mastin Espagnol ergens tussen de € 800 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Mastin Espagnol

De Mastín Español is zich erg bewust van zijn kracht. Deze zware reus, met zijn diepe, norse geblaf, straalt zelfvertrouwen uit. Hij weet dat hij intimiderend kan overkomen op mensen en dieren en dat zijn verschijning respect afdwingt. Hierdoor voelt hij niet de behoefte om zijn kracht te demonstreren. Ondanks zijn sterke beschermingsinstinct en natuurlijke wantrouwen tegenover vreemden, zal de hond nooit zonder aanleiding agressief zijn. Dit maakt hem tot een uitstekende waakhond.

De Mastín Español wil zijn familie beschermen en zou tot het uiterste gaan om hen te verdedigen. Toch kunnen deze honden, dankzij hun intelligentie, inschatten wanneer ze moeten ingrijpen en wanneer niet. Ze weten precies wanneer actie vereist is en wanneer ze zich kunnen permitteren om een situatie te negeren. Dit maakt de Mastín Español tot een betrouwbare en evenwichtige beschermer van zijn gezin.

Temperament van een Mastin Espagnol

De Mastín Español is van nature evenwichtig en goedaardig. Deze honden zijn niet snel van hun stuk gebracht en laten zich niet zomaar uit het veld slaan door andere honden. Ze hebben een levendig en vrolijk karakter en zijn erg zacht, bijna teder, in de omgang met hun geliefde baasje. Dit maakt de berg- en waakhond tot een geliefde familie- en gezelschapshond.

In het gezelschap van hun familie voelen de honden zich het meest op hun gemak. Ze gaan het liefst overal met hun baasjes mee naartoe. De Mastín Español houdt van spelen met kinderen en kan, mits goed opgevoed, prima overweg met kleine kinderen. De hond is zich bewust van zijn kracht en gebruikt deze gedoseerd.

Hoewel de Mastín Español goed met kinderen om kan gaan, is het belangrijk om kleine kinderen nooit zonder toezicht met de grote, zware hond achter te laten. Zo kunnen eventuele ongelukken worden voorkomen, en kunnen zowel de hond als het kind genieten van elkaars gezelschap in een veilige omgeving.

Verzorging van een Mastin Espagnol

De Mastin Espagnol kan aanleg hebben tot heupdysplasie en ook entropion kan voorkomen. Ze kunnen tussen de 10 en 14 jaar oud worden. De Mastin Espagnol moet 1x per week worden geborsteld. Ook de oren moeten regelmatig worden schoongemaakt.

Met een schofthoogte van 77 cm bij reuen en 72 cm bij teven behoort de Mastín Español zonder twijfel tot de grote hondenrassen.

In Spanje, het land van herkomst, wordt de Mastín Español gefokt als gebruiks- en werkdier zonder strikte naleving van de FCI-norm. Hierdoor kunnen er schofthoogtes tot 100 cm en een gewicht van meer dan 110 kg voorkomen. Volgens de FCI-standaard hebben de erkende rashonden echter een nog steeds indrukwekkend gewicht van ongeveer 70 kg. Dit imposante uiterlijk en gedrag maken de Mastín Español tot een indrukwekkend en gerespecteerd hondenras.

Vacht van een Mastin Espagnol

De gladde, niet al te lange vacht van de Mastín Español benadrukt zijn goed geproportioneerde en gelijkmatige lichaamsbouw. De hond verhaart twee keer per jaar. De dikke, weerbestendige vacht laat zien dat dit ras afstamt van de Spaanse herdershond, die zich zelfs in de koude hoogten van het Spaanse berglandschap kon handhaven.

De Mastín Español komt voor in verschillende kleuren. De FCI geeft de voorkeur aan één enkele kleur. Ze kunnen variëren van geel, rood en ree-rood tot zwart en wolfsgrijs. Maar ook gecombineerde kleuren zoals gestroomd, met een witte halskraag en gevlekt zijn toegestaan. Deze uiteenlopende kleuren geven de Mastín Español een uniek en herkenbaar uiterlijk, passend bij het sterke en imposante karakter van dit hondenras.

Trainen en opvoeden van een Mastin Espagnol

Mastins zijn leergierig maar als eigenaar moet je je ervan bewust zijn dat ze niet altijd tot het uiterste zullen gaan om hun baas te plezieren. De Mastín Español heeft een eigenzinnig karakter en kan, ondanks zijn liefde voor het gezinsleven, af en toe koppig zijn als hij iets anders wil. Vooral reuen kunnen dominant overkomen als er tijdens de opvoeding te veel druk op hen wordt uitgeoefend. Het kan gebeuren dat een buitenstaander de indruk krijgt dat de hond eerder zijn baasje opvoedt dan andersom.

Bij de opvoeding van een Mastín Español is, naast de gebruikelijke consequentie, veel geduld en vertrouwen nodig. Door een goede communicatie met de hond en het opbouwen van een sterke band, zul je merken dat de Mastín Español leert te luisteren en samen te werken met zijn baasje. Het is belangrijk om te onthouden dat elk hondenras uniek is en dat de Mastín Español tijd en begrip nodig heeft om zich te ontwikkelen tot een evenwichtige en gehoorzame metgezel.

Activiteit en bewegen van een Mastin Espagnol

De Mastín Español heeft veel beweging nodig. Het meest ideaal is een groot stuk grond rondom het huis, waar hij zelf kan bepalen hoeveel hij beweegt. Als je niet over zo'n ruimte beschikt, moet je de Mastín Español dagelijks lange wandelingen laten maken, zodat hij zijn energie kwijt kan raken.

Dit actieve hondenras vindt het heerlijk om buiten te zijn en te rennen, spelen en verkennen. Het is belangrijk om de Mastín Español fysiek en mentaal uitgedaagd te houden om ervoor te zorgen dat hij gelukkig en gezond blijft. Het bieden van voldoende beweging en stimulatie draagt bij aan een evenwichtig en goed gedrag van deze indrukwekkende hond.

Kenmerken van een Mastin Espagnol

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 9-11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 77-88 cm. Teef: 72-88 cm
  • Gewicht: Reu: 90-100 kg. Teef: 52-77 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Mastin Espagnol

De Mastin Espagnol is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Mastin Espagnol is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test