Rasbeschrijving van de Dalmatische Hond

Er wordt verondersteld dat de Dalmatische ontstond in een deel van Joegoslavië met de naam Dalmatië. Hun uithoudingsvermogen, hun grootte en de waakhond in hun maakte ze een geliefd ras bij de Engels aristocratie. Tijdens de beide wereldoorlogen werd dit ras gebruikt om de kampen van de Amerikaanse soldaten te beschermen.

Karakter van een Dalmatische Hond

Dalmatiërs zijn van middelmatige grootte en zijn zeer actief en energiek. Ze zijn zwaar, uniek en staan bekend als de clowns in de hondenwereld. Het is een veelzijdig ras dat het vermogen heeft om te werken als een ongedierte jager, een jachthond, een waakhond en een circusartiest maar ook als een trouwe metgezel.

Temperament van een Dalmatische Hond

De Dalmatische hond is zeer sociaal en gedijt op menselijk gezelschap en aandacht. Ze zijn extreem gevoelig en kunnen er niet goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. Als ze eenzaam of verveeld zijn, zullen ze depressief worden en kunnen dan gaan slopen. De Dalmatische hond is niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen vanwege hun uitbundige en onstuimige karakter. Zij kunnen doorgaans goed opschieten met huisdieren waarmee ze zijn grootgebracht, maar kunnen agressie vertonen bij honden die ze niet kennen. Dit ras is afstandelijk tegenover vreemden en is een uitstekende waakhond, Ze blaffen alleen als het absoluut noodzakelijk is.

Verzorging van een Dalmatische Hond

De Dalmatische moet regelmatig geborsteld worden met een stevige borstel om losse haren te minimaliseren. Extra aandacht moet worden besteed aan de vacht tijdens de zware rui periodes. Dit ras kan niet goed tegen extreme weersomstandigheden en zijn gevoelig voor schimmels uit vochtig gras en bodem, als ook voor teken en vlooien. De verschillende gezondheidsproblemen die bekend zijn bij dit ras zijn doofheid, blaas-en nierstenen, huid en voedselallergieën, en heupdysplasie.

Vacht van een Dalmatische Hond

De Dalmatische heeft een stugge, gladde, korte en dichte vacht. De kleur van de vacht is zuiver wit met vlekken die zijn zwart of bruin. Pups worden volledig wit geboren en vlekken ontstaan als ze volwassen worden.

Trainen en opvoeden van een Dalmatische Hond

Dit ras vereist intensieve training en levenslange socialisatie als basis voor gehoorzaamheid. Zonder een training en juiste opvoeding heeft de Dalmatiër de neiging om te timide of te gespannen te zijn. Ze kunnen niet tegen een harde hand of stemverheffingen. Consequente trainingen met beloning en geduld zijn nodig. Dalmatiërs blinken uit in gehoorzaamheid, behendigheid en fly-ball.

Activiteit en bewegen van een Dalmatische Hond

De Dalmatiërs hebben dagelijkse beweging nodig. Ze genieten van deelnemen aan familie-activiteiten en spelen. Veel tijd met het gezin is zeer belangrijk voor dit ras. Door hun hoge mate van uithoudingsvermogen, zijn de Dalmatiërs een uitstekende metgezel voor wandelen en joggen. Dit ras doet het het beste met een stevig omheinde tuin zodat kunnen ze ravotten wanneer ze willen.

Kenmerken van een Dalmatische Hond

Rasgroep: Lopende honden en zweethonden
Leeftijd: 12 jaar
Schofthoogte: Reu 55-61cm, Teef 50-58cm
Gewicht: Reu 27 kg, Teef 24 kg
Grootte:
4
Beweging:
3
Waakhond:
4
Onderhoud:
2
Sociaal:
3
De volgende ziektes zijn bekend bij de Dalmatische Hond Atopie   Heupdysplasie   Allergieen  Doofheid   Glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk 

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test