De Dalmatische Hond: energiek en met een opvallend uiterlijk

Alles wat je wilt weten over de Dalmatische Hond

Over de Dalmatische Hond

Er wordt verondersteld dat de Dalmatische ontstond in een deel van Joegoslavië met de naam Dalmatië. Hun uithoudingsvermogen, hun grootte en de waakhond in hun maakte ze een geliefd ras bij de Engels aristocratie. Tijdens de beide wereldoorlogen werd dit ras gebruikt om de kampen van de Amerikaanse soldaten te beschermen.

De Dalmatische Hond is een energieke en vriendelijke hond met een opvallend uiterlijk van zwarte stippen op een witte vacht. Het is een actieve hond die veel beweging en uitdaging nodig heeft, en die goed gehumeurd is en graag socialiseert met mensen en andere honden. De Dalmatische Hond is geschikt voor gezinnen met kinderen, maar vereist een stevige en consequente opvoeding. Hier zullen we verderop verder op ingaan.

De film 101 Dalmatiërs

De bekendste film met Dalmatiërs is waarschijnlijk Disney's "101 Dalmatiërs" en de populariteit van de film heeft bijgedragen aan de toename van de vraag naar Dalmatiërs als huisdieren

Wat kost een Dalmatische Hond

De kosten voor een Dalmatische Hond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Dalmatische Hond ergens tussen de € 700 en de € 1.250 zal liggen.

Karakter van een Dalmatische Hond

Dalmatiërs zijn van middelmatige grootte en zijn zeer actief en energiek. Ze zijn zwaar, uniek en staan bekend als de clowns in de hondenwereld. Het is een veelzijdig ras dat het vermogen heeft om te werken als een ongedierte jager, een jachthond, een waakhond en een circusartiest maar ook als een trouwe metgezel.

Er zijn bronnen die suggereren dat Dalmatiërs niet altijd de beste keuze zijn als gezinshond, vooral als er jonge kinderen in het huishouden zijn. Dit komt omdat Dalmatiërs van nature erg actief en energiek zijn en soms niet weten hoe ze hun kracht moeten beheersen. Ze kunnen per ongeluk kleine kinderen omver rennen of op hen springen, wat tot ongelukken kan leiden.

Mocht je overwegen om een volwassen Dalmatiër als gezinshond op te nemen, is het belangrijk om zorgvuldig te zijn bij de introductie van de hond aan kinderen en ervoor te zorgen dat de kinderen leren hoe ze met de hond moeten omgaan. Sommige Dalmatiërs kunnen van nature geduldiger en zachtaardiger zijn rond kinderen dan andere, terwijl andere mogelijk meer terughoudend zijn en moeilijker te trainen.

Ondanks hun intelligentie en leergierigheid kunnen Dalmatiërs soms koppig zijn en hun eigen wil hebben. Dit betekent dat ze een consequente en geduldige opvoeding nodig hebben om goed te gedijen en te leren wat er van hen wordt verwacht. Het is belangrijk om met positieve bekrachtiging te werken en hun goede gedrag te belonen om hen te helpen begrijpen wat wel en niet acceptabel gedrag is.

Temperament van een Dalmatische Hond

De Dalmatische hond is zeer sociaal en gedijt op menselijk gezelschap en aandacht. Ze zijn extreem gevoelig en kunnen er niet goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. Als ze eenzaam of verveeld zijn, zullen ze depressief worden en kunnen dan gaan slopen. Zoals we hierboven al toe hebben gelicht wordt de Dalmatische hond niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen vanwege hun uitbundige en onstuimige karakter. Zij kunnen doorgaans goed opschieten met huisdieren waarmee ze zijn grootgebracht, maar kunnen agressie vertonen bij honden die ze niet kennen. Dit ras is afstandelijk tegenover vreemden en is een uitstekende waakhond, Ze blaffen alleen als het absoluut noodzakelijk is.

Verzorging van een Dalmatische Hond

De Dalmatische moet regelmatig geborsteld worden met een stevige borstel om losse haren te minimaliseren. Extra aandacht moet worden besteed aan de vacht tijdens de zware rui periodes. Dit ras kan niet goed tegen extreme weersomstandigheden en zijn gevoelig voor schimmels uit vochtig gras en bodem, als ook voor teken en vlooien. De verschillende gezondheidsproblemen die bekend zijn bij dit ras zijn doofheid, blaas-en nierstenen, huid en voedselallergieën, en heupdysplasie.

Vacht van een Dalmatische Hond

De Dalmatische heeft een stugge, gladde, korte en dichte vacht. De kleur van de vacht is zuiver wit met vlekken die zijn zwart of bruin. Pups worden volledig wit geboren en vlekken ontstaan als ze volwassen worden.

Trainen en opvoeden van een Dalmatische Hond

Dalmatiërs zijn slimme honden die gemakkelijk te trainen zijn. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met trainen en socialiseren, zodat je Dalmatiër weet wat er van hem wordt verwacht en hoe hij zich moet gedragen in verschillende situaties.

Een belangrijk onderdeel van de training is het gebruik van positieve bekrachtiging. Dalmatiërs reageren goed op lof en traktaties, dus het is belangrijk om goed gedrag te belonen en gewenst gedrag aan te moedigen. Gebruik dezelfde commando's en benaderingen en zorg ervoor dat alle leden van het huishouden dezelfde regels volgen om de training te bevorderen.

Tot slot het socialiseren, een belangrijk onderdeel de de opvoeding. Zorg voor voldoende contact met andere mensen en honden. Dit helpt hen om comfortabel te zijn in verschillende situaties en om ongewenst gedrag te voorkomen. 

 

Activiteit en bewegen van een Dalmatische Hond

De Dalmatiërs hebben dagelijkse beweging nodig. Ze genieten van deelnemen aan familie-activiteiten en spelen. Veel tijd met het gezin is zeer belangrijk voor dit ras. Door hun hoge mate van uithoudingsvermogen, zijn de Dalmatiërs een uitstekende metgezel voor wandelen en joggen. Dit ras doet het het beste met een stevig omheinde tuin zodat kunnen ze ravotten wanneer ze willen.

Kenmerken van een Dalmatische Hond

  • Rasgroep: Lopende honden en zweethonden
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 55-61 cm. Teef: 50-58 cm
  • Gewicht: Reu: 27-32 kg. Teef: 24-29 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Dalmatische Hond

De Dalmatische Hond is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Dalmatische Hond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test