Glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk bij de hond

Glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk

Glaucoom, ook wel groene staar genoemd is een aandoening van de ogen waarbij toegenomen vloeistofdruk in het oog schade veroorzaakt aan het netvlies en de oogzenuw met blindheid tot gevolg. De oorzaak van glaucoom is een stoornis in de balans tussen productie en afvoer van oogvocht. Volledige blindheid kan optreden binnen 24 uur of in milde vorm na weken of maanden. Voor de hond is glaucoom, met name wanneer het acuut ontstaat, een zeer pijnlijke aandoening. De hond zal aanraking van de kop vermijden door de pijn, hij stopt vaak met eten en trekt zich terug. Door de verhoogde druk in het oog wordt de oogbol groter, waardoor deze meer uit de oogkas komt. Het hoornvlies kan blauwwit verkleuren, waarbij soms duidelijk de oogvaten zichtbaar worden. Bij de Shar-Pei is er sprake van een erfelijke vorm met een verstoring in de afvoer van het oogvocht, dit wordt primary open angle glaucoma (POAG) genoemd en er is inmiddels een DNA-test ontwikkelt.

Symptomen van glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk bij de hond

De hond zal tekenen van pijn geven door bijvoorbeeld aanraking van de kop te voorkomen. Hij zal steeds minder zien of volledig blind worden. De ogen van de hond kunnen rood worden en de lens zal wazig zijn.

Diagnose van glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk bij de hond

De diagnose van glaucoom bij de hond zal wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Dit zal worden aangevuld met een uitgebreid onderzoek van de ogen. Voor bepaalde rassen is een DNA-test beschikbaar die erfelijke drager van een bepaalde vorm van glaucoom kan aantonen.

Behandeling van glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk bij de hond

Voor de behandeling van glaucoom is het noodzakelijk dat er ]snel en adequaat gehandeld wordt, omdat de aandoening in een korte tijd kan leiden tot blijvende schade aan het netvlies en de oogzenuw en daardoor blindheid kan veroorzaken. De behandeling zal bestaan uit speciale oogmedicatie om de druk in de oogbol te laten afnemen.

Prognose van glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk bij de hond

De prognose van glaucoom bij de hond is, indien er niet snel behandelt wordt slecht.

Preventie van glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk bij de hond

Glaucoom kan niet worden vermeden, tenzij indien er erfelijke aandoening bekend zijn, deze honden uit te sluiten van de fok

Welke rassen zijn vatbaar voor glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk

Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Nova Scotia Ducktolling Retriever pups

Half december zullen wij pups hebben van ons teefje en onze reu.Beide zijn onze gezelschapshonden.Pu

Herplaatsing ,reeds getrainde border Collie

Isa een teefje ,10maanden ,heb ik weggehaald omdat er teveel Junior pups zaten ,ze is nu ongeveer 6