Glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk bij de hond

Glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk

Glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk

Glaucoom, ook wel groene staar genoemd is een aandoening van de ogen waarbij toegenomen vloeistofdruk in het oog schade veroorzaakt aan het netvlies en de oogzenuw met blindheid tot gevolg. De oorzaak van glaucoom is een stoornis in de balans tussen productie en afvoer van oogvocht. Volledige blindheid kan optreden binnen 24 uur of in milde vorm na weken of maanden. Voor de hond is glaucoom, met name wanneer het acuut ontstaat, een zeer pijnlijke aandoening. De hond zal aanraking van de kop vermijden door de pijn, hij stopt vaak met eten en trekt zich terug. Door de verhoogde druk in het oog wordt de oogbol groter, waardoor deze meer uit de oogkas komt. Het hoornvlies kan blauwwit verkleuren, waarbij soms duidelijk de oogvaten zichtbaar worden. Bij de Shar-Pei is er sprake van een erfelijke vorm met een verstoring in de afvoer van het oogvocht, dit wordt primary open angle glaucoma (POAG) genoemd en er is inmiddels een DNA-test ontwikkelt.

Symptomen van glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk bij de hond

De hond zal tekenen van pijn geven door bijvoorbeeld aanraking van de kop te voorkomen. Hij zal steeds minder zien of volledig blind worden. De ogen van de hond kunnen rood worden en de lens zal wazig zijn.

Diagnose van glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk bij de hond

De diagnose van glaucoom bij de hond zal wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Dit zal worden aangevuld met een uitgebreid onderzoek van de ogen. Voor bepaalde rassen is een DNA-test beschikbaar die erfelijke drager van een bepaalde vorm van glaucoom kan aantonen.

Behandeling van glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk bij de hond

Voor de behandeling van glaucoom is het noodzakelijk dat er ]snel en adequaat gehandeld wordt, omdat de aandoening in een korte tijd kan leiden tot blijvende schade aan het netvlies en de oogzenuw en daardoor blindheid kan veroorzaken. De behandeling zal bestaan uit speciale oogmedicatie om de druk in de oogbol te laten afnemen.

Progonose van glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk bij de hond

De prognose van glaucoom bij de hond is, indien er niet snel behandelt wordt slecht.

Preventie van glaucoom, groene staar, verhoogde oogdruk bij de hond

Glaucoom kan niet worden vermeden, tenzij indien er erfelijke aandoening bekend zijn, deze honden uit te sluiten van de fok

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Bronnen:

Imagesource: screenshot Glaucoma. CC BY-SA 4.0 Translated text from original webm

Anderen bekeken ook