De Chow Chow: een stevige persoonlijkheid

Alles wat je wilt weten over de Chow Chow

Over de Chow Chow

De Chow Chow is een oud hondenras dat oorspronkelijk uit China komt. Het ras wordt verondersteld te zijn ontstaan in de regio's van het Mongoolse Rijk en Tibet, waar ze werden gefokt als waakhonden, herdershonden en trekhonden. Ze werden ook gebruikt voor de jacht op wilde dieren zoals wolven en beren. De Chow Chow werd uiteindelijk geïntroduceerd in andere delen van de wereld, waaronder Europa en Noord-Amerika, waar het al snel een populair ras werd. Vandaag de dag worden Chow Chows nog steeds beschouwd als geweldige waakhonden en gezelschapsdieren.

De Chow Chow is een klein formaat, robuuste hond met een uniek uiterlijk en een stevige persoonlijkheid. Dit ras, oorspronkelijk uit China, werd oorspronkelijk gebruikt voor jagen, trekken en waakzaamheid. Het heeft een dikke, pluizige vacht en een blauw-zwarte tong, wat het onderscheidt van andere hondenrassen.

Oorzaak blauwe tong

Een van de meest opvallende kenmerken van de Chow Chow is hun blauwe tong, die wordt veroorzaakt door een genetische afwijking lingua villosa nigra, waarbij de tongpapillen langer worden en donkerder van kleur worden. Hoewel het misschien vreemd lijkt, is het een uniek kenmerk dat deze hond nog specialer maakt.

Wat kost een Chow Chow

De kosten voor een Chow Chow kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Chow Chow ergens tussen de € 1.300 en de € 1.800 zal liggen.

Karakter van een Chow Chow

De Chow Chow is een onafhankelijk en zelfverzekerd ras met een sterke persoonlijkheid. Ze staan bekend om hun koppigheid en zijn niet altijd even gehoorzaam. Het is belangrijk om ze op jonge leeftijd te socialiseren en te trainen om hun dominante karakter in toom te houden.

Ondanks hun onafhankelijke aard zijn ze ook loyaal en aanhankelijk tegenover hun familie. Ze kunnen soms gereserveerd zijn tegenover vreemden en hebben een natuurlijke neiging tot waakzaamheid. Over het algemeen is de Chow Chow een rustige en kalme hond die graag tijd doorbrengt met zijn gezin.

Temperament van een Chow Chow

De Chow Chow is het over het algemeen beleefd en geduldig. Ze zijn zeer loyaal en vriendelijk bij hun familie maar zeer gereserveerd tegenover vreemden. Ze kunnen zich erg hechten aan een bepaald lid van de familie en deze persoon dan ook overdreven beschermen. Ze zijn bazige, serieus en eigenzinnig en van de Chow Chow is bekend dat het een ras is die erg dominant kan zijn.  Ze zijn koppig en hebben een eigen willetje en ze kunnen niet goed met andere huisdieren opschieten tenzij ze er mee op zijn opgegroeid. De Chow verwacht met respect te worden behandeld.

Verzorging van een Chow Chow

De Chow Chow moeten dagelijkse geborsteld worden. Goede verzorging is essentieel om hun vacht in topconditie te houden. Ze zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals entropion, uitputting door hitte, allergieën, huidproblemen en heupdysplasie. Ze kunnen slecht tegen anesthesie. De Chow doet het niet goed in warme klimaten.

Vacht van een Chow Chow

De Chow Chow heeft een rijke en overvloedige dubbele vacht die voorkomt in twee verschillende soorten: glad of ruw. De vacht is bijzonder dik rond de hals en lijkt op manen van een leeuw. De bovenvacht is grof en wordt ondersteund door een dichte ondervacht. De meest voorkomende vachtkleuren zijn rood, zwart, blauw, bruin en grijs. De Chow Chow verhaard zwaar tijdens de seizoenen.

De Chow Chow heeft een dikke vacht en een overmaat aan huid, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Dit komt omdat de huidplooien van de Chow Chow vuil en vocht vasthouden, wat kan leiden tot huidinfecties en irritaties. Bovendien kan de dikke vacht warmte vasthouden, wat kan leiden tot oververhitting en ademhalingsproblemen. Het is daarom belangrijk om de Chow Chow regelmatig te verzorgen en te controleren op huidproblemen, en om ervoor te zorgen dat ze voldoende verkoeling hebben in warm weer

Trainen en opvoeden van een Chow Chow

De Chow Chow vergt een intensieve, uitgebreide en voortdurende opleiding in zowel socialisatie als gehoorzaamheid. Ze zijn relatief eenvoudig zindelijk te maken. Ze zullen uitsluitend taken uitvoeren waarvan hun denken dat ze zinvol zijn. Ze vereisen stevigheid, eerlijkheid en consistentie en reageren niet op hardheid of een hardhandige aanpak. Mocht de hond om wat voor reden dan ook behandeld worden op een respectloze manier dan zal de Chow zeker laten blijken dat hij hier niet van gediend is.

Activiteit en bewegen van een Chow Chow

De Chow Chow heeft de neiging lui te zijn en ze zijn het liefste binnen in huis waar ze relatief inactief blijven. Ze genieten van een kleine veilig omheinde tuin maar kunnen bij warm weer niet te lang buiten blijven. Het beste voor de Chow zijn dagelijkse korte wandelingen. De Chow Chow is zeer geschikt voor een appartement op voorwaarde dat ze voldoende beweging krijgen.

Kenmerken van een Chow Chow

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 11-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 48-56 cm. Teef: 46-51 cm
  • Gewicht: Reu: 20-35 kg. Teef: 18-30 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Chow Chow

De Chow Chow is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Chow Chow is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test