Rasbeschrijving van de Chow Chow

De Chow Chow is een oud ras die meer dan 2000 jaar geleden is ontstaan in China. Dit ras werd gebruikt voor de jacht, voor het schapendrijven, trekken en tegenwoordig voor het beschermen van erf/huis en baas. Ze worden meestal aangeduid als "de Chow", en worden nu voornamelijk gebruikt als een metgezel.

Karakter

De Chow Chow is een waar meesterwerk van waardigheid en schoonheid. Ze bezitten de unieke eigenschap van het hebben van een blauw-zwarte tong. Ze zijn behoorlijk intelligent, hebben een onafhankelijke geest en tonen een waardige houding. De Chow is zeer afstandelijk en kritisch.

Temperament

De Chow Chow is het over het algemeen beleefd en geduldig. Ze zijn zeer loyaal en vriendelijk bij hun familie maar zeer gereserveerd tegenover vreemden. Ze kunnen zich erg hechten aan een bepaald lid van de familie en deze persoon dan ook overdreven beschermen. Ze zijn bazige, serieus en eigenzinnig en van de Chow Chow is bekend dat het een ras is die erg dominant kan zijn. Mede hierdoor moet de baas ook dominant zijn. Ze zijn koppig en hebben een eigen willetje en ze kunnen niet goed met andere huisdieren opschieten tenzij ze er mee op zijn opgegroeid. De Chow verwacht met respect te worden behandeld.

Verzorging

De Chow Chow moeten dagelijkse geborsteld worden. Goede verzorging is essentieel om hun vacht in topconditie te houden. Ze zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals entropion, uitputting door hitte, allergieën, huidproblemen en heupdysplasie. Ze kunnen slecht tegen anesthesie. De Chow doet het niet goed in warme klimaten.

Vacht

De Chow Chow heeft een rijke en overvloedige dubbele vacht die voorkomt in twee verschillende soorten: glad of ruw. De vacht is bijzonder dik rond de hals en lijkt op manen van een leeuw. De bovenvacht is grof en wordt ondersteund door een dichte ondervacht. De meest voorkomende vachtkleuren zijn rood, zwart, blauw, bruin en grijs. De Chow Chow verhaard zwaar tijdens de seizoenen.

Trainen en opvoeden

De Chow Chow vergt een intensieve, uitgebreide en voortdurende opleiding in zowel socialisatie als gehoorzaamheid. Ze zijn relatief eenvoudig zindelijk te maken. Ze zullen uitsluitend taken uitvoeren waarvan hun denken dat ze zinvol zijn.. Ze vereisen stevigheid, eerlijkheid en consistentie en reageren niet op hardheid of een hardhandige aanpak. Mocht de hond om wat voor reden dan ook behandeld worden op een respectloze manier dan zal de Chow zeker laten blijken dat hij hier niet van gediend is.

Activiteit en bewegen

De Chow Chow heeft de neiging lui te zijn en ze zijn het liefste binnen in huis waar ze relatief inactief blijven. Ze genieten van een kleine veilig omheinde tuin maar kunnen bij warm weer niet te lang buiten blijven. Het beste voor de Chow zijn dagelijkse korte wandelingen. De Chow Chow is zeer geschikt voor een appartement op voorwaarde dat ze voldoende beweging krijgen.

Kenmerken

Rasgroep: Spitsen en oertypes
Leeftijd: 11 - 12 jaar
Schofthoogte: Reu 48-56cm, Teef 46-51cm
Gewicht: Reu 20-35 kg, Teef 18-30 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Franky

geplaatst op 3 december 2019 | 11:21

Ik ben de trotse eigenaar van een chow chow, ondertussen 14 jaar en 8 maand. Doodbraaf beest en al veel doorstaan, een paar keer geopereerd en steeds in orde gekomen. Sinds geruime tijd heeft ze gedragsstoornissen en wil ze steeds buiten liggen en moet ik ze s'avonds echt naar binnen dragen,was deze zomer ook oververhit. Nu was de vraag of ze eigenlijk goed tegen de koude kan,soms heeft ze er precies geen besef van.

Esra

geplaatst op 4 augustus 2018 | 10:43

Hoi Marijke, ik zou nooit laten scheren. Daardoor kunnen er kale plekken ontstaan en groeit vacht niet goed terug. Wat ik je adviseer is om met je hond naar de trim salon te gaan en te laten plukken. Als je zelf weghaalt met een handschoen bijv dan neem je alleen de oppervlakkige haren. De reden dat je hond zoveel hijgt is omdat hij het warm heeft. Neem je hond in dit weer niet naar buiten tussen 12 en 6u

Marijke

geplaatst op 26 juli 2018 | 17:55

Goede avondt ik heb een shouw shouw. Zijn naam is Bruno. Nou heeft Bruno het heel warm. Hij blijft hijgen ook al geef ik hem goed water. Ook heb ik een verkoelings mat coor hem gekocht. Maar hij heeft het nog steeds zwaar. Mijn vraag is of hij geschoren mag worden?? Of is dat niet goed voor zijn vacht??? Hij heeft het zo warm??

sandra

geplaatst op 21 juli 2018 | 21:49

hallo allemaal. Mijn chow chow van 11 maanden blijk een aangeboren afwijking aan beide achterpoten te hebben. luxatie. Heeft iemand hier ervaring mee ? wel opereren of niet?

Theo Klop

geplaatst op 9 april 2018 | 22:39

653585994 . Hallo Marijke Maak je niet al te bezorgd over de haaruitval. Het is momenteel ongeveer de tijd dat de rui een beetje opgang komt en dan kunnen er plukken uit vallen. verharen met plukken tegelijk is normaal vooral uit de donsachtige ondervacht. Dat verharen is in het voorjaar als de temperatuur omhoog gaat normaal. hetzelfde maar meestal minder heb je kort voor de winter nog een keer. Verder raad ik aan om langzaam over te gaan op puur vlees zonder toevoegingen bv. Buddy ( kopen wij bij Ranzijn) . ook AH heeft zo iets maar daar heb ik geen ervaring mee. Puur vlees geeft een mooie vacht en daarmee voorkom je huidproblemen en overgewicht wat weer heupproblemen voorkomt Verder krijgen mijn 2 chows biergist 3 pilletjes door hun eten , is ook weer goed voor huid en vacht

Marijke

geplaatst op 9 april 2018 | 13:57

Goede middag wij hebben net een chow chow pub in huis. Hij heet Bruno. Bruno is nu 14 werken. Ik maak me een beetje zorgen want Bruno krijgt een beetje veel haar uit val. Niet dat hij kaal wordt hoor maar er komen echt dikke plukken van af.op zijn voor hoofd heeft hij wel een kaal plekje. Maar op zijn heupen wordt zijn vacht ook minder. Hij heeft geen vlooien daar heb ik naar gekeken. Wie kan mij helpen??

Theo Klop

geplaatst op 31 juli 2017 | 00:50

Tel. 0653585994. Tips voor Gsina. Als eerste hulp voor de jeuk kunt U tee tree (een etherische olie) gebruiken. Dit stilt de jeuk , desinfecteert en is wondheling. Bovendien ruikt het sterk waar door de hond er niet aan gaat likken. Verder vitamine B pillen 2x pd door het voer. Verder heb ik enorm goede ervaringen en resultaat behaald met BUDDY. Dit is puur vlees zonder toevoegingen of conserveringsmiddellengte . Iig bij Ranzijn verkrijgbaar. Verder poetsen wij de tanden en ze hebben allebei een prachtig gebit. Mijn 2 chows zijn 11 en 12 jaar oud. Vroeger ook wel af en toe hotspots maar sinds deze aanpak en voer nooit meer. Smorgens krijgen ze een handje prins brokken senior. Vinden ze lekker, maar savonds dus vlees. Mijn eerste chow is bijna 17 en mijn 2de ruim 15 geworden. S6

Theo Klop

geplaatst op 31 juli 2017 | 00:24

653585994

ChowChowShina

geplaatst op 30 juli 2017 | 20:40

Hallo, Ik ben een trotse eigenaar van een crèmekleurige chowchow genaamd Shina. Ik heb het beestje al van pups af. Maar bij het ouder worden zien we dat ze enorm begint te sukkelen met haar gezondheid. Artrose is aanwezig in de gewrichten. tandjes die al beginnen uitvallen. Maar vooral veel last van HOTSPOT. Hoe ouder ze wordt hoe vaker ze last begint te krijgen. Vroeger was het seizoensgebonden enkel lente en zomer. Maar nu gaat er geen dag meer voorbij waar ze medicatievrij van komt zonder te bijten en te likken. Laat me wel duidelijk zijn dat het bijten in een zware vorm geplaatst is en daarmee wil ik zeggen dat dit gebeurt tot bloedens toe. Ik ben eerlijk gezegd ten einde raad. De kosten begin hoog op te lopen. Ik zit maandelijks aan een budget van 150 euro. Wie weet raad? bedankt

Hannelore

geplaatst op 24 februari 2017 | 16:18

Hallo wij zijn de trotse "baasjes van Beer 7jaar en Lola 6jaar. We hebben ook een nestje van 5 pups gehad. Wij zijn super blij met onze Chows maar ik hoop wel dat mensen zich heel goed inlezen voor ze een chow nemen. En zich niet laten verleiden door hun knappe uiterlijk. Zeker als pup zijn ze om op te eten. Maar feit blijft dat Chows een heel apart karakter hebben en natuurlijk geldt dat niet voor elke chow maar naar mujn mening wel voor heel veel je ziet ze niet voor niets vaak in asiels helaas. Onze Lola heeft af en toe een hotspot maar meteen bij de eerste verschijnselen spuiten wij er lystherine op. Het mondwater..wel de original niet met een smaakje. Dit doen we met behulp van een plantenspuit. Het werkt perfect . We hadden hiervoor bergen met geld uitgegeven bij de dierenarts zonder resultaat.

Hindryckx Isabelle

geplaatst op 20 december 2015 | 13:48

Beste, Zitten met een chow chiw van 4,5 maand en zoekt een nieuwe warme thuis. Hij is van onze dochter, maar ze mag haar niet meenemen op haar appartement. Het is een vrouwtje, zeer lief en is al proper. Zit nu voorlopig bij ons tot wij een goede en warme thuis vinden. Is in orde met haar vaccins. Wie interesse heeft mag mij bellen op het nr: 0484/75 40 38.

zephyrina

geplaatst op 27 oktober 2015 | 16:41

ik heb sinds 2 weken ook een chow chow die ik uit het adiel heb gehaald. hij sukkelt ook met zijn jeukende vacht, tot bloedens toe.. ik denk ook aan een huidaandoening want van ongedierte niets terug te vinden in zijn vacht. zijn onderkant (buik) is geschoren in het asiel omdat het vol klitten zat, hier merkte ik precies moedervlekjes op maar als ik erover wrijf is het presies een korsje. iemand ervaring hiermee?

Diana

geplaatst op 26 augustus 2015 | 20:30

Hallo mensen,ik zou graag willen weten waar ik zo een pup kan kopen ben helemaal verliefd

mariette

geplaatst op 4 juli 2015 | 05:55

Hallo chow vrienden, onze chow is 9 jaar en woont nu twee jaar bij ons. Ook zij had last van jeuk. Wij gebruiken nu een keer per dag zuivere zalmolie, dit gaat over haar brokken.Het resultaat is uitstekend geen jeuk meer.Wij gebruiken dit product al sinds maart 2014.Misschien een tip boot andere chow liefhebbers.

Josiane de Backer

geplaatst op 8 juni 2015 | 17:40

Mijn antwoord van mijn bericht op 24 november 2014. Daar het onze 2de chow chow was waar we hetzelfde probleem mee hebben, zijn we beginnen zoeken op het internet naar giftige planten of planten die huidproblemen veroorzaken.Het blijkt dat Taxus en Buxus veel huidproblemen geven. We hebben een redelijk grote tuin, met enkele beplantingen van Taxus en Buxus. We hebben er een tralie rondgespannen, zodanig dat de hond er niet meer aan of rond kan lopen. Tot op heden denken we dat het probleem opgelost is. Er is geen jeuk meer met zijn huid sedertdien.

Anne

geplaatst op 8 juni 2015 | 14:40

Sinds 8 weken onze 3de Chow in huis een lust voor het oog. Hij is erg ondeugend en ondernemend vind vogels erg interessant. Wij voeren hem Purizon pup dit vind hij erg lekker verder geven wij hem 1x per week een dag vlees schijven dit kan hij erg waarderen echt een Smul paapje wij geven na bij onze vorige Chow niet meer willen eten alleen hele lekkere dingen b.v. kaas of yoghurt met toef slagroom daar hebben wij leergeld van gehad,daarom deze pup geen extra dingen.

Joyce

geplaatst op 6 mei 2015 | 21:15

Hallo allemaal. ik heb een teefje van 18-2-13. die met de 9 weken bij mij is gekomen. sinds dien zijn we draaideur patiënten bij de dierenarts. het hele verhaal is hier misschien te lang om te plaatsen. maar ze heeft ernstige huidproblemen. ze is nu 2 jaar bij mij en in die 2 jaar loopt ze al 1.5jaar met een kap om. meerdere onderzoeken gehad, maar zonder enig resultaat. verschillende diëten gehad om voedselallergie uit te sluiten. een Chow is wel een honden ras met een grote aanleg voor huid problemen. verder zijn het hele lieve hondjes. die van mij kan niet los lopen omdat ze niet terug komt. ook niet als er andere honden bij zijn. ze is niet te belonen met wat lekkers of een speeltje. ze speelt wel dolgraag met andere honden. en knuffelt graag met mensen en kinderen. maar kom niet als onbekende aan het vrouwtje als het vrouwtje duidelijk laat zien dat ze het niet wil. blaft eigenlijk nooit ten zij ze het niet vertrouwt. en inderdaad liever lui als moe. soms kan dat een hele strijd zijn om dan überhaupt naar buiten te gaan. maar een liever maatje heb ik nog niet gehad.

Theo Klop

geplaatst op 29 april 2015 | 19:01

Ik heb een Chow Chow 4 jaar geleden uit het asiel in Heerlen gehaald. Ze is nu negen en mijn derde eigen Chow. Inderdaad vaak jeuk problemen en "hotspots" . Mijn ervaring is en daar ben ik ook pas twee jaar achter dat het vaak ontstaat door teveel zout. zowel in het vaak zelfs dure voer als in de snoepjes of lekkertjes die ze wel eens krijgt. Ze was bv altijd gek op een plakje kaas, doch we hebben dus door die kaas (waar dus nogal wat zout inzit) ontdekt dat het dus echt het zout is dat de jeuk veroorzaakt. Ook vet is voor een chow dubieus. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Theo

Laura Verstraete

geplaatst op 13 januari 2015 | 15:36

Ok, super bedankt voor je advies! :)

chow owner

geplaatst op 13 januari 2015 | 12:05

Ze heeft bijna geen jeuk meer. Vroeger beet ze zichzelf helemaal open tot bloeden toe. Echt een heel groot verschil. Maar dus ook nooit nog een stuk vlees van tafel, geen snacks waar vlees in zit...

Laura Verstraete

geplaatst op 13 januari 2015 | 11:44

Bedankt voor de reactie! En heeft uw Chow geen last meer van jeuk?

chow owner

geplaatst op 13 januari 2015 | 10:42

Ik heb voor mijn chow de brokken van hills. Tuna & rice. Zakken van 12kg

Laura Verstraete

geplaatst op 13 januari 2015 | 01:03

Hallo, welke droge hondenvoer op basis van rijst en vis van premium kwaliteit bestaat er? Ik geef mijn Chow Chow Hill's Science plan op basis van kip, maar ik zou graag iets vinden op basis van rijst en vis. Weet er iemand wat goed is tegen jeuk voor Chows? Groetjes en bedankt

Josiane de Backer

geplaatst op 24 november 2014 | 13:35

Onze chow chow is nu 5 maand en bijt regelmatig in zijn staart en huid in de buurt van de staart. Wij zijn nu sedert 1 dag overgeschakeld op een dieet van lam & rijst veterinaire voeding (Hills science plan). Voor 1 dag kreeg hij wel regelmatig snacks, speciaal voor honden. Iemand een idee aan wat dit kan liggen ?. het is echt lastig.

Jannie Helmink

geplaatst op 25 februari 2014 | 15:11

Onze Chow Chow , Simba , was een hele gezellige, trouwe hond. Toen hij 12 jaar was heeft hij een maagkanteling gekregen. Hij is met succes geopereerd en daarna at hij beter. Hij is 14 jaar en 4 maanden geworden..

chow owner

geplaatst op 25 augustus 2013 | 02:07

mijn chow had ook jaren last van jeuk en krabte zichzelf helemaal open. volgens de dierenarts was ze allergisch aan dierlijke eiwitten. sinds ze op een dieet staat van rijst en vis zijn de problemen opgelost. ook droogvoer op basis van rijst en vis gevonden ondertussen. niet zo goedkoop maar zeker de moeite waard om te kopen!

Gonnie

geplaatst op 8 mei 2013 | 07:45

Hallo Annie, Ik denk dat je de meest belangrijke stap al gemaakt hebt, en dat is naar de dierenarts geweest. Het is nog een jonge hond en het kan heel goed nestmijt zijn. Gewoon goed naar je dierenarts luisteren en hem de juiste medicatie toedienen. Groet, Gonnie

Van Droogenbroeck Annie

geplaatst op 7 mei 2013 | 22:12

Hallo met Annie onze chow-chow is nu 8 maanden en heeft heel veel jeuk al vanaf hij bij ons is , hij was 6 weken als hij bij ons is gekomen hij bijt en krabt kan hem soms niet rustig houden van de jeuk zijn al verschillende keren bij dierenarts geweest hij denkt aan mijten onder de huid , onze chow-chow Woempie is al behandeld geweest als hij 3 maanden was met pupetten in zijn nek gedurende 3 maand nu word hij behandeld met inspuitingen een 4 tal zijn er nog soms mensen met een chow-chow met deze problemen die mij kunnen helpen het is zo zielig voor ons beestje die onophoudelijke jeuk nog vele groetjes en al bedankt Annie.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test