De Airedale Terriër: een geweldig ras voor actieve gezinnen

Alles wat je wilt weten over de Airedale Terrier

Over de Airedale Terrier

De Airedale Terrier is ontstaan in Yorkshire, Engeland in de 19e eeuw. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen de Otterhound, de Welsh Terrier, de Irish Terrier en andere Terrier rassen. Het ras werd oorspronkelijk gebruikt als jachthond voor het jagen van otters en vossen, maar later ook ingezet als verdediger van boerderijen en in de Eerste Wereldoorlog als verkenner en boodschapper.

De Airedale Terriër is een zeer aangenaam ras. Deze rashond is beschermend naar de baas en het gezin, is moedig en aanhankelijk. Ook vraagt deze hond liefde en aandacht. Het is wel een rumoerige ras en het word aanbevolen om vanaf jonge leeftijd te beginnen met gehoorzaamheidscursussen. Dit om onder andere problemen te voorkomen die te maken kunnen hebben met dominant gedrag en uiteraard om de hond goed opgevoed te krijgen

Energiek en speels hondenras die geschikt is voor een actieve baas

De Airedale Terriër is een energiek en speels hondenras die geschikt is voor actieve gezinnen en hondeneigenaren die houden van uitdagingen en avontuur. Dit populaire ras is bekend om zijn slimheid, aanpassingsvermogen en liefdevolle aard, wat het tot een ideale keuze maakt voor veel gezinnen en individuen.

Wat kost een Airedale Terrier

De kosten voor een Airedale Terrier kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Airedale Terrier ergens tussen de € 1.000 en de € 13.000 zal liggen.

Karakter van een Airedale Terrier

De Airedale Terriër is beschermend, maar toch lief. Evengoed wordt dit ras niet aanbevolen bij elk gezin. Indien met niet tijdig begin met het goed en consequent opvoeden van dit ras kunnen dominantie problemen ontstaan. De Airedale Terriër kan enigszins koppig zijn dus een stevige opvoeding in combinatie met consequent zijn is het beste.

De Airedale Terriër is een atletische en gespierde hond met een krachtig lichaam en stevige poten. Het is een slimme rashond en is snel te trainen, wat hen populair maakt bij hondentrainers en gezinnen. De Airedale Terriër staat ook bekend om zijn sociale en liefdevolle aard, wat hen tot een geweldige metgezel maakt voor gezinnen en kinderen, dit alleen wel met de juiste opvoeding!

Temperament van een Airedale Terrier

De Airedale Terriër is zeer loyaal en intelligent en het is een genot om de baas te mogen zijn van dit ras. Toch kunnen ze soms echter zeer moeilijk zijn. Een goede training is een must en de eigenaar moet al ervaring hebben met het hebben van honden. Deze hond houdt er van om op kleine dieren te jagen, maar kan uitzonderlijk goed samen leven met katten en andere honden. Uiteraard indien er een goede socialisatie heeft plaats gevonden.

Verzorging van een Airedale Terrier

Het haar van dit ras is hard en stug waardoor het nogal moeilijk te verzorgen is. Dode haren moeten ten minste tweemaal per jaar worden geplukt. Het regelmatig wassen van de baard is nodig om het klitvrij te houden.

Vacht van een Airedale Terrier

De vacht van de Airedale Terriër moet draadachtig, stug, zijn en moet recht liggen, dicht tegen het lichaam van de hond. Licht golvend haar is acceptabel met een onderscheidend baard rond de snuit. De Airedale Terriër heeft een dikke, waterafstotende vacht die hen beschermt tegen de elementen. De vacht is meestal zwart-en-tan in kleur, hoewel sommige honden ook grijs, rood of bruin kunnen hebben. Het is belangrijk om regelmatig te borstelen om vervilting van de vacht te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de hond er verzorgd en gezond uitziet. Bovendien moet de vacht regelmatig gewassen en geknipt worden om de groei van de vacht onder controle te houden en te voorkomen dat de vacht in de ogen of in de poten van de hond groeit. Een goede verzorging van de vacht is noodzakelijk om de Airedale Terriër gezond en gelukkig te houden.

Trainen en opvoeden van een Airedale Terrier

Dit ras kan zeer eigenzinnig en soms koppig zijn, maar met deze rashond kun je zeer goed deelnemen aan sportieve evenementen. Deze hond is erg levendig en vereist een ervaren baas. Stevige training vereist is, maar wel met de zachte hand. De Airedale Terriër is een slim en leergierig ras, dus training met positieve versterking en consistentie is zeker aan te bevelen omdat het ras snel verveeld raakt en uitgedaagd moet worden

Activiteit en bewegen van een Airedale Terrier

De Airedale Terriër moet ten minste een gemiddelde tuin beschikbaar hebben. Het is een zeer actief ras. Hij houdt ervan om te zwemmen, mee te gaan met joggen en rennen. Dit ras wordt niet aanbevolen om te houden in een appartement aangezien ze binnen zeer actief zijn en dit voor overlast kan zorgen. Als de Airedale zijn energie niet kwijt kan dan kan het echt een tiran worden. Dus lange stevige wandelingen of eventuele speelsessies waarbij de echt uitgedaagd worden zijn echt nodig.

Kenmerken van een Airedale Terrier

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 58-60 cm. Teef: 56-58 cm
  • Gewicht: Reu: 23-29 kg. Teef: 18-23 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Airedale Terrier

De Airedale Terrier is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Airedale Terrier is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test