De Ierse Terriër: een echte waaghals

Alles wat je wilt weten over de Ierse Terriër

Over de Ierse Terriër

Net als veel andere terriërs is de oorsprong van de Ierse terriër niet helemaal zeker. Maar het lijkt erop dat een van de voorouders van de Ierse terriër de black and tan terriër was, die tegenwoordig niet meer bestaat. Rond 1870 begon de selectie van het ras en in 1879 werd de Irish Terrier Club opgericht. Het ras werd voor het eerst tentoongesteld in Glasgow.

Wat kost een Ierse Terriër

De kosten voor een Ierse Terriër kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Ierse Terriër ergens tussen de € 1.000 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Ierse Terriër

De Ierse Terrier is een rustige, intelligente en zelfverzekerde hond. Hij is erg trouw en heeft een sterke band met zijn baasje en familie. Soms kan hij wat impulsief en eigenzinnig zijn, maar door zijn intelligentie en loyaliteit is hij goed op te voeden. Het is belangrijk om dit op een zachte en geduldige manier te doen, harde trainingsmethoden werken namelijk niet goed bij dit ras. Hoewel de Ierse Terrier geen vechtersbaas is, kan hij zichzelf wel goed verdedigen wanneer hij wordt aangevallen.

Temperament van een Ierse Terriër

De Ierse Terriër is een dapper, stoutmoedig en pittig ras en heeft ook een avontuurlijk en opvliegend karakter. Ze zijn zeer loyaal, toegewijd en aanhankelijk naar hun familie. Dit ras is speels en past het best bij huizen met oudere en attente kinderen. Ierse Terriërs hebben de neiging om te vechten met andere honden en kunnen over het algemeen niet goed overweg met andere huisdieren. Ze zijn zeer beschermend tegenover hun familie, huis en territorium en daarom uitstekende waakhonden. De Ierse Terriër is niet geschikt voor beginnende, sedentaire of onervaren hondenbezitters.

Het temperament van de Ierse Terrier is actief, alert en moedig. Ze zijn energiek en hebben veel beweging nodig om zich tevreden te voelen. Het zijn echte terriers en hebben daarom de neiging om eigenwijs te zijn en hun eigen pad te willen volgen. Over het algemeen zijn ze vriendelijk en sociaal naar mensen, maar kunnen ze soms wel wat terughoudend zijn naar vreemden.

Verzorging van een Ierse Terriër

De vacht van de Ierse Terriër heeft regelmatig verzorging nodig. De dode haren moeten worden uitgeborsteld en de vacht moet zo nu en dan worden getrimd. Het is ook belangrijk om de oren schoon te houden en de nagels te knippen. Deze honden hebben veel beweging nodig en moeten dagelijks worden uitgelaten. Ze zijn niet geschikt om langere tijd alleen thuis te blijven en hebben veel aandacht en interactie nodig van hun baasjes. Het is belangrijk om de Ierse Terriër op jonge leeftijd te socialiseren en te trainen, zodat ze goed omgaan met andere dieren en mensen.

De Ierse Terriër is een relatief gezond ras, hoewel sommige zijn gevoelig voor Hypothyroïdie. De Nederlandse Ierse Terrier Club heeft regels opgesteld voor het fokken van dit ras. In het fokreglement staat dat het verplicht is om een DNA-test te doen op Corny Feet om zo de gezondheid van de honden te waarborgen.

Corny Feet is een aandoening waarbij de voetzolen van de hond te hard worden en scheurtjes en barstjes vertonen. Dit kan pijnlijk zijn voor de hond en kan leiden tot infecties. Het is een erfelijke aandoening die vooral voorkomt bij Ierse Terriërs en sommige andere terriërrassen. De verplichte DNA-test op Corny Feet bij de Nederlandse Ierse Terrier Club is bedoeld om het voorkomen van deze aandoening in de populatie te verminderen.

Vacht van een Ierse Terriër

De vacht van de Ierse Terrier is draadachtig en dicht, met een zachte ondervacht. Het is belangrijk om regelmatig te trimmen om klitten en knopen te voorkomen. De kleuren van de Ierse Terrier zijn meestal rood, tarwe, of een combinatie van deze kleuren. De kleur van de vacht kan ook lichter of donkerder worden naarmate de hond ouder wordt.

Trainen en opvoeden van een Ierse Terriër

De Ierse Terrier is een slimme en zelfverzekerde hond die goed reageert op positieve trainingsmethoden. Het is belangrijk om een ??sterke band op te bouwen met deze hond, aangezien ze zeer gehecht zijn aan hun baas en gezin. Het is ook belangrijk om de training en socialisatie vroeg te beginnen om ongewenst gedrag te voorkomen. De Ierse Terrier heeft een sterke wil en kan soms eigenzinnig zijn, dus zorg voor een consistente en vriendelijke training. Harde trainingstechnieken werken vaak niet goed bij deze gevoelige hond. Blijf altijd geduldig en begripvol bij het trainen van een Ierse Terrier, zodat deze trouwe hond zich kan ontwikkelen tot een geweldige hond.

Ze blinken uit in de jacht, het ophalen, het bewaken en hoeden, evenals de politie en militaire werk.

Activiteit en bewegen van een Ierse Terriër

Dit ras is zeer actief en heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig. Ze gedijen op familie speelsessies, veilig aangelijnd wandelen en ravotten en lopen in een veilig afgesloten ruimte. De Ierse Terriër moet echt bezig gehouden worden en kunnen slecht tegen alleen zijn. Zonder adequate stimulatie en aandacht worden ze eenzaam, kunnen ze verveeld raken en daardoor sloopgedrag gaan vertonen. De Ierse Terriër zal het goed doen in een appartement op voorwaarde dat ze voldoende beweging.

Kenmerken van een Ierse Terriër

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 13-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 46-50 cm. Teef: 46-50 cm
  • Gewicht: Reu: 11-12 kg. Teef: 11-12 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Ierse Terriër

De Ierse Terriër is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Ierse Terriër is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test