Rasbeschrijving van de Ierse Terriër

De Ierse Terriër vindt zijn oorsprong in Ierland rond 1700 en is één van de oudste Terriër rassen. Het is een uittekende jager. Door de Ierse boeren werden ze zeer gewaardeerd vanwege hun werkethiek, hun kunde in het waken over vee en hun kameraadschap.

Karakter

De Ierse Terriër is middelgroot en goed uitgebalanceerd. Ze zijn sierlijk en actief en hebben een trotse en majestueuze houding. Dit ras wordt vaak aangeduid als een waaghals. Ierse Terriërs hebben grote kracht en moed en zullen tegen elke vijand vechten.

Temperament

De Ierse Terriër is niet alleen een gedurfd, roekeloos en pittige ras maar is ook avontuurlijk en opvliegend. Ze zijn loyaal, toegewijd en aanhankelijk richting hun familie. Dit ras is zeer speels en is het meest geschikt voor woningen met oudere attente kinderen. Ierse Terriërs zijn strijdlustig met andere honden en kunnen over het algemeen niet goed opschieten met andere huisdieren. Ze zijn zeer beschermend ten opzichte van hun familie, huis en territorium en het zijn uitstekende waakhonden. De Ierse Terriër is niet aan te raden voor de beginnende, sedentaire of onervaren hondenbezitter.

Verzorging

De Ierse Terriër moet regelmatig geborsteld worden met een harde borstel om dode haren te verwijderen. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk is en dan met behulp van een milde shampoo om de integriteit van de vacht te behouden. De Ierse Terriër is een relatief gezond ras, hoewel sommige zijn gevoelig voor Hypothyroïdie.

Vacht

De Ierse Terrier heeft een dubbele vacht ras. De bovenvacht is pezig en dicht, sluit nauw aan bij het lichaam en heeft een gebroken uitstraling. De ondervacht is fijn en zacht van structuur. De kleur van de vacht komt voor in tarwe, geel of geel-rood. Dit ras verhaard weinig tot geen haar.

Trainen en opvoeden

De Ierse Terriër is zeer intelligent, maar kan eigenzinnig zijn. Ook zijn ze moeilijk zindelijk te krijgen. Intense vroege socialisatie en gehoorzaamheid zijn cruciaal voor dit ras. Ze reageren niet op agressieve of hardhandige methoden. Het trainen van de Ierse Terriër moet gebeuren met de stevigheid, eerlijkheid, consistentie, respect en betrokkenheid. Ze blinken uit in de jacht, het ophalen, het bewaken en hoeden, evenals de politie en militaire werk.

Activiteit en bewegen

Dit ras is zeer actief en heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig. Ze gedijen op familie speelsessies, veilig aangelijnd wandelen en ravotten en lopen in een veilig afgesloten ruimte. De Ierse Terriër moet echt bezig gehouden worden en kunnen slecht tegen alleen zijn. Zonder adequate stimulatie en aandacht worden ze eenzaam, kunnen ze verveeld raken en daardoor sloopgedrag gaan vertonen. De Ierse Terriër zal het goed doen in een appartement op voorwaarde dat ze voldoende beweging.

Kenmerken

Rasgroep: Terriers
Leeftijd: 15 jaar
Schofthoogte: tot 45,5cm
Gewicht: Reu 15kg, teef 12,5kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test