De Lakeland Terriër: jaagt op alles wat beweegt

Alles wat je wilt weten over de Lakeland Terrier

Over de Lakeland Terrier

De Lakeland Terrier komt uit het noorden van Engeland, meer specifiek uit het Lakedistrict in de graafschappen Cumberland en Westmorland. Daar heeft hij zijn naam aan te danken. Dit is een ruig en rotsachtig gebied waar de Lakeland de schapen en lammeren moest beschermen tegen de vos. Om deze taak goed uit te kunnen voeren moest de Lakeland Terrier een hond zijn die sociaal om kon gaan met de dieren op de boerderij, gehoorzaam was en een ingeboren jachtdrift had. Hij moest zelfstandig kunnen handelen en snelheid kunnen maken in het rotsachtige gebied.

Een goede werkhond voor dit gebied mocht niet te groot zijn en hoog op zijn benen staan, zodat hij goed kon springen en snelheid kon maken. Daarnaast moest hij een smalle borst hebben om door de nauwe doorgangen te kunnen komen waar de vos ook doorheen kon.

De Lakeland Terrier is een compacte en krachtige hond met een evenwichtige en robuuste bouw. Hij heeft een scherpe en alerte uitdrukking op zijn gezicht en zijn rug is sterk en vrij kort. Zijn botten zijn stevig en hij heeft relatief kleine V-vormige oren. Een opvallend kenmerk van de Lakeland Terrier is dat zijn voor- en achterbenen recht vooruit en parallel bewegen tijdens het lopen.

Wat kost een Lakeland Terrier

De kosten voor een Lakeland Terrier kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Lakeland Terrier ergens tussen de € 1.000 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Lakeland Terrier

De Lakeland Terrier is een dappere hond die goed waakt en levendig en vrolijk is. Ze zijn vriendelijk tegenover mensen en vooral kinderen, en hebben geen neiging tot vechten. Ze zijn gevoeliger dan de meeste terriers, maar als ze in jachtmodus zijn, zijn ze volhardender dan welke andere terrier dan ook. Dat is nodig omdat de vos in het Lake District groter is en tussen de rotsen leeft in plaats van in de grond gegraven holen.

Als huisdier behoudt de Lakeland nog steeds zijn jachtdrift, maar met de juiste socialisatie kan hij goed omgaan met andere dieren. Aangezien het jagen op vossen niet meer hoeft, maar hij nog steeds erg dit instinct heeft is de kans zeer groot dat hij zijn jachtdrift gebruikt voor "gevaren" in en om huis. Denk hierbij aan de stofzuiger of dweil of klikobak. Je zult hem dit wel met de juiste opvoeding af kunnen leren, maar ondertussen er ook wel de humor van in moeten zien. Kan je dit niet, dan is het misscien verstandiger om een niet Terrier hond te nemen

Temperament van een Lakeland Terrier

De Lakeland Terrier heeft een moedig en energiek temperament. Ze zijn levendig en vrolijk en hebben een sterke jachtdrift vanuit hun oorspronkelijke taak als beschermer van schapen tegen vossen. Het zijn echter geen vechtlustige honden en zijn over het algemeen vriendelijk tegenover mensen en kinderen. Wel zijn ze gevoeliger dan de meeste andere terriers en hebben ze een gerichte opvoeding nodig om hun oude jachtdrift onder controle te houden. Eenmaal in "jachtmodus" zijn ze volhardend en vastbesloten om hun prooi te vangen. Ze kunnen goed samenleven met andere dieren als ze goed gesocialiseerd zijn, maar blijven wel waakzaam. Als huisdier zijn ze liefdevol en ondeugend, en ze hebben een sterke band met hun menselijke familie. Ze hebben wel een hoge energiebehoefte en hebben dagelijkse beweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Miss Biddy Morris, een Engelse fokster die het ras al meer dan 40 jaar fokt, beschrijft de Lakeland Terrier als de meest lieve, ondeugende en gezellige hond. Ze hebben moed en gezond verstand opgedaan in hun verleden als Fell Terriers. Ze zijn niet uit op problemen, maar staan wel op voor zichzelf en beschermen wat van hen is, inclusief hun menselijke familie. Omdat ze vaak binnenshuis zijn opgevoed, zijn ze zeer gehecht aan mensen en vooral aan kinderen, waar ze hun eigen tomeloze levensvreugde in lijken te herkennen. Ze zijn erg gevoelig en kunnen, als ze goed zijn opgevoed, gemakkelijk worden opgeroepen met een zachte stem. Ze zullen waarschijnlijk uw tuin omspitten en vrolijk weghuppelen, maar als u op zoek bent naar een lieve en vrolijke vriend, kies dan voor een Lakeland.

Verzorging van een Lakeland Terrier

De Lakeland Terrier heeft een dubbele vacht, een zachte ondervacht en een ruwe bovenvacht. Hij moet regelmatig worden geborsteld om de dode haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Een keer per jaar wordt de vacht getrimd door de losse haren eruit te knippen. Hierdoor blijft de vacht in goede conditie en kan de hond zijn werk goed blijven doen. De oren moeten regelmatig worden gecontroleerd op vuil en indien nodig worden schoongemaakt. De nagels moeten ook regelmatig worden geknipt om te voorkomen dat ze te lang worden en de poten kunnen beschadigen.

Vacht van een Lakeland Terrier

De vacht van de Lakeland Terrier is dicht, hard en draadachtig van structuur. De vacht moet regelmatig worden getrimd om de typische lakenvacht te behouden en klitten te voorkomen. De kleuren van de vacht variëren van zwart, leverkleurig, blauw, rood, tarwe en black and tan. Soms hebben ze witte aftekeningen op de borst en poten.

Trainen en opvoeden van een Lakeland Terrier

De Lakeland Terrier is een slimme en levendige hond die graag wil leren en aandacht nodig heeft. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met de opvoeding en training van de Lakeland, omdat ze anders snel geneigd zijn om hun eigen gang te gaan. Positieve bekrachtiging is een goede methode om de Lakeland te trainen, met beloningen zoals lekkernijen en veel lof voor goede prestaties.

Socialisatie is ook belangrijk voor de Lakeland Terrier om ervoor te zorgen dat ze goed kunnen omgaan met andere dieren en mensen. Het is goed om ze al vroeg te laten kennismaken met verschillende situaties, zodat ze later niet snel angstig of agressief zullen reageren.

Vanwege hun jachtdrift is het belangrijk om de Lakeland goed onder controle te houden, vooral in openbare ruimtes. Een goede gehoorzaamheidstraining kan helpen om de Lakeland onder controle te houden en te voorkomen dat ze andere dieren achtervolgen.

Activiteit en bewegen van een Lakeland Terrier

De Lakeland Terrier is een actieve hond die van beweging houdt en veel energie heeft. Ze hebben dagelijks flinke beweging nodig, zoals wandelingen en spelen in de tuin. Door hun achtergrond als jachthond hebben ze ook veel behoefte aan mentale stimulatie en uitdaging, bijvoorbeeld door middel van speurspelletjes en training. Een goede manier om aan de bewegingsbehoefte van de Lakeland te voldoen is door hem mee te nemen tijdens lange wandelingen in de natuur. Ook zijn ze geschikt voor verschillende hondensporten, zoals behendigheid en flyball. Het is belangrijk om de Lakeland op jonge leeftijd te socialiseren en te trainen, zodat hij zich kan ontwikkelen tot een evenwichtige en gehoorzame hond die goed omgaat met andere dieren en mensen.

Kenmerken van een Lakeland Terrier

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 30-40 cm. Teef: 30-40 cm
  • Gewicht: Reu: 7-8 kg. Teef: 6-8 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Lakeland Terrier

De Lakeland Terrier is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Lakeland Terrier is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Imagesource: David_Burton_2011, 01 Lakeland Terrier, CC BY-SA 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test