Rasbeschrijving van de Fox Terrier Gladharig

Dit ras wordt beschouwd als een van de oudste terriërs. Ze zijn in de 18e eeuw in Engeland ontstaan als een vossenjager en rattenvanger. Hoewel ze niet zo populair zijn als andere terriër rassen, zijn ze goed bekend. Vandaag de dag is de gladharige Fox Terrier vooral een familie metgezel en showhond..

Karakter

De gladharige Fox Terrier is een goed geproportioneerd, actief, vrolijk en onafhankelijk ras. Ze zijn elegant, enthousiast, compact en zeer moedig. Maar ook is het een gewaagd en gedurfd ras die niet gemakkelijk te intimideren is en beschikt over zowel schoonheid als hersenen.

Temperament

Ze zijn loyaal en diep toegewijd en de gladharige Fox Terrier is ook lief en aanhankelijk. Ze gedijen op gezelschap en aandacht en kunnen er niet tegen om genegeerd te worden of voor langere tijd alleen gelaten te worden. Dit ras doet het het beste in een huis met oudere kinderen. Bij andere huisdieren plaatsen kan problemen geven. Ze zijn wantrouwig tegenover vreemden en zijn uitstekende waakhonden. Gladharige Fox Terriers worden niet aanbevolen voor de beginner, de apathische of sedentaire eigenaar.

Verzorging

De gladharige Fox Terrier moet af en toe geborsteld worden met een stevige borstel en moet twee maal per jaar professioneel getrimd worden. Dit ras is gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals onder andere doofheid en staar.

Vacht

De vacht van de gladharige Fox Terrier is dicht, kort, plat en glad. Het is ook heel vol en omvat niet alleen het hele lichaam, maar ook de buik en de onderkant van de dijen. De kleur van de vacht is overwegend wit met zwarte of met bruine aftekeningen. Dit ras verhaard gemiddeld.

Trainen en opvoeden

Dit ras vereist vroegtijdige intensieve en extensieve socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Zij zijn gevoelig voor overmatig blaffen. Ze zullen niet reageren op ruwe of hardhandige methoden, en moet een ervaren eigenaar en baas hebben. Opvoeding moet gegeven worden met de stevigheid, eerlijkheid, consistentie en geduld. De gladharige Fox Terrier toont talent in behendigheid, flyball, tracking en de jacht.

Activiteit en bewegen

Ze zijn luidruchtig en speels en de gladharige Fox Terrier moet de dagelijkse lichaamsbewegingen en mentale stimulatie hebben . Ze profiteren en genieten van veilig aangelijnd wandelen, familie speelsessies, zoals balspellen en frisbee. Verveling is funest voor ze. Zij zullen het goed doen in een appartement op voorwaarde dat ze voldoende beweging, aandacht en stimulatie krijgen.

Kenmerken

Rasgroep: Terriers
Leeftijd: 13 - 14 jaar
Schofthoogte: maximaal 39 cm
Gewicht: 7-8 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Esmee Kaan

geplaatst op 12 mei 2015 | 17:03

onze hond, een mannetje van 2 jaar, hebben we gekocht van marktplaats toen het nog een klijne pup was. Hij is erg lief en heel waakzaam als hij een onverwacht geluid hoort begint hij al te blaffen, en soms zomaar uit het niets. Hij kan goed los lopen en blijft goed bij je. Hij is heel speels en houd ervan als hij mag lopen. Ook hebben wij een kat van 19 die rent hij wel altijd achterna, in het begin was onze kat Midnight erg bang voor Spitz maar nu kunnen ze prima overweg. Ook is Spitz altijd vrolijk en heel gezellig

Corrie Brinkman

geplaatst op 10 mei 2014 | 11:14

Onze fox, een vrouwtje van 7 jaar, is opgegroeid met een witte herder. Deze herder is in januari overleden en Foxy (zo heet ze) heeft haar in het begin gemist en vooral tijdens de eerste wandelingen zonder herder ook gezocht. Nu gaat het weer prima met haar en ze heeft het ook nu ze alleen is weer goed naar haar zin. Het is een trouw en dapper hondje en zeer fel op 'wild', variërend van katten, konijnen, eekhoorns, muizen, reeën tot en met de hond en poezen van onze buren (onze tuin is afgezet en Foxy heft een eigen hardloopcircuit gecreëerd door achter elkaar rond te rennen als een van de buurdieren in hun tuin is). Ik kan haar meenemen naast de fiets, gaat prima, maar los lopen is gezien voorgaande absoluut onmogelijk. Dat is wel jammer... Verder is het een heel gezellig hondje en ze is heel makkelijk in de omgang.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test