De gladharige Fox Terrier: niet gemakkelijk te intimideren

Alles wat je wilt weten over de Fox Terrier Gladharig

Over de Fox Terrier Gladharig

De Foxterrier komt oorspronkelijk uit Engeland en werd zo'n 150 jaar geleden gefokt met veel vakmanschap en kennis. Hij is lief, nieuwsgierig en heeft een sterke eigen wil. Dit ras heeft veel temperament en zijn staartje staat nooit stil. Hij vraagt om aandacht en anders zorgt hij zelf wel voor vertier. De vacht van de Foxterrier kan glad of draderig zijn en hij kan wel 14 jaar oud worden. Hij houdt van activiteiten zoals fietsen, wandelen, zwemmen en draven en graaft graag gaten. Hij is een geweldige jager op vossen, ratten en muizen en voelt zich ook thuis in het gezin. Hij is altijd bezig en verveelt zich nooit, hij komt altijd wel met iets leuks om te spelen. Soms kan hij eigenwijs zijn, dus een goede en consequente opvoeding is belangrijk. Hij is intelligent en leergierig en kan goed blaffen als er vreemden aan de deur staan. Zijn kleur varieert van licht tot bont en hij heeft een schofthoogte van ongeveer 38 cm. Bij shows laat hij zich graag van zijn beste kant zien, maar ook in gehoorzaamheid en spel staat hij zijn mannetje of vrouwtje wel. Met een goede opvoeding heb je een hondenleven lang plezier van de Foxterrier.

Wat kost een Fox Terrier Gladharig

De kosten voor een Fox Terrier Gladharig kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Fox Terrier Gladharig ergens tussen de € 800 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Fox Terrier Gladharig

De gladharige Fox Terrier is een goed geproportioneerd, actief, vrolijk en onafhankelijk ras. Ze zijn elegant, enthousiast, compact en zeer moedig. Maar ook is het een gewaagd en gedurfd ras die niet gemakkelijk te intimideren is en beschikt over zowel schoonheid als hersenen.

De Foxterrier is heel vriendelijk en aanhankelijk, maar kan soms wel wat aandacht eisen en profiteren van zwakheden. Hij is heel fier en zelfbewust en heeft een eigenzinnig karakter. Hij is werklustig en laat zich niet kennen door vermoeidheid of pijn.

 

Temperament van een Fox Terrier Gladharig

Ze zijn loyaal en diep toegewijd en de gladharige Fox Terrier is ook lief en aanhankelijk. Ze gedijen op gezelschap en aandacht en kunnen er niet tegen om genegeerd te worden of voor langere tijd alleen gelaten te worden. 

De Foxterrier is van origine gefokt om te jagen en is dus een energieke en temperamentvolle jachthond. Maar later werd hij ook gefokt als gezelschapshond en is hij ook lief en vriendelijk. Hij is altijd vrolijk en speels, en is behoorlijk actief en wendbaar. Hij is een leider, maar kan ook geduldig wachten. Hij is erg aanhankelijk en eist vaak aandacht, en maakt gebruik van zwakheden. Hij is fier, zelfbewust en eigenwijs. Hij werkt hard en laat geen vermoeidheid of pijn merken. Hij is een goede waakhond, maar heeft geen verdedigingsdrang en heeft een sterk jachtinstinct voor dieren zoals mollen, muizen, konijnen, hazen en natuurlijk de vos. Met zijn trotse houding is hij een elegante verschijning.

Verzorging van een Fox Terrier Gladharig

De gladharige Fox Terrier moet af en toe geborsteld worden met een stevige borstel en moet twee maal per jaar professioneel getrimd worden. 

Een gladharige Foxterriër heeft helaas vaak te kampen met erfelijke aandoeningen, zoals heupdysplasie, allergieën zoals atopie en voedselallergie, cataract en patellaluxatie. Ook komt epilepsie regelmatig voor. De aandoeningen manifesteren zich vaak al op jonge leeftijd.

  • Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed gevormd zijn en kan leiden tot pijn en kreupelheid.
  • Allergieën zoals atopie en voedselallergie kunnen huidproblemen veroorzaken en veel jeuk en irritatie geven.
  • Cataract is een oogaandoening waarbij het zicht geleidelijk aan slechter wordt en uiteindelijk kan leiden tot blindheid.
  • Patellaluxatie is een aandoening waarbij de knieschijf niet goed op zijn plaats blijft zitten en kan leiden tot pijn en moeilijk lopen.
  • Epilepsie is een neurologische aandoening waarbij de hond aanvallen kan krijgen en kan hierdoor verward, gedesoriënteerd of zelfs agressief worden.

Vacht van een Fox Terrier Gladharig

De vacht van de gladharige Fox Terrier is dicht, kort, plat en glad. Het is ook heel vol en omvat niet alleen het hele lichaam, maar ook de buik en de onderkant van de dijen. De kleur van de vacht is overwegend wit met zwarte of met bruine aftekeningen. Dit ras verhaard gemiddeld.

Trainen en opvoeden van een Fox Terrier Gladharig

Dit ras vereist vroegtijdige intensieve en extensieve socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Zij zijn gevoelig voor overmatig blaffen. Ze zullen niet reageren op ruwe of hardhandige methoden, en moet een ervaren eigenaar en baas hebben. Opvoeding moet gegeven worden met de stevigheid, eerlijkheid, consistentie en geduld. De gladharige Fox Terrier toont talent in behendigheid, flyball, tracking en de jacht.

Activiteit en bewegen van een Fox Terrier Gladharig

Ze zijn luidruchtig en speels en de gladharige Fox Terrier moet de dagelijkse lichaamsbewegingen en mentale stimulatie hebben . Ze profiteren en genieten van veilig aangelijnd wandelen, familie speelsessies, zoals balspellen en frisbee. Verveling is funest voor ze. Zij zullen het goed doen in een appartement op voorwaarde dat ze voldoende beweging, aandacht en stimulatie krijgen.

Kenmerken van een Fox Terrier Gladharig

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 36-41 cm. Teef: 33-38 cm
  • Gewicht: Reu: 7-8 kg. Teef: 7-8 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Fox Terrier Gladharig

De Fox Terrier Gladharig is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Fox Terrier Gladharig is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test