De Franse Bulldog: zorgt voor een lach op je gezicht

Alles wat je wilt weten over de Franse Bulldog

Over de Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een klein energiek ras. Ze hebben grote, ronde vleermuisachtige oren en een vierkante platte kop, vergelijkbaar met dat van een Engels Bulldog, maar dan kleiner. 

De Franse Bulldog, ook wel bekend als "Frenchie", is een kleine hond die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het ras stamt af van de Engelse Bulldog, die in de 19e eeuw door Engelse handelaren naar Frankrijk werd gebracht en daar werd gekruist met lokale hondenrassen.

In eerste instantie werden de Franse Bulldogs gefokt als kleine waakhonden voor handelaren en ambachtslieden in Parijs, maar al snel werden ze populair bij de hogere klassen als gezelschapshonden. Tegenwoordig is de Franse Bulldog een van de meest populaire hondenrassen ter wereld vanwege zijn schattige uiterlijk, lieve karakter en speelse persoonlijkheid.

Helaas heeft het fokken van Franse Bulldogs ook geleid tot enkele gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen en rugproblemen, als gevolg van hun platte gezichten en gedrongen lichaamsbouw.

Wat kost een Franse Bulldog

De kosten voor een Franse Bulldog kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Franse Bulldog ergens tussen de € 600 en de € 1.250 zal liggen.

Karakter van een Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een gezellige en levendige hond die dol is op aandacht en gezelschap. Hij kan gevoelig zijn voor de stemming van zijn baasje en is niet dol op boze woorden. Het is een doorzetter die eigenwijs kan zijn en zich niet zomaar van zijn plannen laat afbrengen. Pas op, want als je hem te veel vertroetelt kan hij thuis de baas gaan spelen! Franse Bulldogs zijn slim en willen graag betrokken zijn bij alles wat er gebeurt. Ze houden er niet van om lang alleen te zijn, dus zorg dat er genoeg aandacht voor ze is. Ze zijn meestal enthousiast tegenover vreemden en gaan goed om met kinderen, maar let op dat je jonge kinderen nooit alleen laat met de hond.

Tegenover andere honden kunnen mannetjes soms wat dominant zijn, vooral als de andere hond groter is. Andere honden begrijpen soms niet wat de Franse Bulldog bedoelt omdat hij door de veelvoorkomende luchtwegproblemen knorrende of snurkende geluiden maakt, rimpels in zijn neus heeft en zijn staart niet geschikt is voor duidelijke lichaamstaal. Hierdoor kan een andere hond hem als bedreigend ervaren.

Temperament van een Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een vrolijke en speelse hond die veel aandacht en gezelschap nodig heeft. Hij is gevoelig voor stemmingen en kan slecht tegen boze woorden. Maar hij is ook eigenwijs en laat zich niet zomaar van zijn plannen afbrengen. Laat je niet misleiden door zijn schattige en droevige uitdrukking, want hij kan thuis de baas zijn als je niet oppast! Franse Bulldogs zijn slim en willen overal bij betrokken zijn.

Verzorging van een Franse Bulldog

De Franse Bulldog heeft niet veel vachtverzorging nodig vanwege zijn korte haren. Maar in de ruiperiode kan je wel wat vaker borstelen met een rubberen borstel om de losse haren te verwijderen.

De Franse Bulldog is niet zo goed tegen extreme temperaturen. Vooral hitte kan hem snel te veel worden. Omdat hij een korte snuit heeft, heeft hij meer kans op ademhalingsproblemen en is het moeilijker om af te koelen door te hijgen. Zorg er dus voor dat hij uit de felle zon blijft, beperk zijn activiteiten in de zomer tot de ochtend en avond en neem hem liever niet mee naar warme vakantielanden. Wees ook voorzichtig bij het autorijden in de zon!

De rimpels op de kop van de Franse Bulldog moeten regelmatig schoongemaakt worden om te voorkomen dat er bacteriën ophopen. Je moet ook regelmatig zijn oren controleren, omdat er gemakkelijk vuil of andere dingen in terecht kunnen komen vanwege hun grootte en stand. Let op dat zijn ogen goed schoon zijn, controleer regelmatig zijn gebit en zorg ervoor dat zijn nagels niet te lang worden. Zorg er ook voor dat je Franse Bulldog niet te zwaar wordt.

Fokverboden

Als je een Franse Bulldog wilt kopen, moet je goed opletten! Er zijn regels voor het fokken van deze honden, omdat ze anders ernstig kunnen lijden. De snuit moet bijvoorbeeld minstens de helft van de kop zijn en de neusgaten moeten open zijn. Als een hond niet aan deze eisen voldoet, mag er niet mee gefokt worden, ook al heeft hij een stamboom. Dus als je een puppy koopt, zorg er dan voor dat je pup aan de wettelijke eisen voldoet. Zo voorkom je dat je hond benauwd wordt. Het is eigenlijk beter om helemaal geen hond met een te korte snuit te kopen.

Vacht van een Franse Bulldog

De Franse Bulldog heeft een korte en gladde vacht die weinig verzorging nodig heeft. Een wekelijkse borstelbeurt met een zachte borstel is vaak voldoende om losse haren te verwijderen en de vacht mooi te houden. Overmatig baden is niet nodig en kan de natuurlijke oliën van de huid aantasten.

Qua kleuren zijn er verschillende mogelijkheden: effen beige, rood, zwart, gestroomd of met witte aftekeningen. De gestroomde varianten hebben een basis van beige, rood of zwart en hebben donkere strepen in de vacht. De witte aftekeningen zijn vaak te vinden op de borst, voeten en snuit.

Ongeacht de kleur is de Franse Bulldog een schattige en aantrekkelijke hond die vaak bewondering oproept vanwege zijn unieke uiterlijk.

Trainen en opvoeden van een Franse Bulldog

Als je een Franse Bulldog pup hebt, is het belangrijk om hem goed te socialiseren. Laat hem kennismaken met allerlei verschillende mensen, dieren en situaties. Zorg er wel voor dat je pup ook voldoende rust krijgt om alle nieuwe ervaringen te verwerken.

Een consequente opvoeding is ook belangrijk bij deze eigenwijze hond. Laat je niet verleiden door die schattige snoet om hem dingen toe te staan die eigenlijk niet mogen. Franse Bulldogs zijn echte aandachttrekkers en kunnen vervelend of jaloers gedrag vertonen om jouw aandacht te krijgen. Negeer dit gedrag en draai je weg om te laten zien dat dit niet de manier is om aandacht te krijgen.

Het kan soms lastig zijn voor een Franse Bulldog om alleen te blijven. Bouw dit langzaam op door je pup voor korte periodes alleen te laten en deze periodes geleidelijk te verlengen. Het is ook een goed idee om met je pup naar een puppycursus te gaan. Daar leert hij niet alleen andere honden kennen, maar leer je zelf ook hoe je hem iets kunt leren. Het is goed voor jullie band om samen bezig te zijn.

Activiteit en bewegen van een Franse Bulldog

Franse Bulldogs houden van actieve spelletjes en vinden wandelen ook leuk, zolang er maar genoeg interessante dingen te zien zijn. Maar let op bij warm weer, want ze kunnen het snel benauwd krijgen. Je kunt met je Franse Bulldog gaan wandelen en spelen, en sommigen vinden behendigheid of flyball ook leuk. Maar niet alle Franse Bulldogs hebben vrije luchtwegen, dus overleg dit eerst met je dierenarts en zorg ervoor dat je hond niet buiten adem raakt. Ze zijn wel snel afgeleid en eigenwijs, dus gevorderde gehoorzaamheidstraining is misschien niet hun sterkste punt.

Kenmerken van een Franse Bulldog

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 11-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-34 cm. Teef: 25-34 cm
  • Gewicht: Reu: 8-14 kg. Teef: 8-14 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Franse Bulldog is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test